15 Eylül 2024'ten itibaren, Türkiye'de konut ve otomotiv piyasası için yeni bir sistem yürürlüğe girecek. Yeni sistemde satışlarda ‘yetkilendirme’ dönemi başlayacak.

Kişiler e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıları yetkilendirebilecekler. Araç satışlarındaki yetkilendirme de e-Devlet üzerinden yapılacak ve bu düzenleme, kayıt dışı satışların kontrol altına alınmasını hedefliyor.

K O N U T A R A B A

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri’de gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda bir soru üzerine "İnşallah 15 Eylül'de yeni bir düzenleme başlayacak. Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak.” dedi

Kapak 2024 04 18T101637 0Ses CoverKonut satacak kişi, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık edecek. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz. Önce emlak ile ilgili olanı yayınlayacağız. Kısa bir süre sonra, 1-2 hafta sonra da bunu otomotiv sektöründe uygulayacağız." dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlaktaki yeni düzenlemeyi değerlendirdi.

Gürcan, "Getireceğimiz ürün ile sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ama emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Biz bunu 15 Eylül'de başlatacağız.” şeklinde konuştu.

AMACIMIZ MANİPÜLASYONU ÖNLEMEK

İlk etapta hibrit olacağını vurgulayan Gürcan, şunları kaydetti:

“İlk olarak hibrit olacak. Onlar da 'doğrulanmış ilan' diye çıkacak. Ama yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak. Böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evleri satıyor. Ama sorduğunuzda 'yok' diyorlar, 'biz onu sattık' diyorlar. 'Size başka ilan, başka evi gösterelim' diye böyle fake ilanlar veriliyordu. Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül'de gelecek.”

Manisalılar müjde! Sıcak günlere veda zamanı… Manisalılar müjde! Sıcak günlere veda zamanı…

YETKİLENDİRME OTOMOTİV PİYASASINI NASIL ETKİLER?

Araç satışına getirilen yeni düzenleme, kayıt dışı ticaret ve dolandırıcılık faaliyetlerini önlemeyi amaçlıyor. Geçmişte bireysel kullanıcılar üzerinden gerçekleştirilen kayıt dışı satışlar, bu sistemle daha sıkı bir şekilde denetlenecek.

Bireysel kullanıcıların yılda en fazla üç araç satma sınırı korunacak. Bu uygulamanın, vergi kaybını önlemek, fiyat istikrarını sağlamak ve dolandırıcılık girişimlerini engellemek açısından olumlu etkiler yaratması bekleniyor.

967879

Uzmanlar da günümüzde tüm işlemler genelde online yapıldığı için alınacak yetkilendirme kararının bireysel kullanıcıların gerçekleştirdiği tüm satışları denetlemek ve usulsüzlükleri hızlıca tespit etmek açısından oldukça faydalı olacağını dile getiriyor.

Kaynak: AA-Haber Merkezi