Sağlık emek ve meslek örgütlerinin Manisa’daki örgütleri AHEF, AHESEN, BDS, Dev-Sağlık İş Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, SES, SAHADER, TTB, TDB ve TümRadDer Merkez Efendi Devlet Hastanesi Poliklinikler önünde bir araya gelerek iktidara “Vergide Adalet İstiyoruz” eyleminde bulundu.
Manisa’nın çeşitli hastanelerinden eyleme katılan hekimlerin katkı sağladığı eylemde Hekim Birliği Sendikası Sosyal İşler Başkan Yardımcısı, Turgutlu Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Almıla Ceylan ve Ses Manisa İl Temsilcisi Figen Pehlivan ortaklaşa bildiri okudu.
Pehlivan ve Ceylan okudukları basın açıklamasında, ücretli geçinenlerin her gün yoksullaştığını belirterek, “Biz hekimler yani ücretli geçinenler olarak yüksek enflasyon ve durmak bilmeyen zamlarla her gün yoksullaşıyoruz. Ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Düşük ücretlerle, azalan alım gücümüzle, sendikalaşmanın ve hak aramanın önündeki engellerle, meslek örgütlerinin işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığı bir düzende emek sömürüsü her gün biraz daha katmerleniyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor. Enflasyonun altında ezilen ücret artışları dahi cebimize yansımadan vergilerle geri alınıyor” dedi.
VERGİDE ADALETİN KANTARI BOZULDU
Vergide adaletin kantarının her geçen gün bozulduğunu vurgulayan Pehlivan ve Ceylan konuşmasına şöyle devam etti: Türkiye’de vergi yükü giderek daha fazla işçilerin, emekçilerin, emeklilerin dar gelirlilerin omuzlarına yıkılmaktadır. 2024 gelir vergisi tarife dilimleri 30 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de “Gelir Vergisi Genel Tebliği” başlığında yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre ilk gelir vergisi dilimi 110 bin TL olarak belirlendi. Vergi tarife dilimleri yıllardır bilinçli olarak yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırılmaktadır. Böylece ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine neden olmaktadır. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşmaktadır”
KESİNTİ ORANI YÜZDE 15 İLE SINIRLANDIRILMALI
Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı için kesinti oranının yüzde 15 ile sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Pehlivan ve Ceylan, “Gelir vergisi dilimleri üst sınırı, ücretlilerde yüzde 15’e düşürülmelidir. Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmalıdır. Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır. Böylece bu istisnadan çalışanlar yararlanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır” dedi.
Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmayacağını belirten Pehlivan ve Ceylan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni için, gelirde, vergide ve memlekette adalet için bugün bu metinde imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte vergide adalet mücadelemiz sürecektir.”