Heimlich manevrasının ayrıntıları merak konusu oldu. Peki heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Heimlich Manevrası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası, soluk borusuna yabancı bir cismin kaçması sonucu boğulan bir kişiye uygulanan ilk yardım prosedürüdür. Adını isim babası Henry Heimlich'ten alan bu manevra, kişinin karnının üst kısmına yatay bir yumruk hareketiyle ani basınç uygulanarak solunum yolundaki tıkanıklığın giderilmesini amaçlar.

Heimlich manevrası genellikle bilinci açık olan yetişkin ve çocuklara uygulanır, ancak bebeklere önerilmez. Boğulma belirtileri gösteren bir kişiye müdahale etmek için bilinçli olmalı ve belirli durumları değerlendirmelisiniz. Eğer kişi rahat bir şekilde öksürebiliyorsa, öksürük doğal olarak tıkanıklığı giderebilir. Ancak kişi normal şekilde öksüremiyorsa, konuşamıyorsa, ağlayamıyorsa veya gülemiyorsa heimlich manevrası gerekebilir.

Heimlich manevrası şu durumlar için uygundur:

Rahat nefes alınamıyorsa,

Güçlü bir şekilde öksürülemiyorsa,

Konuşma güçlüğü çekiliyorsa,

Cilt, dudak ve tırnaklarda renk değişimi varsa,

Bilinç kapalı değilse.

Yeni haftanın ilk gününde görevli doktorlar belli oldu|4 Kasım Pazartesi görevli doktorlar Yeni haftanın ilk gününde görevli doktorlar belli oldu|4 Kasım Pazartesi görevli doktorlar

Heimlich manevrası, kişinin bilincinin açık olduğu durumlarda uygulanmalıdır. Bilinci kapalı olan kişilere uygulanmaz.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Kişiyi ayağa kaldırın.

Arkasına geçin ve kollarınızı bel ve karnın etrafına dolayın.

Göğüs kafesi ile göbek deliğinin ortasına yatay bir yumruk yapın.

Kişiyi yere paralel eğik bir pozisyona getirin.

Ardından 5 kez arkadan içeri ve yukarı doğru ittirme işlemi uygulayın.

Eğer kişi soluk borusuna kaçan cisim nedeniyle rahat nefes alabiliyorsa, müdahale etmek için bir süre bekleyebilirsiniz. Ancak belirtiler devam ediyorsa, hemen profesyonel yardım çağrılmalıdır.

Unutmayın ki heimlich manevrası, bilinci kapalı olan kişilere uygulanmaz ve acil durumlar için 112 aranmalıdır. Eğitimli profesyonellerin müdahalesi önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi