Türk Lirası cinsi varlıklarda 2023'ün ortalarından itibaren görülen pozitif hava, mart ayının son haftalarında yerini dalgalı bir seyire bıraktı. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesine yönelik gözaltı kararlarının ardından TL’de hareketlilik arttı.

Bu gelişmeler karşısında Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir dizi önlem alarak süreci yönetmeye çalıştı. Varlık fonunun hisse alımlarıyla borsa desteklenirken, Merkez Bankası ise döviz satarak kurdaki oynaklığı dengelemeye çalıştı.

Altın Yatırımcısını Sevindirdi

Bu süreçte yatırımcısına en fazla kazandıran araç altın oldu. Gram altın, yılın ilk üç ayında yüzde 28,59 değer kazanarak yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı.

Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı! Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı!

Buna karşılık, Borsa İstanbul yatırımcısına yüzde 1,74 kaybettirdi. Döviz cephesinde ise Euro yüzde 11,92, dolar ise yüzde 7,28 yükseldi.

Faizler ve Döviz Mevduatları Arttı

İlk çeyrekte tahvil piyasasında satış baskısı nedeniyle faizlerde artış yaşandı. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21 yükselirken, para piyasası fonlarında da değer kaybı görüldü. Yatırımcılar, bu fonlardan 456,5 milyar liralık çıkış gerçekleştirdi.

Öte yandan, TL mevduatın toplam içindeki payı bir puandan fazla gerilerken, döviz mevduatları ise 5,9 milyar dolar artış gösterdi. İlk çeyrek rakamları, yatırımcıların TL cinsi varlıklar yerine daha güvenli limanlara yöneldiğini gösterirken, ikinci çeyrekte piyasalardaki hareketliliğin devam etmesi bekleniyor. 

Kaynak: Haber merkezi