Uyuz hastalığı vakaları son yıllarda oldukça fazla artmış durumda. Birçok kişi bu şikayetle doktora başvururken, bu hastalıkla nasıl mücadele edileceği de merak ediliyor. Peki, uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Tüm soruların yanıtı haberimizde…
Son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘ihmal edilmiş tropikal hastalık’ olarak tanımladığı ve hem dünyada hem ülkemizde pandemi sonrası artış yaşanan uyuz hastalığının halen varlığını sürdürdüğü açıklandı. Türkiye’de pandemi sonrası uyuzun görülme oranının yüzde 50 arttığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Yürekli, “Skabiyes uyuz hastalığı senkoptes skabiyes adı verilen bir parazit tarafından oluşturuluyor. Bu parazit insan vücuduna girdiği an, insan avcuna girdiği an hemen tünel kazmaya başlıyor. Tünel kazarak evini inşa ediyor ve buraya yumurtalarını bırakarak çoğalmaya devam ediyor. Tedavi edilmedikçe de hasta kaşınmaya devam ediyor ve özellikle gece artan sıcakla artan kaşıntıdan çok muzdarip hale geliyor. Ailede bir kişi uyuz olduğu zaman çevresine de bunu bulaştırıyor. En önemli konu aslında bu tedavide. Çünkü biz tedavi verdiğimiz zaman aile bireyinin de tedavi olması gerektiğini söylüyoruz. Uyuz hastalığı kişiye bulaşınca kaşıntısı 3 hafta sonra çıkıyor" dedi.
“UYUZ HASTALIK VAKASI PANDEMİDE DAHA ÇOK ARTTI”
“Uyuz hastalığının 2018’in son çeyreğinde artığını görüyoruz" diyen Doç. Dr. Yürekli, "Aslında bu doğal seyri belli zamanlarda uyuz hastalığı vaka sayılarını arttırıyor, salgın yapıyor ve düşüşe geçiyor. Tabii ki de 2018 yılından sonra karşı karşıya kaldığımız korona virüs salgını ile evlere kapandık. Aile bireyleri olarak çok sıkı birbirimize temas ettik. 7-10 gün aynı evin içerisinde vakit geçirdik. Eğer bir birey bir eve uyuz hastalığı taşıdı ise diğer bireylere de çok kolay bir şekilde yaydı. Uyuz hastalığının artışı da bu şekilde. Biz aslında birebir doruğa çıkarmış olduk. Ama şu sıralarda uyuz hastalığını biz dermotologlar olarak yenmeyi başarıyoruz” dedi.
UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uyuz hastalığı yaygın ve parazitik bir hastalık türüdür. Genellikle de koltuk altı, bilek, göğüs, bel, kalça, dirsek, kalça, genital bölge, el ve ayak parmaklarında kaşıntıya neden olur. Aynı zamanda kadınlarda meme uçlarında ve erkeklerde ise genital bölgede kaşınmalara neden olabilir.
Özellikle de geceleri artan şiddetli kaşıntı,
Cilt yüzeyinde ve özellikle de parmak aralarında akarların açtığı gri ya da beyaz renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler,
Sıcak banyo sonrasında artan kaşıntılar,
Yaygın şekilde ciltte görülen döküntü, kaşıntı ve yaraların oluşumu,
Cilt yüzeyinde görülen inci tanesine benzeyen içi sıvı dolu lezyonlar,
Akarların açtığı tünellerin üst kısmında kir birikmesi ve siyah nokta benzeri oluşumlar
UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Uyuz, çok kolay bir şekilde bulaşabilen bir cilt hastalığıdır. Sonbahar ve kış aylarında uyuz hastalığının görünme oranı giderek artıyor. Okul, kreş, kışla ve bakım evi gibi kalabalık ortamlarda daha çok rastlanan uyuz hastalığının asıl kaynağı, uyuz böceği ismi ile bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarıdır.
Aile bireyleri arasında da uyuz, kolay bir şekilde bulaşabilir. Hastalığın bulaşma şekli, ortak kullanılan çarşaf, nevresim, yastık, havlu ve kıyafetler aracılığı ile olabileceği gibi ten teması ile de olabilir. İnsan vücudunda akar, 1-2 gün boyunca yaşayabilir. Bu nedenle uyuz hastalığının asıl nedeni kişisel hijyene dikkat edilmemek değildir. Uyuz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması, 2 ila 6 hafta arasında sürer. Fakat kişiden kişiye uyuz hastalığının belirtilerinin çıkma süresi değişiklik gösterebilir. Uyuz hastalığının az da olsa hayvanlardan insanlara bulaşma olasılığı da vardır.
UYUZ NE KADAR SÜREDE GEÇER?
İlk bulaşmadan sonra iki ile beş hafta sonrasında, yeniden bulaşmada ise bir ile dört gün sonra şikâyetler ortaya çıkar. Uyuz, tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği sürece uyuz böceği vücudu kendiliğinden terk etmez. Erkek uyuz böcekleri çiftleştikten sonra ölürken dişi uyuz böcekleri yumurta bıraktıktan sonra hasta vücudunda yaşayıp tünel açmaya devam eder.
Tedavi hastalarla birlikte temas halinde bulundukları kişilere de uygulanmalıdır. Özellikle beraber yaşadığı kişilerde tedaviye başlamalıdır çünkü hastalık belirtilerini hemen göstermemektedir. Hastalığın ilk aşamasında belirlenirse tedavi yaklaşık 10 günde yanıt verir. Fakat hastalık belirtileri takip edilmeyip teşhis süresi uzarsa hastalık vücuda yayılır ve tedavi süresi uzar. İHA