Türkiye’nin en köklü festivalleri arasında yer alan ve aynı zamanda UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde bulunan Çağlak Festivali, günümüzde Akhisar Belediyesi tarafından mayıs ayı içerisinde organize ediliyor.
İlkinin 1459 yılında gerçekleştirildiği varsayılan festival, Manisa’nın en önemli simgesi olan Mesir Festivalinden eski bir festival olma özelliği taşıyor. Çağlak Festivali’nin 2023’te 564’üncüsü kutlanırken, Mesir Festivali ise 483. yılını kutladı.
15. yüzyılda yaşamış bir Akhisar’lı olan Şeyh İsa´nın Çağlak Mesiresinin halk tarafından benimsenmesinde önemli rol oynadığı düşünülmekle birlikte, kültürümüzde önemli yeri olan Hıdrellez, Nevruz vb. gelenekleriyle büyük benzerlik gösteren yerel bir bayramdır.
Geleneksel Çağlak Mesiresi son zamanlarda Akhisar Belediyesinin girişimleriyle bölgesel bir festival haline dönüştürülmüştür. Festival etkinliklerinde yer alan çeşitli oyun ve spor karşılaşmalarına ek olarak, kültür sanat etkinliklerine de yer verilmektedir. Festival boyunca Akhisar ve yöre halkı etkinliklere büyük ilgi gösterir.
Çağlak Mesiresinin başladığı gün Akhisar halkı geleneksel olarak sabahın erken saatlerinde hazırladıkları yiyecekleri de alarak, mesire alanlarına akın ederler. Akşama kadar yiyip, içilir. Genç kız ve delikanlılar en yeni ve güzel elbiselerini giyerler. Çeşitli etkinlikler, güreş ve cirit yarışmaları düzenlenir. Tüccar ve çiftçiler mal ve ürünlerini açtıkları sergilerde satışa çıkarırlar.
Manisa’da yüzyıllardır kutlanan, önemli kültür miraslarımızdan Çağlak Festivalini canlı tutmak ve geliştirmek için el ele verilmiş, bu konuda sanatçı, esnaf, imalatçı ve diğer tüm hemşehriler üzerlerine düşen görevleri yaparlar.
Akhisar´ı daha iyi tanıtmak ve binlerce yıldan beri süren bölgesel merkez kimliğini daha da canlandırmak için ilerideki yıllarda Çağlak Festivalinin bölgesel Sanayi ve Ticaret etkinliklerini de içermesi yolunda adımlar atılmaktadır.