Sidas Antik Kenti, Lidya’dan günümüze kalan antik kentlerden birisidir.  Manisa’nın tarihini içinde gizleyen antik kent olan Sidas Antik Kenti Saittai ismiyle de bilinmektedir. Manisa’nın Demirci ilçesinin güneyinde, İcikler köyü sınırları içerisinde yer alan antik kent bulunduğu bölgenin en çok ziyaret edilen yeri olma özelliğini taşıyor.

Sidas antik kenti hakkında

Sidas diğer ismiyle Saittai olan antik kent, Manisa ve civarında hüküm süren Lidyalılara ait en önemli kentlerden biridir. Kente, güzel ve kutlu orman anlamına gelen Sidas adını Türkler tarafından verilmiştir. Kendi döneminde de önemli bir yere sahip olduğunu bilinen Sidas’ta Lidya ve Roma dönemine ait çeşitli yerleşim alanı kalıntısı bulunmaktadır.

Bazı bölümleri toprak altında kalan bu bölgede, toprak altında kalmış yerler tarım alanlarına dönüştürülmüş. İcikler Kasabası’nın en verimli arazilerinin, Sidas Antik Kenti’nde bulunuyor.

Bu antik kent aynı zamanda ilk metal paranın kullanıldığı yer. Hatta bu yüzden yöre halkı günümüzde bile bronz sikkeler ile karşılaşabiliyor. Bazı tarihi kalıntılar defineciler tarafından tahrip edilmiş. Bu defineciler üzerine bölgeye güvenlik görevlileri verilerek tahribatın önüne geçilmeye çalışılmış.

Sidas Antik Kenti’nde kale giriş kapısı, açık hava tiyatrosu, hükümet binası ve stadyum gezip görülebilir.

Sidas Hükümet Binası

Hükümet Binası, dışarıdan bakıldığında adeta bir kale görünümündedir. Yaklaşık 10 ton ağırlığında, dikdörtgen prizması şeklinde işlenen taşlarla yapılmıştır. Giriş kapısı kemer şeklindedir ve taşlar birbirine kenetlenerek yerleştirilmiştir. Bina çevresindeki dikili taşlar ve kale duvarlarının bir bölümü bugün hala görülebilmektedir. Geçmişte sütunların yerlerinden çıkarılarak mezarlığının giriş kapısına yerleştirildiği için bu sütunların çok azın günümüze ulaşmıştır. Halk arasında binanın içinde ya da altında hazine olduğuna yönelik bir inanış var. Ancak bina büyük taşlarla yapıldığı için, defineciler binaya bile girememişler.

Sidas Yer Altı Sarayı

Yıllar önce, Sidas’ın güney batısında yer alan, taşlık ve kayalıklarla kaplı Nal Tepesi’nin kuzey batısında yer altı sarayları bulunmuş. İlk zamanlar açık olan bu bölümler zamanla taş ve toprakla doldurulmuş. Bugün ise bu yer altı sarayların tamamı taş yığınlarının ve ormanların altında kalmış durumda.

Lidya Silah Deposu

Sidas Antik Kenti’nin batısında yer alan, Katilin kaş ve kara balçık kaşı isimleriyle bilinen sırtların tam ortasında bulunan düzlük alanın altında Lidyalılara ait silah deposu bulunduğu söyleniyor.

Sidas Sikkeleri (Metal Paraları) 

Tarihte parayı ilk kez kullananların Lidyalılar’dır. Sidas Antik Kenti’nde de Lidya, Roma ve Osmanlı dönemine ait çeşitli sikkeler bulunmuş. Bu sikkeler üzerinde dönemin devlet adamlarının portreleri, kadın resimleri, asker resimleri ve çeşitli hayvanlara ait resimler yer alıyor. Bugün bile hala Sidas tarlalarında çalışan yöre halkı toprak altında madeni para ile karşılaşabiliyor.

Ağin Mağarası

Sidas’ın tam kuzeyinde yer alan beyaz topraklı küçük mağaraya alana Halk tarafından Ağin (Ak İn) ismi verilmiş. Bu mağara o kadar küçüktür ki içine ancak emekleyerek girebiliyorsunuz. Bu nedenle mağaraya girmeyi tercih edenlerin sayısı oldukça azdır. Cesaret edip de mağaraya girenler, belli bir noktadan sonra mağaranın içerisinde su bulunduğunu, suyun gittikçe derinleşmesi sebebiyle ileriye gidilemediğini söyler. Diğer bölümler gibi buranın da büyüklüğü hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor.