Fransa, kritik erken genel seçimlerin ikinci turu için sandık başında. Seçimlerin sonucu, aşırı sağın yükselişi ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un otoritesi üzerinde önemli etkiler yaratabilir.

Seçim Süreci ve Katılım

Fransa genelinde sabah saat 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemi, Paris ve Marsilya gibi büyük kentlerde saat 20.00'ye (TSİ 21.00) kadar devam edecek. Yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfuslu ülkede, 49,5 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahip.

Seçimin Önemi ve Aşırı Sağın Yükselişi

Bu seçimler, Cumhurbaşkanı Macron'un aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yükselişine karşı bir mücadele olarak görülüyor. Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaşanan büyük kayıpların ardından Ulusal Meclisi feshederek erken seçim kararı almıştı. Kamuoyu yoklamaları, RN'nin en çok oyu alacağını ancak mecliste çoğunluğu sağlayamayacağını öngörüyor.

Fed’in faiz kararı açıklandı… 54 ay sonra ilk kez! Fed’in faiz kararı açıklandı… 54 ay sonra ilk kez!

Meclisteki Dengeler

Parti veya ittifakların 577 sandalyeli Ulusal Mecliste salt çoğunluğu elde etmesi için 289 milletvekili kazanması gerekiyor. Aşırı sağın yükselmesi, ülkenin politik istikrarı ve Macron'un yönetim gücü üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Fransız haber ajansı AFP, RN'nin çoğunluğu sağlayamaması durumunda, Paris Olimpiyat Oyunları'ndan haftalar önce ülkenin kaotik bir parlamentoya sürüklenebileceğini ve Macron'un otoritesinin sarsılabileceğini bildirdi.

 

Kaynak: Haber Merkezi