Kaynak: Manisa Kulis Haber
Yıllar geçtikçe Manisa’nın eski fotoğrafları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Tozlu raflardan çıkan fotoğraflar arasında Manisa’yı ve simge mekanların eski hallerini görenler tanıyamadı. Manisa’nın geçmişinde yolculuk yapmanız için derlediğimiz eski Manisa fotoğrafları…
MANİSA GENEL GÖRÜNÜM
Manisa, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkan bir şehirdir. Antik dönemlerden günümüze kadar birçok medeniyetin etkisi altında kalmıştır. Şehir, tarihi kalıntılar, antik kentler ve Osmanlı dönemine ait eserlerle doludur.
Manisa Hükümet Binası
1908 yılında yapılmış,1922 işgalinde tamamen yakılmıştır.Vali Müştak Lütfü Bey tarafından 1924-1925 yıllarında Mimar Rüstem Bakoğlu'na yeniden yaptırılmıştır.Bu tarihi bina Vali Muzaffer Ecemiş tarafından 1999-2000 yıllarında büyük ölçüde tadil,tamir ve restore ettirilmiştir. Bu fotoğraf ise tahmini 1925-1926 yıllarında çekilmiştir.
Manisa 19 Mayıs Stadyumu
1974 yılında açılan Manisa 19 Mayıs Stadyumu, Türkiye’nin Manisa şehrine bağlı UEFA standartlarına uygun bir stadyumdur. Stat, aynı zamanda maç günleri dışında halkın spor yapabilmesi ve sağlıklı yaşam etkinliği altında halkın kullanımına açılmıştır. Manisa merkezine bağlı Manisa 19 Mayıs Stadyumu’na, toplu taşıma araçları ile kolaylık ulaşım sağlanabilmektedir.
Manisa İvaz Paşa Camii
Karaköy semtinde yer alan cami, 1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami bir büyük kubbeyle örtülü ve tek minarelidir. Son cemaat yeri ise beş yuvarlak sütun üzerine oturan dört kubbe ile örtülüdür. İnşaatında kesme taş ve tuğla kullanılan caminin tuğla işçiliği önemlidir. Caminin son cemaat yerinin doğusunda yer alan mezar ise İvaz Paşa’ya aittir.
Manisa Sultan Camii
Sultan Camii Klasik Osmanlı Külliye Mimarisinin kültür ve sosyal yaşamın görkemli bir örneği olan ve çok geniş bir alana yayılan cami, imaret, medrese, hamam, hankah ve sıbyan mektebinden oluşan bu külliye, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından Hicri 929, Miadi 1522’ de yaptırılmıştır.
Cami ve ona bağlı binaların bazıları 1522’de, hamam 1538’de, darüşşifa ise 1539’da tamamlanmıştır. Bugün Sultan Caminin çevre düzenlemesi Manisa Belediyesince yapılmış olup her yıl düzenlenen Mesir Şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Cami, yerli ve yabancı turistlerce de ziyaret edilmektedir.
Manisa Manolya Meydanı
Manisa’nın simgelerinden biri olarak bilinir. Günümüzde vatandaşlar arasında Manolya Meydanı veya 8 Havuzu olarak adlandırılan bu yer 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak değişmiştir.
Manisa Kitap Saray
Küçük bir yapı adasının tümünü kaplayan bahçeli, tek katlı yapı Cumhuriyet Dönemi'nde Manisa' da kütüphane olarak yapılmış ilk binadır. Kırma çatılı, kagir yığma bir yapıdır. Kuzey cephesinin ortasındaki mermer merdivenle çıkılan geniş bir kapıdan girilir. Sağ ve solunda odalar olan bir giriş holünden sonra geniş okuma salonuna geçilir. (Dikdörtgen planlı yapı ilk odalarından sonra yanlarda genişleyerek devam eder. 1938 yılında Türkocağı Binası olarak tasarlan yapı 1940’ta tamamlanmış ve kütüphane olarak kullanılmıştır.)
Manisa Kuyumcular Çarşısı ve Yeni Han
Manisa ekonomisinin nabzının attığı çarşı olarak bilinen Kuyumcular Çarşısında çoğu eski yapılardan oluşan dükkanlar vardır. Manisa’nın en hareketli merkezlerinden biridir.
Manisa Kuyumcular Çarşısı ve Yeni Han
Yeni Han’ın yapım tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Halk arasında Karaosmanoğulları tarafından 1825 -1830’larda yaptırıldığı söylenir. Han orta avlulu ve iki katlıdır. Güney, doğu ve batı cephelerine bitişik dükkanlar bulunmaktadır.
Manisa Mevlevihane yolu ve Manisa Kalesi surları
Manisa kent merkezinin hemen güneyinde yükselen Sipil Dağı (Manisa Dağı)’nın kuzey yamacında kalıntıları görülen Manisa Kalesi, “İç Kale” ve “Dış Kale” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Hellenistik Dönem'de kentin Akropolü olan Sipylos Dağı üzerinde bir kale bulunuyordu. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapılmış olduğu bilinmese de Magnesia Kenti'nin bir sur ile çevrildiği bilinmektedir.
Spil Dağı Manzarası ve evler
Spil Dağı 1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Milli Parkı jeolojik, morfolojik, arkeolojik ve mitolojik özelliklerinin yanı sıra, dağcılık sporuna uygun ve önemli bir rekreasyon alanıdır. Mitolojide Kybele, Niobe, Tantalos ve Pandereos ile ilgili öykülerde adı geçen Spil Dağı’nın eteklerinde Tantal Kalesi kalıntıları, bereket tanrıçası Kybele’nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans Dönemi’nden kalma Magnesia Kalesi’nin kalıntıları yer almaktadırlar. Dağın en ünlü bitkisi kümeler halinde yetişen Spil ya da Manisa Lalesi adıyla anılan lalelerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’a götürülmüş ve bir döneme adını vermiştir.
Manisa Tekel Müdürlüğü Binası
Ana giriş, yapının güney-doğu köşesinin pahlanması suretiyle elde edilen yüzeye açılmıştır. Alt kat pencerelerinin basık kemerli şemasına karşılık üst kat pencereleri dikdörtgen formdadır. Milli Mimari üslubu yaratmak çabalarının sürdürüldüğü döneme ait özgün yapılardan biridir. Bodrum üzerinde iki katlı yığma kagir bir yapıdır. Neo-klasik üslubun tipik özelliklerinden biri olan alt ve üst kat pencereler biçimlerindeki farklılık bu yapıda da görülmektedir. Fotoğraf ise 1970’li yıllarda çekilmiştir.
Manisa Hükümet/Cumhuriyet Meydanı
Manisa Hükümet Konağının bulunduğu meydandır. Genellikle tüm etkinlikler burada yapılır. Örneğin bu fotoğrafta 1973 yılında bir siyasi partinin mitingi yapılmıştır.
Manisa Saruhan Bey Heykeli ve Muradiye Camii
Saruhan Bey Anıtı ve Türbesi Manisa il merkezinde, İzmir Caddesi üzerinde, Sultan Camisinin karşısında ve Muradiye külliyesinin batısındaki meydanda bulunan türbenin Saruhan Beye ait olduğu sanılıyor. Muradiye Camii ise, III.Murat adına 1583-1592 yılları arasında yaptırılan külliye; cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşmaktadır. Projesi Mimar Sinan’a ait olan külliyenin inşası Mimar Mahmut Ağa tarafından başlatılmış ve ölümü üzerine Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır. Medrese, klasik Osmanlı medrese plan ve şekline bağlı kalınarak yapılmıştır
Manisa Bimarhanesi( Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi)
400 senelik bir geçmişe sahip olan ve Sultan Camii yanında bulunan, Manisa Bimarhanesi ya da diğer adıyla Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi 1539 senesinde Kanuni ‘nin annesi Hafsa Sultan adına yapılmıştır. Kuruluşunda baştabib, göz tabibi ve yardımcısı, bir cerrah, iki eczacı, iki eczacı yardımcısı, bir katip, bir mutemet, muhasip, bir otçu, bir kilerci, bir temizlayici , bir de kapıcı bulunuyordu. 20 yatağı vardı. Bu suretle ideal bir kadroyu benimsemiş olan Bimarhane teşkilatı bilahare yüzyıllar boyunca bir takım değişikliklere uğramış, bidayette tam kadrolu bir hastane olan bu tesis son 70-80 yıl içinde yalnız ruh hastalarına hizmet veren bir kuruma dönüşmüştür.
Manisa Tarzan Meydanı
Kent sakinlerinin önemli buluşma noktalarından olan Tarzan meydanı hem gençlerin hem de ailelerin tercih ettiği bir dinlenme ve eğlence alanı.
Manisa Aynı Ali Köprüsü
Manisa Mustafa Kemal Paşa Caddesi