Bu haberimizde, Ege Bölgesi'nin gözde ancak küçük nüfuslu ilçelerini daha yakından tanıyacağız.

AFYONKARAHİSAR Toplam nüfus 747.555
Kızılören (Afyonkarahisar) 2.096
Ege Bölgesi’nin nüfus bakımından en küçük ilçesi Kızılören, Türkiye'nin en küçük 10 ilçesi arasında gösterilmektedir. Afyonkarahisar-Antalya karayoluna sadece 3 km uzaklıkta konumlanan bu ilçe, Afyonkarahisar il merkezine ise 87 km mesafededir. 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Kızılören, geçmişte "Kızılviran" olarak bilinmekteydi. Daha sonra günümüzdeki adını almıştır. İlçe ve köyler, genel olarak tarım ve tarıma dayalı hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlamaktadır. Ancak sulu tarımın yeterli düzeyde olmaması buna bağlı olarak bazı zorlukları beraberinde getirmektedir.

Evciler (Afyonkarahisar) 7.095
Evciler, düz bir alanda kurulmuş olup Afyonkarahisar iline 132 km uzaklıktaki bir ilçedir. 1991 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur ve Afyonkarahisar-Denizli kara yolu üzerinde konumlanmıştır.

Bayat (Afyonkarahisar) 7.679
Bayat, Afyonkarahisar iline bağlı bir ilçedir. İlginç bir tarihçeye sahiptir; Emirdağ ilçesine bağlı bir nahiye olarak varlığını sürdüren Bayat'ın belediye olma süreci 1907 yılına dayanmaktadır. Daha sonra ise ilçe statüsüne kavuşarak, 04.07.1987 tarihinde 19507 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 3392 sayılı kanunla resmi olarak ilçe olarak kurulmuştur.

KÜTAHYA Toplam nüfus 580.701

Dumlupınar (Kütahya) 2.854
Dumlupınar, Ege Bölgesi'nin doğusunda, nüfus bakımından en küçük ilçelerinden biri olarak bağlı bulunduğu Kütahya ilinin güneyinde yer alır.

Pazarlar (Kütahya) 4.840
Pazarlar, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya iline bağlı bir ilçedir. Bu bölgede özellikle kiraz, vişne, elma ve turşuluk biber yetiştirilmektedir. Tarım, hayvancılık ve dokumacılık, ilçenin temel geçim kaynakları arasında öne çıkar. Uşak'a 64 km, Kütahya'ya ise 125 km mesafede konumlanmıştır.

Şaphane (Kütahya) 5.695
Simav'a yakınlığı nedeniyle, antik dönemde Synaus şehir devleti egemenliği altında olduğu düşünülen yerleşim, Roma ve Bizans hükümetlerinin yönetimi altında kalmıştır. 13. ve 14. yüzyıllarda ise Germiyanoğulları Beyliği'nin kontrolünde bulunmuştur. Aynı zamanda "Gediz Şaphanesi" olarak bilinen bu bölge, 1381 yılında Kütahya, Simav, Tavşanlı ile birlikte Osmanlı topraklarına Şehzade Bayezid'in çeyizi olarak katıldı.

DENİZLİ Toplam nüfus 1.056.332

Baklan (Denizli) 5.296
Baklan, Denizli iline bağlı bir ilçedir. Bu bölgenin tarihi, Türklerin Denizli'ye yerleşmesiyle başlamıştır. Baklanlı Hüsamettin Dede Çal liderliğinde, Baklan bölgesi ile Denizli havalisinin fethedilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Beyağaç (Denizli) 6.197
Beyağaç, Denizli iline bağlı bir ilçedir ve doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Yeşil ve serin bir coğrafyada konumlanan bu ilçe, özellikle Kartal Gölü ve serin yaylalarıyla bilinir. Aynı zamanda Beyağaç'ı zenginleştiren ve Büyük Menderes Nehri'ne dökülen Akçay, ayrıca kemer barajının su kaynağıdır.

Babadağ (Denizli) 6.340
Babadağ, Denizli iline bağlı bir ilçedir ve Türkiye'nin tekstil sektörüne önemli katkılarda bulunan ilçelerinden biridir. Ziraat alanlarının sınırlı olması nedeniyle, halkın büyük bir kısmı tekstil üretimine yönelmiştir. Aynı zamanda, ilçenin geleneksel yemekleri arasında kestane, et kapaması, et çevirmesi ve keşkek gibi lezzetler bulunmaktadır.

İZMİR Toplam nüfus 4.462.056

Beydağ (İzmir) 12.030
Beydağ, İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında ve kuzeybatısında Ödemiş, kuzeydoğusunda ve doğusunda Kiraz ilçeleri, güneyinde Aydın ili bulunmaktadır. Nüfus bakımından ilin en küçük ilçesidir.

Karaburun (İzmir) 12.200
Karaburun, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin güneyinde Urla ilçesi; batısında, kuzeyinde ve doğusunda Ege Denizi bulunmaktadır. Karaburun Yarımadası'nda bulunan ilçe, nüfus bakımından ilin en küçük ikinci ilçesidir.

Kınık (İzmir) 28.694
Kınık, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında ve kuzeyinde Bergama ilçesi, doğusunda ve güneyinde Manisa ili bulunmaktadır.

MANİSA
Toplam nüfus 1.468.279
Köprübaşı (Manisa) 12.730
Manisa’nın en küçük ilçesidir. İlçe civarında bulunan mağaralardaki insan yaşantısı belirtilerinden ilçe çevresinin bakır ve tunç devirlerini de yaşadıkları anlaşılmaktadır.

Gölmarmara (Manisa) 15.193
Gölmarmara, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir. Gölmarmara, Manisa ilinin en küçük ilçelerinden biridir. İsmini ilçe sınırları içerisinde bulunan Marmara Gölü'nden almaktadır. İlçe Ege Bölgesi'nin Kuzeybatı'sında yer alır. Batısında Saruhanlı, kuzeyinde Akhisar ve Gördes, güneydoğusunda Salihli, güneybatısında Ahmetli ve Turgutlu bulunmaktadır.

Ahmetli (Manisa) 16.963
Ahmetli, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir. İlçenin halkı geçimini üzüm, pamuk, (kırmızı, tarhanalık, salçalık) biber, domates, tütün ve zeytin üretimi yaparak sağlar. Doğusunda Salihli, batısında Turgutlu bulunur. Ege Bölgesi'nin en verimli üzüm bağlarının Ahmetli ovasında olduğu belirtilmektedir.

AYDIN Toplam nüfus 1.148.241

Karpuzlu (Aydın) 10.590
Karpuzlu, Ege Bölgesi'nde bulunan Aydın ilinin, nüfus yoğunluğu bakımından en küçük ilçesidir. 2018 yılı sonu verilerine göre, ilçe merkezinin nüfusu 2006 kişi olup, Aydın il merkezine 55 km uzaklıktadır. Karpuzlu'nun 1990'lı yıllardan bu yana nüfusunda sürekli bir azalma gözlemlenmektedir.

Yenipazar (Aydın) 11.863
Yenipazar, Ege Bölgesi'nde konumlanan Aydın iline bağlı bir ilçedir. İlginç bir şekilde, İzmir-Denizli Devlet Karayolu (D 320)'ne sadece 8 km uzaklıkta bulunan Yenipazar, göç almayışıyla dikkat çeker ve bu sayede Aydın Kültürü'nü muhafaza etmiştir. Kendine özgü pide çeşitleriyle ünlü olan bu ilçe, Aydın'a bağlıdır.

Buharkent (Aydın) 13.022
Buharkent, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin bir ilçesidir. Efeler'in 88 km doğusunda ve Denizli'ye 41 km'dir. İzmir-Denizli kara yolu üzerindedir. İlçe merkezi Aydın-Denizli kara yolu üzerinde kurulmuştur. Aydın-Denizli demir yolu ise ilçenin güneyinden geçer.

UŞAK Toplam nüfus 375.454

Karahallı (Uşak) 9.664
Karahallı, Uşak ilinin en küçük ilçesidir. Karahallı ismi Bozulus Türkmenleri'nin Danişmendli ormağının Karahalillü adlı cemaatinden gelmektedir.

Ulubey (Uşak) 12.024
Ulubey, Uşak ilinin şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alan ve Denizli iline sınırı olan ilçedir.

Sivaslı (Uşak) 19.733
Sivaslı, Uşak ilinin bir ilçesidir. Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ dönemlerinden itibaren yerleşimin izlerinin görüldüğü Sivaslı, MÖ 2500 yıllarına kadar Hitit hakimiyeti altındayken bu tarihte Luvi istilasına uğramıştır.

MUĞLA Toplam nüfus 1.048.185
Kavaklıdere (Muğla) 10.909
Kavaklıdere, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. Kavaklıdere, Muğla ilinin kuzeyinde yer alır ve Aydın iline sınırı vardır. Deniz seviyesinden 850 m yüksekte yer alan ilçe Muğla il merkezine 52 km uzaklıktadır.

Datça (Muğla) 25.029
Datça, Türkiye'nin Muğla ilinde bir ilçedir. 1970'lere dek bölgeye ulaşım yalnızca deniz yoluyla mümkündü. Bu tarihten itibaren artan ulaşım olanaklarına paralel olarak ilçenin bunun öncesinde tamamen tarıma dayalı ekonomisi değişerek gelişmiş, tarımın yanında turizm de geçim kaynakları arasına girmiştir.

Ula (Muğla) 26.613
Ula, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. 1954 yılında ilçe olmuştur. Muğla'nın güneyinde bulunan Ula'nın doğusunda Köyceğiz, batısında Gökova Körfezi, kuzeyinde Muğla merkez ilçesi, güneyinde Marmaris ilçesi vardır.