Özellikle Ramazan ayında sıklıkla tüketilen hurma, İslam dünyasında ‘cennet meyvesi’ olarak da adlandırılıyor. Ramazan ayına girmemizle birlikte hurmanın faydaları da merak konusu oldu.

Verdiği enerjiyle sofraların vazgeçilmezi olan hurma hakkında tüm bilinmesi gerekenleri paylaştık!

Hurmanin Faydalari 2

Hurma Nedir?

Tatlı bir aromaya sahip olan hurma, hurma palmiyesi adı verilen, sıcak ve tropikal iklimlerde yetişen bir ağacın meyvesidir. Doğal bir enerji kaynağı olan meyvenin farklı boy, tat ve şekilleri; yaş veya kuru olarak birçok çeşidi bulunmaktadır.

Hurmanin Faydalari 3

Hurmanın Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yüksek miktarda doğal lif, demir, çeşitli mineraller ve vitaminler içeren hurma meyvesi, aynı zamanda protein açısından da oldukça zengindir. Bunun dışında düşük bir yağ oranına sahiptir ve doğal bir şeker kaynağıdır.

İçerdiği besin değerleri açısından bu kadar zengin olan hurmanın faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Hurmanın içerdiği yüksek orandaki lif, bağırsakları düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır.
  • Antioksidan açısından da oldukça zengin olan hurma, cildin yenilenmesine ve daha genç bir görünüme kavuşmasına katkıda bulunur.
  • İçerdiği B vitamini sayesinde vücutta oluşan açık yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kilo vermek isteyenler için önemli bir besin kaynağıdır. Hurma içerdiği doğal lifler ile midede uzun süre kalır ve sindirimi yavaşlatır. Böylece tokluk hissi artar.
  • İçerdiği yüksek miktardaki demir sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
  • Hurmanın faydaları arasında, kas ağrılarına iyi gelmesi de yer almaktadır. Hurma içerdiği magnezyum sayesinde, protein sentezini artırır. Böylece kas ağrıları ve kramplarına karşı doğal bir çözüm sunar.
  • Hurma, yüksek miktarda potasyum içerir. Bu da tansiyonu dengede tutmaya yardımcı olur.
  • Hurma meyvesi aynı zamanda yüksek oranda B2 ve B3 vitamini içerir. İçerdiği bu vitaminler sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır.
  • İçeriğindeki doğal şeker ve lifler, hurmanın doğal bir enerji kaynağı olmasını sağlamaktadır.
  • Hurma C vitamini açısından da oldukça zengindir. Bu sayede hurma, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalsiyum açısından da oldukça zengin olan hurma meyvesi, kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçmektedir.
  • Hurmanın faydaları arasında görece en önemli olanı, Alzheimer riskini azaltmasıdır. Çünkü hurma, anti-enflamatuar bileşenlerini içerir ve bu bileşenler hastalığın önüne geçmektedir.
  • Yaş hurmanın faydaları arasında, hurmanın lifli yapısının daha faydalı bir şekilde vücuda etki ettiği bilgisi yer almaktadır. Çünkü kuru hurmaya göre yaş hurmadaki lifli yapı, kendini meyvenin içinde daha iyi muhafaza edebilmektedir.

Hurma Nerede Yetişir?

Yaş ve kuru hurmanın faydaları hakkında konuştuktan sonra, bu mucizevi meyve nerelerde yetişir bir göz atalım…

Palmiye ağacının bir çeşidi olan hurma meyvesi, genelde sıcak iklim bölgelerinde yetişmektedir. Bu bölgeler arasında Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgeleri yer almaktadır.

Hurma, ülkemizin sıcak ve nemli bölgelerinde de yetişmektedir. Özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak görülmektedir. Ancak Türkiye'de yetişen hurma meyveleri tüketim için değil ihracat içindir.

İstisnai olarak bazı soğuk iklimlerde yetişebilen, o bölgelere adapte olmuş ve havadaki nem ile hayata tutunan hurma ağaçları da bulunmaktadır.

Hurmanin Faydalari 4

Hurma Nasıl Tüketilir?

Faydaları oldukça fazla olan ve uzmanlar tarafından tüketilmesi gereken bir meyve olduğu söylenen hurma, kuru veya yaş şekilde tüketilebilmektedir. Bununla birlikte insanlar hurma nasıl yenir sorusu üzerinde de durmaktadır. Hurmayı tüketmenin ise farklı yolları bulunmaktadır.

Hurma tüketme yolları aşağıdaki gibidir:

  • Genellikle kuru hali yaygın olarak tüketilen hurma, direkt meyve olarak yenilebilmektedir.
  • Doğranmış kuru hurma meyvesi, salatalara ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılmaktadır.
  • Özellikle kilo vermek isteyenler için hurma, smoothie gibi içeceklerin içine atılarak tatlandırıcı olarak kullanılabilmektedir.
  • Hurma meyvesi içerdiği doğal şeker sayesinde tatlı tariflerinde kullanılabilmektedir.
  • Özellikle spor yapanların tercihi olan hurma, yulaf ve kuruyemiş ile karıştırılıp enerji topu olarak tüketilebilmektedir.

Hurmanin Faydalari 5

Hurmanın Yan Etkileri

Hurmanın faydaları ile birlikte insanlar, hurmanın zararlarını da merak etmektedir. Ancak hurmanın zararı değil, her şeyde olduğu gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Genelde porsiyon kontrolünün aşılması ve alerji durumunda ortaya çıkan hurmanın yan etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Hurma kurutulması esnasında koruyucu olarak ‘sülfit’ içerebilmektedir. Alerjik bir madde olan sülfit, buna karşı hassasiyeti olan kişilerde kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi reaksiyonlara sebep olabilir.
  • İçerdiği yüksek şeker oranı nedeniyle hurma, fazla tüketildiğinde kilo alımına yol açmaktadır. Buna bağlı olarak uzmanlar hurma meyvesinin, günlük 2-3 adetle sınırlı olmak kaydıyla tüketilmesini önermektedir.
  • Hurma aşırı tüketimi sonucu olarak dalağa zarar verebilmektedir.
  • Yine aşırı tüketime bağlı olarak hurma, baş ağrısına sebep olabilmektedir.
  • İçerdiği potasyum, lif ve şekerden dolayı iyice olgunlaşmış hurmayı fazla tüketmek ishale yol açabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hurmanın faydaları hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladık...

Zeytin ve Hurma Neden Tek Sayıda Yenir?

Zeytin ve hurmanın tek sayıda yenmesi, iki tane yaklaşım ile açıklanmaktadır. Yaklaşımlardan biri bu durumu bilimsel bir şekilde bunu açıklarken, diğeri İslami açıdan açıklamaktadır.

İslami açıdan zeytin ve hurmanın tek sayılarda yenmesi şu şekilde açıklanır: Cennet meyveleri olarak bilinen zeytin ve hurmayı tek sayılarda tüketmek, ‘Allah’ın bir olduğuna işaret etmektedir.

Bilimsel olarak ise şu şekilde açıklanır: Hurma ve zeytini tek sayı olarak tüketmek şekeri karbonhidrata çevirmekte ve vücuda enerji vermektedir. Ancak çift sayıda tüketmek, şekeri potasyuma dönüştürür ve bu durum böbrekleri olumsuz etkilemektedir.

Ramazan’da Neden Hurma Yenir?

İslam inancına göre Ramazan’da hurma yemek, Hz. Muhammed’in bir sünneti ve ümmetine tavsiyesi olarak bilinmektedir. Bunun dışında uzun süreli açlığın ardından hurma yemek kan şekerini toplamakta, enerjiyi artırmakta ve iftarda fazla yemenin önüne geçmektedir.

Hurmanın Üzerine Su İçilir Mi?

Hurma meyvesi, içerdiği yüksek oranda şekerden dolayı diş minesine zarar verip çürüklere sebep olabilmektedir. Bu sebeple uzmanlar şekerin diş minesinden temizlenmesi adına, hurma tüketiminin hemen ardından bir bardak su içilmesini tavsiye etmektedir.

Bunun yanı sıra oruç açmadan önce hurma tüketimi ve akabinde içilen su, hurmanın besin değeri ve içindeki şekerin kana hızlı karışmasını sağlamaktadır. Bu da enerjiyi daha kısa bir sürede artırmaktadır.

  

 

Muhabir: Özkan Çelik