Türkiye yeni yıl ile birlikte araç plakalarında yeni bir döneme girdi. Trafiğe çıkan araçlara ‘karekodlu plaka zorunlu hale getirildi. Nüfus kağıdı, ehliyet ve pasaportun ardından yeni bir düzenleme ile araç plakalarında karekod sistemi uygulanmaya başlandı. Araç plakalarının üzerindeki bilgilerin dijital olarak okunabilmesini sağlayan bu teknoloji ile kafalarda da soru işaretleri oluşmaya başladı. Peki, eski plakalar değişecek mi, eski plakalara ne olacak? Karekodlu plaka zorunlu mu? Cevabı sizin için hazırladık.
Karekodlu Plaka Zorunlu Mu?
1 Ocak 2024'ten itibaren çıkarılacak olan yeni plakalarda karekod zorunlu olacak. Ancak, mevcut plakalara ek olarak karekod ekletmek zorunluluğu bulunmuyor. Yani, halihazırda sahip olduğunuz plakalar için herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmiyor ancak, yeni plaka çıkartılması durumunda karekodlu plaka talep edilmesi gerekiyor.
Seyahat acentaları tarafından kullanılan araçlarda da karekod uygulaması zorunlu tutulmuyor. Ancak, genel olarak eski plakalar için henüz karekod zorunluluğu bulunmuyor. İlerleyen zamanlarda bu durumun değişebileceği ve karekodlu plakaların genel olarak zorunlu hale gelebileceği öngörülse de henüz kesin bir açıklama yok.
Karekodlu Plaka Nedir, Neden Sisteme Geçildi?
Karekodlu plakalar, araç plakalarında yer alan geleneksel bilgilerin yanı sıra karekod sistemini de içeren yeni bir uygulamadır. Bu karekodlar, aracın seri numarası, üretim detayları gibi bilgileri içerir ve bu bilgilerin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlar. Karekodlu plakaların trafik güvenliğini artırması ve sahte plakaların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Cezası Var Mı?
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ilk kez tescil edilen araçlar ve yeniden tescil plakası basılan araçlarda karekod (QR kod) ve tanım numarası bulunması zorunlu hale gelmiştir. Eğer sahte veya APP plaka kullanıyorsanız, bu plakaları derhal çıkartarak devletin belirlediği standartlara uygun plakaları kullanmaya geçmelisiniz. Çünkü sahte ve APP plaka kullanmak suç teşkil etmekte olup, bu durumun cezai yaptırımları bulunmaktadır. APP plaka kullanmaya devam edenlere 2 bin 647 TL para cezası, sahte plaka kullananlara ise 32 bin 170 TL para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir.