Gördes ilçesinin kuruluşu ve tarihi, net bir şekilde bilinmemekle birlikte, tarih boyunca önemli bir yerleşim bölgesi olduğu kabul edilmektedir. Şarl Leksiyon'un 1842 tarihli "Küçük Asya" adlı kitabında, Gördes'in Ionyaların Atina Kralı Kadüz'ün oğlu tarafından kurulduğu belirtilmiştir.

İlk çağlarda Gördes, Anadolu'nun çeşitli yerleşim yerlerinde kullanılan "Gördes" ismiyle anılmaktaydı. Günümüz Gördes'i, Lidya'da bir şehir olarak ortaya çıkmış ve daha sonraki dönemlerde "Julia Gordes" adını almıştır.

Gördes ismi, yabancı kaynaklarda "Guerdez" olarak geçmektedir. Evliya Çelebi, Gördes'ten "Gördes şehri Köritöz" olarak bahsetmiştir. Halk arasında ise, bölgeye ilk yerleşen göçebe "Kördost" adlı topluluğun isminin zamanla "Gördes"e dönüştüğü ve bölgenin adının buradan geldiği anlatılmaktadır.

Tarih boyunca Persler, Makedonyalılar, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorlukları’nın egemenliklerine sahne olan Gördes, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden kısa bir süre sonra Türklerin eline geçmiştir. Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından Karesi Beyliği sınırları içinde kalmıştır.

1641 yılında Gördes'ten geçen Evliya Çelebi'nin belirttiği gibi; Büyük İskender tarihinden sonra Yankoa Kralının Veledi Nakeplerinden Köritöz adlı kral'ın elinden Saruhanoğlu Yakuphan tarafından fethedilmiştir. Bedesti Ulaş Bey'e daha sonra Yakup Şah'ın Kızının nikahı sonrasında çeyiz yoluyla Yıldırım Bayezid'ın eline, dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Gördes, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan kuvvetleri tarafından 15 Temmuz 1920'de işgal edilmiş ve 14 ay süreyle Yunan işgali altında kalmıştır. 5 Eylül 1922'de kurtarılmıştır. Bu dönemde Gördes, kurtuluş mücadelesinde adından söz ettiren Makbule Hanım ve Hacı Ethem Büke gibi önemli isimlere ev sahipliği yapmıştır.

Gördes'in yeni yerleşim yerine taşınması süreci, 23 Ocak 1940'ta eski Gördes'te yaşanan şiddetli toprak kaymasıyla başlamıştır. Yabancı uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucu, 1948 yılında yeni yerleşim yeri için çalışmalara başlanmış ve Gördes, 1948'de yeni yerleşim yerine taşınmıştır.

Yeni yerleşim yerine taşınma süreciyle ilgili olarak 9 Ocak 1950 tarihli 5511 sayılı, 6 Haziran 1952 tarihli ve 5948 sayılı yasalar çıkarılmıştır. Bu süreç, kademe kademe devam etmiş ve 1966 yılında 101 evin inşasıyla sona ermiştir.

Gördes, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Manisa'nın önemli ilçelerinden biridir.