İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine, hareketin Gazze Şeridi’ndeki sorumlusu olarak bilinen Yahya Sinvar getirildi. Bu yeni gelişmenin ardından gündemi yakından takip edenler Yahya Sinvar’ın kim olduğunu merak ediyor. Peki, Yahya Sinvar kimdir, kaç yaşında, nereli?

İsrail'den Siber Saldırı: Binlerce Kişi Yaralandı İsrail'den Siber Saldırı: Binlerce Kişi Yaralandı

İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen İsmail Haniye’nin ardından gözler, Hamas’ın yeni liderinin kim olacağına çevrilmişti.  Hamas, Yahya Sinvar’ın yeni lider olarak seçtiklerini duyurdu.

Hamas’ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, şehit lider İsmail Heniyye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor.” denildi.

Ms4 H N C P O W Euk T Li X8P8 A X A45

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altındaki Han Yunus mülteci kampında doğdu ve çocukluğunu burada geçirdi. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan (Aşkelon) bölgesinden kaçıp Gazze Şeridi'ne yerleşti. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi'nde Arapça Çalışmaları üzerine lisans eğitimi aldı.

Sinvar’ın ilk tutuklanması 1982 yılında oldu ve birkaç ay Far'a hapishanesinde kaldı.

1988'de ise iki İsrail askerinin kaçırılması ve öldürülmesi ile İsrail ile işbirliği yaptığı iddia edilen dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesiyle tutuklandı. Aynı yılın Şubat ayında yeniden hapse girdi.

22 yıl hapis cezasını çeken Sinvar, 2011 yılında Gilad Shalit’in serbest bırakıldığı esir takası sırasında, Hamas tarafından beş yıl rehin tutulan en kıdemli Filistinli mahkûm olarak serbest bırakıldı.

Mart 2021'de Hamas’ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci dört yıllık döneme seçildi.

Gazze'deki en yüksek düzeydeki Hamas yetkilisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesi olarak kabul ediliyordu.

Kaynak: Haber Merkezi-AA