Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlardaki enerji tüketimi ve tasarruf yöntemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Hepbaşlı, yalıtımın enerji tasarrufu üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Yalıtımsız binalar, yalıtımlı binalara göre iki kat daha fazla enerji harcar. En temiz ve ucuz enerji, israf edilmeyendir. Küçük detaylara dikkat ederek, alışkanlıklarımızı değiştirerek ve binalarımıza yalıtım uygulayarak yüzde 20-30 arasında enerji tasarrufu elde edebiliriz” dedi.
“Cihazlar Özenle Seçilmeli”
Enerji verimliliği için cihazların dikkatle seçilmesi gerektiğini ifade eden Hepbaşlı, “Yakıt ya da elektrik tüketimi düşük, çevreci ve enerji tasarruf özelliklerine sahip cihazlar tercih edilmelidir. 1 saatte minimum yakıt tüketen cihazlar uzun vadede ciddi tasarruf sağlar” diye konuştu.
“Klima, Elektrikli Isıtıcıya Göre Daha Verimli”
Elektrikli ısıtıcıların hem bütçeye hem de enerji verimliliğine uygun olmadığını belirten Hepbaşlı, “Elektrikli ısıtıcılar, kullandıkları her 1 kW elektrik için yalnızca 1 kWh enerji üretebilirken, A sınıfı klimalar bu değerin yaklaşık 3,6 katını sağlar. COP (etki katsayısı) değeri yüksek olan klimalar, uzun vadede elektrikli ısıtıcıya göre daha az maliyetlidir ve enerji tasarrufu açısından ülkemize katkı sağlar” ifadelerini kullandı.
Isı Tasarrufu İçin Bazı Öneriler
- Binanın mantolanması ve duvarların yalıtımı yapılmalı, çatı uygun şekilde yalıtılmalı.
- Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan odalardaki radyatörler iptal edilmeli, oda termostatı kullanılmalı ya da her radyatöre termostatik vana monte edilerek uygun sıcaklıkta ayarlanmalı.
- Odalarda masa, sandalye ve yatakları dış duvarlardan uzak tutmalı.
- Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamalı.
- Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 oranında nemlendirmeli. Çünkü nemli hava, sıcaklığı daha iyi tuttuğundan buharlaşma azalacak; vücut daha az ısı kaybedecektir.
- Pencereler çift camlı olmalı ve yalıtım yapılmalı. Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli.
- Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarı olan ısı
- Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su boruları yalıtılmalı.
- Kombi, klima, kalorifer, ısı merkezlerinin yıllık bakımları mutlaka yaptırılmalı.
- Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın yalıtımı iyi olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalı.