Karar, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmeye işaret eden göstergelerin etkili olduğu belirtildi.

Plastik poşetlere zam mı geliyor? Plastik poşetlere zam mı geliyor?

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlemlendiği, son çeyrek göstergelerinin ise yurt içi talebin yavaşladığını ve bu durumun enflasyondaki düşüşü desteklediğini ima ettiği ifade edildi.

Karar metninde, "Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşme sinyalleri belirginleşmiştir. Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonu yüksek seyrini sürdürmektedir" ifadelerine yer verildi.

Para Politikasında Sıkı Duruş Devam Ediyor

Merkez Bankası, dezenflasyon sürecinin güçlendirilmesi amacıyla sıkı para politikası duruşunun süreceğini vurguladı. Açıklamada, Türk lirasının reel değerlenmesi, yurt içi talepte dengelenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelmenin bu sürece katkı sağladığı belirtildi.

Ayrıca, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecektir" denildi.

Kredi ve Mevduat Piyasalarına Yakın İzleme

Merkez Bankası, kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmeleri izlemeye devam edeceğini ve öngörülenin dışında durumlar yaşanması halinde parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için ek adımlar atılabileceğini bildirdi. Likidite koşullarının da yakından takip edildiği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı belirtildi.

Orta Vadede Yüzde 5 Enflasyon Hedefi

Enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmayı amaçlayan Merkez Bankası, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini ifade etti. Banka, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini yineledi.

Kaynak: İHA