2030 yılına gelindiğinde, Avrupa'da internet alışverişlerinde kart numarası kullanımı sona erecek. Mastercard'ın açıkladığı yeni düzenlemeye göre, tüketiciler 16 haneli kart numaraları yerine dijital tokenlar kullanarak ödeme yapacaklar. Bu yenilik, tüm cihaz ve platformlar için geçerli olacak.

KART NUMARASI YERİNE DİJİTAL TOKEN

CNBC’nin haberine göre 2030 yılı itibariyle internet alışverişlerinde kart numaraları yerine rastgele oluşturulan dijital tokenlar kullanılacak. Mastercard, bu uygulamayı hayata geçirmek için bankalar, fintech şirketleri, e-ticaret firmaları ve diğer sektör ortaklarıyla işbirliği yaptıklarını belirtti. Bu uygulama sayesinde tüm internet alışverişleri tek tıkla gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar sayesinde internet dolandırıcılığının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

W Vryr 1718175189 9761

TEK TIKLA YAPILABİLECEK

Yeni sistem devreye girdiğinde, tüketiciler internet alışverişlerini tek bir tıkla gerçekleştirebilecekler. Mastercard, bu uygulamanın anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar aracılığıyla internet dolandırıcılığını azaltacağını iddia ediyor. Şifrelerin yerine Mastercard geçiş anahtarı (passkey) adlı bir uygulama kullanılacak ve kullanıcılara parmak iziyle biyometrik onay imkanı sunulacak. Tokenlar otomatik olarak yenileneceği için, kart değişikliklerinde kullanıcıların bilgilerini yeniden kaydetme sorunu ortadan kalkacak.

DOLANDIRICILIĞIN AZALMASI BEKLENİYOR

Juniper Research'ün araştırmasına göre, 2028 yılına gelindiğinde internet üzerinden yapılan ödemelerde sahtecilik yıllık 98 milyar dolara ulaşacak. Önümüzdeki beş yıl içinde toplamda 360 milyar dolarlık bir dolandırıcılık hacmi öngörülüyor. Mastercard'ın tokenizasyon projesiyle bu miktarın yüzde 50 oranında azalması bekleniyor.

1704835

Vestel’den dev ortaklık… Şirketin CEO’su açıkladı Vestel’den dev ortaklık… Şirketin CEO’su açıkladı

Kaynak: Haber Merkezi