Moriwaki, bölgede 7 ila 7,5 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelebileceğini belirterek, "Bu şiddette bir deprem olursa Türkiye’den de hissedilir ama ciddi bir hasar olacağını düşünmüyorum." dedi.
Tsunami Riski ve Türkiye’ye Olası Etkileri
İzmir'de katıldığı bir seminerde AA muhabirine konuşan Moriwaki, Ege Denizi'ndeki depremlerin başlangıçta küçük büyüklüklerde olduğunu ancak zamanla 5,1 ve 5,3 gibi değerlere ulaştığını söyledi. Olası büyük bir depremin ardından Santorini Adası açıklarında 3 ila 5 metre yüksekliğinde tsunami oluşabileceğini belirten Moriwaki, "Haritaya baktığımızda, tsunaminin etkisi Santorini'den Marmaris’e kadar ulaşabilir. Ancak Ege'deki küçük adalar, tsunami dalgalarını engelleyerek İzmir’e kadar ulaşmasını önleyebilir." diye konuştu.
İzmir’de Büyük Deprem Beklenmiyor
Santorini’de büyük bir deprem olması halinde İzmir fay hattının tetiklenebileceğini ifade eden Moriwaki, “İstanbul'da büyük bir deprem beklenirken İzmir için böyle bir öngörüm yok. İzmir’in kendi fay hattı henüz kırılmadı, burada deprem yaşanabilir ancak çok büyük olacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.
Bina Güvenliği ve Zeminin Önemi
Deprem uzmanı Moriwaki, yapı güvenliğine de dikkat çekerek, 2000 yılı öncesi yapılan binaların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle yumuşak zeminli bölgelerde sıvılaşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Moriwaki, "İzmir’de 6 veya 6,5 büyüklüğünde bir depremde, Karşıyaka gibi yumuşak zeminli bölgelerde kurallara uygun inşa edilmemiş yapılar zarar görebilir." dedi.