Vadide yer alan dört küçük mağara, tarih boyunca Batı'nın en büyük şairi Homeros'un inzivaya çekilip İlyada ve Odysseia destanlarını derlediği yer olarak kabul ediliyor. Bu mağaralar, sayısız gezgin, tarihçi, edebiyatçı ve bilim adamı tarafından ziyaret edilmiş önemli bir tarihî ve kültürel zenginliği barındırıyor.

Homeros Vadisi, Bornova'nın çehresini değiştiren ve İzmir'in yeni çekim merkezi olma yolunda adımlar atan bir proje olarak öne çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin su baskınlarını önleme ve yeni mesire alanları kazandırma amacıyla hayata geçirdiği bu proje, şehir sakinleri için nefes alabilecekleri bir doğal ortam sunuyor.

Manisa'ya sadece 40 dakikalık bir mesafede bulunan Homeros Vadisi, doğayla bütünleşmek, sakin bir gün geçirmek ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için huzurlu bir kaçış noktası olarak öne çıkıyor. Bornova'nın doğal güzellikleri arasında yer alan Homeros Vadisi, tarihî dokusu ve doğal zenginlikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Bornova’nın merkezi ve Kayadibi arasında uzanan Homeros Vadisi, kentin yoğun yaşamından uzaklaşmak isteyenler ve günübirlik tatil için çok uygun bir seçenektir. Sakin bir gün geçirmek, doğayla bütünleşmek ve sıkı bir yürüyüş yapmak isteyenler için Homeros Vadisi ideal bir alandır.

Bu alan içinde yer alan konik bir tepe üzerindeki dört küçük mağara, yüzyıllardan bu yana Batı’nın en büyük şairi Homeros’un inzivaya çekilerek şiir yazıp İlyada ve Odysseia destanlarını derlediği yer olarak kabul görmektedir. Bu mağaralar tarih boyunca dünyanın her yerinden gelen sayısız gezgin, tarihçi, edebiyatçı ve bilim adamı tarafından ziyaret edilmiştir.

Homeros, günümüze kadar ulaşan efsanevi yapıtları İlyada ve Odysseia ile tarihin ilk ve en önemli şairidir. Homeros, destanlarını bir Anadolu lehçesi olan İyonca-Aiolca karışımı bir lehçe ile söylemiştir. İzmir, İyonya ile Aiolya'nın ortak sınırına en yakın kentlerden biridir. Bu sözlü şiirler daha sonra yazıya geçirilmiştir.

Homeros'un yaşadığı dönemdeki ismi 'Melesigenes', yani 'Nehir Tanrısı Meles'in Çocuğu' dur. Meles İzmir'deki bir akarsuyun adıdır.

Homeros'un İzmir'de yaşadığı yer konusunda günümüzde muhtelif tartışmalar olsa da Bornova'daki Homeros Vadisi Rekreasyon alanı içindeki Homeros Mağaraları olarak bilinen dört küçük mağara tarih boyunca Avrupalı pek çok gezgin, edebiyatçı, tarihçi, bilim adamı ve siyasetçinin bizzat gelip gördüğü bir ziyaretgah durumundaydı.

Kendi hatıratlarından ya da konuk oldukları Levanten ailelerin nesilden nesile anlatımlarından edindiğimiz bilgilere göre dönemin pek çok Avrupalı ünlü isminin yolu Bornova'daki Homeros Mağaralarından geçti. Lord Byron, Fransız Diplomat Joseph Michel Tancoigne, Madame Bovary'nin yazarı Gustave Flaubert, Alphonse de L'amartine, Pierre Loti, Yunanistan Kralı Otto, Kont Joseph d'Estourmel, Marquis de Laborde, 1783 yılında İlyada Destanı'nı yayınlayan Jean Baptiste Gaspard d'Ansse de Villoison, Vikont de Marcellus, Gezgin Otto Friedrichs von Richter bunlardan sadece birkaçı.

Vikont de Marcellus Homeros Mağaraları ile ilgili notlarında bu mağaralardan dini bir ziyaretgah gibi sözetmiş ve burası hakkındaki düşüncelerini “Özellikle, Homeros mağaralarını ve Meles’in akışını görmek istedim. Bu kutsal yolculuğu, tanrısal ozana karşı duyduğum dindarca hayranlığa borçluyum. Sakız’da (Scio) onun yaşadığı yerleri görmüştüm; İos adasında, mezarının bulunduğu kayayı görmüştüm; geriye, beşiği olduğu söylenen yeri tanımak kalıyordu...” şeklinde kaleme almıştır.

Gezgin Otto Friedrichs von Richter de notlarında Bornova yolculuğunu ve Homeros Mağaralarını "20 Temmuz 1815 sabahı kayıkla Bornova İskelesi'ne gittim. İki eşek ve bir rehber kiralayarak,kısmen zeytinlik, kısmen çalılık ve arada sırada da iğne yapraklı ağaçların bulunduğu noktada insan eliyle açılması mümkün olmayan dört küçük dehliz vardı, bu dehlizlere Homer Dehlizleri deniyor.En tepede bir mezar oyulmuştu." şeklinde tasvir etmiştir.

Bornova'ya gelen gezginlerin bir kısmı bu mağaraları ziyaret etmekle yetinmemiş, aynı zamanda bu mağaraların resmini de yapmıştır. Kont Joseph d'Estourmel 1838 yılında, Arkeolog Marquis de Laborde da 1848 yılında Bornova'ya gelip bu mağaraları resmeden gezginlerden ikisidir. Estourmel'in yaptığı resim Atina'da Alexander Onasis Vakfı kütüphanesinde, Laborde'un yaptığı resim de yine Atina'daki Amerikan Okulu'nun kütüphanesinde yer almaktadır.

Bornova'daki Homeros Mağaraları Avrupa'da yayımlanan çok sayıda dergi, gazete ve kitapta da bahis konusu olmuştur. Bunlardan sadece bir tanesi olan Mart 1852 tarihli Fransız Magasin Pittoresque Dergisi o dönemde Bornova'da var olan ulu bir ağaçtan bahsederken, Bornova hakkında "Homeros'un İlyada Destanını yazdığı söylenen yer" olarak söz ediyor.

Bu tespitlerden de anlaşılıyor ki, Bornova Homeros Mağaraları tarih boyunca batı dünyası tarafından Homeros'un yaşadığı ve İlyada ve Odysseus destanlarını derlediği yer olarak kabul görmüş ve adeta bir ziyaretgah gibi ziyaret edilmiştir.