Milyonlarca insanın aktif olarak kullandığı META’ya bağlı sosyal medya platformu Instagram’a ulaşılamıyor. Sabah saatlerinden itibaren erişim problemlerinin yaşandığı Instagram’ın neden açılmadığı, sorunun ne zaman düzeleceği merak ediliyor.

Instagram Neden Açılmıyor? Engellendi Mi?

Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişim engeli getirildi. Edinilen bilgilere göre, Instagram'ın "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi. Engelin nedeni olarak ise Instagram'ın Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası yapılan paylaşımlara getirilen kısıtlamaların olduğu öne sürüldü.

31 Temmuz'da İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajlarının Instagram tarafından engellendiğini belirtti ve bu durumu "sansür girişimi" olarak nitelendirerek platformu kınamıştı.

Instagram Ne Zaman Düzelir?

Milyonlarca vatandaş, Instagram’a girişlerde problem yaşıyor. BTK tarafından getirilen Instagram'a erişim kısıtlamasının ne kadar süreceği konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Instagram kanadı olan META ise henüz erişim engeli getirilmesi ile ilgili bir açıklama yapmazken, Instagram ne zaman düzelir sorusunun cevabı ise kesintinin uzun sürebileceği olarak bildiriliyor.

Instagram Yasak Olan Ülkeler

Instagram, dünya genelinde birçok ülkede erişime açık olmasına rağmen, bazı ülkelerde çeşitli sebeplerle yasaklanmış veya kısıtlanmıştır. İşte Instagram'ın yasak veya kısıtlı olduğu bazı ülkeler arasında Kuzey Kore, Çin, Rusya, İran, Türkiye bulunmaktadır. 

Instagram Ne Zaman Kuruldu?

Instagram, 6 Ekim 2010'da iOS uygulaması olarak App Store üzerinden resmî olarak kullanıma sunuldu. İlk Instagram gönderisi ise 16 Temmuz 2010 tarihinde Instagram'ın kurucu ortağı Mike Krieger tarafından paylaşılan South Beach Limanı'nın bir fotoğrafıydı. Bu gönderi, platformun kuruluş sürecinde yapılan ilk paylaşım olarak tarihe geçti.

Instagram Türkiye’de Ne Zaman Çıktı?

Instagram, Türkiye'de 2011 yılından itibaren kullanıcılar arasında yaygınlaşmaya başladı ve hızla popüler bir sosyal medya platformu haline geldi. 2012 yılında Facebook'un Instagram'ı satın almasıyla birlikte platformun popülaritesi daha da arttı. Bu satın alma, Instagram'ın Türkiye'de ve dünya genelinde daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağladı. Dolayısıyla, Instagram'ın Türkiye'de popüler bir uygulama haline gelmesi 2011-2012 yıllarına denk gelmektedir.

THY ve SunExpress uçakları az kalsın birbirine giriyordu! THY ve SunExpress uçakları az kalsın birbirine giriyordu!

 

Instagram Kime ait? Hangi Ülkenin?

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Mark Zuckerberg'dir. Bu üç platform da Meta Platforms, Inc. (eski adıyla Facebook, Inc.) bünyesinde faaliyet göstermektedir. Instagram’ın da bünyesinde bulunan Meta çok uluslu bir şirkettir. Meta, Mark Zuckerberg tarafından kurulmuş ve yönetilen, dünyanın önde gelen sosyal medya ve teknoloji şirketlerinden biridir. Dolayısıyla, hem Instagram hem de Facebook ve WhatsApp, Mark Zuckerberg'in liderliğinde Meta'ya ait platformlardır.

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK