Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) Türkiye değerlendirmeis dikkat çekti. IMF, yaptığı son değerlendirmede enflasyonun düşeceği yönünde güçlü bir beklenti dile getirdi.
27 Eylül’de Türkiye ile gerçekleştirilen 4. madde konsültasyonu sonucunda, ekonomideki sıkılaştırıcı politika değişikliklerinin olumlu etkileri vurgulandı.
IMF, özellikle enflasyonun kontrol altına alınmasının ve makroekonomik istikrarın sağlanmasının merkezinde bu politikaların olduğunu belirtti.
Ekonomi Politikalarında Kararlı Adımlar Enflasyon Üzerinde Doğrudan Etkili
IMF açıklamasında, Türkiye’nin ekonomi politikalarında attığı kararlı adımların enflasyon üzerinde doğrudan etkili olduğu ifade edildi.
Vergi ve harcama tedbirleriyle mali disiplinin sağlanması ve sıkı gelir politikalarının uygulanması, enflasyonun düşüşünde önemli bir rol oynadığını ve bununla birlikte, sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturmasına rağmen, bu durumun manşet enflasyonu gerilettiği vurgulandı.
Piyasa duyarlılığındaki iyileşme, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların Türk Lirası cinsinden varlıklara yönelmesiyle hız kazanmış durumda. Düşen emtia fiyatları ve azalan altın ithalatı gibi faktörlerin cari açıkta ve rezervlerde iyileşme sağladığı belirtilirken, enflasyonun kademeli politika ayarlamalarıyla daha da düşmesinin beklendiği ifade edildi.
“Enflasyon Daha Da Düşecek”
Açıklamada, "Yetkililerin kademeli politika ayarlaması çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor." denildi.
Parasal, Mali ve Gelir Politikaları Sıkı ve Koordineli Şekilde Uygulanmalı
IMF, Türkiye’de enflasyon beklentilerinin çıpalanabilmesi için parasal, mali ve gelir politikalarının sıkı ve koordineli bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
“Gerekirse Merkez Bankası Daha Fazla Sıkılaştırmaya Gidilmeli”
Merkez Bankası’nın gerektiğinde daha fazla sıkılaştırmaya gitmesi ve veriye dayalı para politikasını sürdürmesi gerektiği vurgulandı.
IMF’nin Enflasyon Beklentisi
IMF’nin öngörülerine göre, Türkiye’de enflasyon bu yıl için yüzde 43 seviyesinde gerçekleşecek, ancak 2025’te bu oranın yüzde 24’e, 2028-2029 döneminde ise yüzde 15 seviyelerine kadar düşeceği tahmin ediliyor.
Enflasyonla mücadelede atılacak adımların, Türkiye’nin ekonomik dengesizliklerini gidermeye ve uzun vadeli büyüme beklentilerini desteklemeye devam edeceği kaydediliyor.