İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu ve 11 yönetim kurulu üyesinin görevine son verilmesine hükmetti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından, İstanbul 1 No’lu Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin görevden alınması ve yerine yeni yönetimin seçilmesi talebiyle dava açılmıştı.
Davanın ikinci duruşması İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya İstanbul Barosu avukatları, baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katılırken, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da salonda yer aldı.
Mahkeme, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddesine dayanarak, baronun amaçları dışında faaliyet gösterdiğine hükmetti ve mevcut yönetimin görevine son verilmesine karar verdi.
Soruşturmanın Geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Aralık 2024 tarihinde İstanbul Barosu’nun resmi sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda, terör örgütü PKK üyeliği bulunan firari sanıklar Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in övüldüğünü belirleyerek, baro yönetimi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" suçlarından soruşturma başlatmıştı.
Başsavcılık, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında kovuşturma izni talep etmiş, Adalet Bakanlığı’nın onay vermesiyle birlikte baro yönetiminin görevden alınması ve yeni bir yönetimin seçilmesi için dava açılmıştı.
Mahkemenin verdiği bu karar sonrası İstanbul Barosu’nda yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi bekleniyor.