Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Banka, yüzde 38'lik yıl sonu, yüzde 14'lük 2025 sonu ve yüzde 9'luk 2026 sonu tahminlerini değiştirmedi. TCMB'nin gıda enflasyonu tahmini de 2024 sonu için yüzde 35,5'te, 2025 yıl sonu için yüzde15,0'da sabit kaldı.

Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar! Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar!

TCMB Başkanı Karahan'a soru cevap bölümünde 500 TL ve 1000 TL'lik banknot sorusu yöneltildi.

"Daha yüksek banknotların basılmasının dezenflasyon hedefi ile çeliştiğini mi düşünüyorsunuz? Bu konuda bir hazırlık veya gündem söz konusu mu?" sorusuna Karahan, "Bu konuda geçmiş dönemde açıklamalarım oldu, üzerine şu anda söyleyecek bir şeyim yok." yanıtını verdi.

Konu ile ilgili Karahan şu açıklamayı yapmıştı:

"Bu kapsamda, küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz.

Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bir karar verildiğinde, bu, kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır."

Kaynak: Haber merkezi