Şehirden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenler için mükemmel bir alternatif olan Doğanbey Köyü, geçmişin izlerini taşıyan ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir destinasyon. Günümüzde ismi Doğanbey olarak bilinen bu köy Manisa’ya 2 saat uzaklıkta yer alıyor. Peki, Domatia Köyü hangi ilimizde bulunuyor? Tarihi ne? Köye nasıl gidilir? Merak ettiğiniz her şeyi derledik!

DOĞANBEY KÖYÜ NEREDE?

Şehirden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenler için mükemmel bir alternatif olan Doğanbey Köyü, geçmişin izlerini taşıyan ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir destinasyon. Günümüzde Aydın’ın Söke ilçesine bağlı olan Doğanbey(Domatia) köyü tarihi köy yaşantısını koruyor.

Küçük, sakin ve huzurlu bir köy olan Doğanbey'in tarihi, M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşadığı köy, antik Mykale, günümüzde ise Dilek (Samsun) Dağları'nın eteklerinde konumlanıyor. Rumlardan miras kalan taş evler, dar sokaklar ve doğal güzellikleri, köyü adeta keşfedilmeyi bekleyen bir açık hava müzesi haline getiriyor.

DOĞANBEY(DOMATİA) KÖYÜNÜN TARİHİ

Doğanbey’deki ilk yerleşim, 1850’lerden sonra sıtmadan kaçan Rumlar’ın Padişah Abdülaziz’in fermanıyla bu bölgede yaşamaya başlamasıyla gerçekleşti. Daha sonra mübadele döneminde Rumlar köylerini terk etti ve köye Türkler yerleşti.

İzmir'de 6 yaşındaki çocuk sevdiği köpeğin saldırısına uğradı! Korku dolu anlar kamerada! İzmir'de 6 yaşındaki çocuk sevdiği köpeğin saldırısına uğradı! Korku dolu anlar kamerada!

TARİH SEVERLERİN İLGİSİ BÜYÜK

Doğanbey Köyü, tarihî zenginlikleriyle geçmişin izlerini günümüze taşıyan önemli bir yerleşimdir. Rum dönemine ait tarihi taş evler, dar sokaklar ve surlar, köyün kendine has atmosferini oluşturmaktadır. Ayrıca köyün çevresindeki antik kalıntılar da tarih severler için ilgi çekicidir.

Doğanbey, geleneksel Rum mimarisiyle dikkat çeker. Beyaz badanalı taş evler, kiremitli çatılar ve ahşap pencereler köyün estetik görünümünü oluşturur. Geleneksel yaşam tarzı hâlâ köyde sürdürülmektedir; ziyaretçiler, köyün huzurlu ortamında dolaşarak bu geleneksel yaşamın izlerini keşfedebilirler.

DOĞANBEY KÖYÜNE NASIL GİDİLİR?

Doğanbey’e özel aracınızla gitmek isterseniz, Söke çıkışından Didim-Milas/Bodrum karayoluna yönelin ve Priene ile Eski Doğanbey’i gösteren tabelaları takip edin. Güllübahçe’den yola devam ederken Priene Antik Kenti yol ayrımına geleceksiniz. Atburgazı ve Tuzburgazı geçtikten sonra Eski Doğanbey tabelasını gördükten sonra Doğanbey köyüne hoş geldiniz!

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK