Yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan kavun, enfes kokusu ve tadıyla sofraları taçlandırıyor. Peki, kavunun yalnızca meyve olarak tüketilmediğini biliyor muydunuz? Çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir lezzet olan kavun çekirdeği sütü, en az meyvenin kendisi kadar lezzetli bir tarif. Sübye olarak da bilinen kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır birlikte bakalım!

Kavun Çekirdeği Sütü (Sübye) Nedir?

Kavun çekirdeğinden yapılan içecek sübye olarak da adlandırılmaktadır. Dolayısıyla kavun çekirdeği sütü, kavunun çekirdekleri kullanılarak hazırlanmaktadır. Özellikle yaz ayları için ferah ve farklı bir içecek alternatifi sunan sübye, Osmanlı döneminden Türk mutfağına kazandırılmış bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kavun Cekirdegi Sutu Nasil Yapilir 6

Kavun Çekirdeği Sütü Nasıl Yapılır?

Sosyal medyanın da etkisiyle son zamanların en çok araştırılan tarifleri arasında, kavun çekirdeği sütü yer almaktadır. Farklı bir lezzet arayanların ve özellikle ev hanımlarının araştırdığı konulardan biri kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Kavun çekirdeği sütü yapmak oldukça basittir. Hatta yalnızca gerekli malzemeleri toplamak, sübye tarifi için yeterlidir. Bu kapsamda kavun çekirdeği içeceği olarak adlandırılan sübye yapımı için gerekenler toplanır ve bu malzemeler rondodan geçirilir. Ardından ise mis kokulu vegan bir süt elde edilir.

Kavun Cekirdegi Sutu Nasil Yapilir 2

Kavun Çekirdeği Sütü (Sübye) Tarifi

Kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır sorusuna genel bir cevap verdik. Şimdi de sübye nasıl yapılır başlığı altında sıkça araştırılan, kavun çekirdeği sütü tarifini verelim…

Kavun çekirdeği sütü (sübye) tarifi aşağıda yer almaktadır:

Gerekli Malzemeler:

  • 1 dilim kavun çekirdeği
  • 1 dilim kavun
  • 1 su bardağı (200 ml) su
  • İsteğe bağlı olarak tatlandırıcı (Şeker, bal, hurma vb.)

Yapılışı:

  • Öncelikle kavun çekirdekleri meyveden ayrıştırılır ve yıkanır.
  • Çekirdeklerin üzerine 1 su bardağı su eklenir ve rondoda iyice çekilir.
  • Bu adımın ardından çekirdeklerin karışımın içinde kalan tortuları, ince bir süzgeç yardımıyla süzülür.
  • Sonrasında bir dilim kavun dilimlenir ve süzülen suyla birlikte tekrardan rondoya aktarılır. Tatlandırıcı ilave etmek isteyenler için de şeker vb. malzemeler bu adımda ilave edilir.
  • Rondoda iyice çekilen kavun çekirdeği sütü, soğutulmak üzere dolaba kaldırılır.
  • Yaklaşık olarak bir saat dinlendikten sonra, afiyetle servis edilir. Sade olarak içilebilen kavun çekirdeği sütü, kahvelere ve tatlılara da eklenerek lezzetli bir aroma yaratabilmektedir.

Ayrıca belirtmeliyiz ki kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır sorusunun cevabı olan sübye tarifi, yukarıdaki malzemeler gereğince 1- 2 kişiliktir. Daha fazla kavun çekirdeği sütü elde etmek için malzemeler aynı oranda artırılmalıdır.

Kavun Cekirdegi Sutu Nasil Yapilir 4

Kavun Çekirdeği Sütünün Faydaları

Oldukça merak edilen kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Şimdi de sübyenin faydalarını inceleyelim…

Bilindiği üzere tohum olarak tüketilen her yiyeceğin vücuda oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu tohumlardan biri de kavun çekirdeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple kavun çekirdeğinin faydaları, en az meyvesi kadar fazladır. Peki kavun çekirdeğinden elde edilen sübyenin faydaları nelerdir?  

Tohumdan gelen bir mucize olan kavun çekirdeği sütü faydaları aşağıda yer almaktadır:

  • Kavun çekirdeği sütü yüksek miktarda antioksidan ve mineral içermektedir. Bu sebeple balgamın kolayca atılmasını sağlamaktadır. Ses tellerini onarması sebebiyle ses kısılmasına da iyi gelen sübye, öksürük sorunun da önüne geçmektedir.
  • Kavun çekirdeğinin cilde faydaları da oldukça fazladır. Bununla birlikte sübye, yüze maske olarak uygulanabilmekte ve gözenekleri temizlemektedir. Bu kapsamda ise cilde sağlıklı ve parlak bir görünüm kazandırmaktadır.
  • Ciltte leke ve sivilce oluşumunu engelleyen kavun çekirdeği sütü maskesi, cilt temizliği için de kullanılabilmektedir.
  • Sübyede bulunan kavun çekirdeği minerallerinin yanı sıra, meyveden gelen vitaminler de oldukça fazladır. Dolayısıyla kavun çekirdeği sütü saçları kökten uca kadar beslemekte ve dökülmelerin önüne geçmektedir.
  • Kavun çekirdeği sütü bağırsakları temizler, midedeki asit oranını dengeler ve idrar yolu sağlığını korur. Bu sebeple sindirimi desteklemektedir.
  • Kavun çekirdeği sütü kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlamakta ve kansızlığın önüne geçmektedir. Bu sebeple kansızlıktan dolayı ortaya çıkan yorgunluk hissine iyi gelmekte, vücuda enerji sağlamaktadır.
  • Kavun çekirdeği sütü midenin ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri içerisinde barındırmaktadır. Bu sebeple kavun çekirdeği sübye faydaları arasında, mide sorunlarıyla savaşmak da önemli bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda kavun çekirdeği sütü midede oluşan yaraları iyileştirir, şişliği azaltır ve mide yanması şikayetlerini ortadan kaldırır.
  • Kavun çekirdeği idrar söktürücü bir tohum olarak bilinmektedir. Bu kapsamda böbreklerin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
  • Kavun çekirdeği sütünün belki de en önemli faydalarından biri, böbrekte oluşan kum ve taşın önüne geçmesidir.
  • Kavun çekirdeği sütünün içerisinde bulunan vitaminler, akciğerin temizlenmesini ve akciğerin zararlı maddelerden arınmasını desteklemektedir.

Kavun Cekirdegi Sutu Nasil Yapilir 5

Kavun Çekirdeği Şerbetinin Hikayesi

Kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır ve faydaları nelerdir sorusunun yanında, kavun çekirdeği şerbetinin Osmanlı dönemine kadar giden hikayesi de oldukça merak edilmektedir. Peki oldukça eskiye dayanan bu tarifin hikayesi nedir?

Türk mutfağının kavun çekirdeği şerbetiyle tanışması Osmanlı saray mutfağı ile olmuştur. Ancak kavun çekirdeği şerbetinin Osmanlı mutfağına da İspanya'dan geldiği bilinmektedir. Bu kapsamda şerbet, Anadolu topraklarına İspanya’dan İzmir'e gelen ‘Seferatlar’ tarafından getirilmiştir.

Kavun çekirdeği şerbetinin ülkemizdeki yeri yeni yeni oluşmasına rağmen, İspanya ve Meksika'da geleneksel bir içecek olma özelliğini korumaktadır.

Kavun çekirdeği şerbeti ile ilgili en eski yazılı kaynağın 13. yüzyılda yazılmış Arapça yemek kitabı olduğu bilinmektedir. Yemek kitabında ‘subiyya yamaniyya’ adıyla geçen bu içecek, İspanya’da ‘pepitada’ ve Meksika’da ‘horchata’ adıyla karşımıza çıkmaktadır.

Kavun çekirdeği şerbeti Osmanlı topraklarına ise ilk kez 1492 yılında gelmiştir. İzmir’in Tire ilçesine gelen Seferatlar tarafından geldiği bilinen sübye, lezzetiyle Osmanlı saray mutfağını taçlandırmıştır. Adı ve ünüyle saray dışına çıkıp halka inen kavun çekirdeği şerbeti, o dönemde ‘subiyya ve subiye’ şeklinde anılmıştır.

Kavun çekirdeği sütü nasıl yapılır sorusunun en eski yanıtı da bu kapsamda karşımıza çıkmaktadır. En orijinal tarifi ile kavun çekirdeği şerbeti, bilinen en eski kaynaklara göre Mahmud Nedim bin Tosun tarafından kaleme alınmıştır. Bahsi geçen o efsane tarif ise aşağıda yer almaktadır:

Şarkıcı Duygu Kiraz hayatını kaybetti Şarkıcı Duygu Kiraz hayatını kaybetti

‘Kavun çekirdekleri güzelce yıkanarak bir taş havanda incerek dövülüp kaynar suya boşaltılmalı. Bir iki taşım kaynadıkta bunun da rengi badem şerbetine döneceğinden süzgeçten süzüp tülbentten geçirerek şekeri ilave olunur. Kepçe ile biraz da savurdukta soğuk iken bardaklara taksim olunmalı. Pek latif ve hafif olur.’

Muhabir: Özkan Çelik