Manisa’nın Kula ilçesinde bulunan Peri Bacaları’na açılmak istenen jeotermal sondaj kuyusu ile ilgili Kulalı çevre gönüllüleri proje ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kula peri Bacaları’nda yapılan eylemde çevre gönüllüleri şu açıklamaları yaptı;

“Burada toplanma amacımız dünyanın en verimli tarım alanlarından biri Gediz havzası Kula ilçesinde yapılmaya çalışan düzenlemelerin oluşturacağı kötü etkiler hakkında bilgi vermektir. Kapitalist düzen Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkı seçilen Kula’yı bir çöp alanına ve vahşi enerji jeotermal enerjinin etkilerini düşünmeden para hırsı ile tüm halkımızı rahatsız edecek hastalıklara yol açacak, tarımı bitirecek,  gelecekteki nesillere kötü bir miras bırakacak düzen kurmaya çalışmakta etkilerinin ilçemize yaşanamayacak bir sanayi kenti olacak düzenlemeler yapılması için uğraşılmakta.

Düşünün Aydın ve Alaşehir de bu tesislerden kurulu ancak yerin 2000 metre altından çıkan buharla enerji üretmek için geri dönüşümü sağlanılmadığından tarım bitmiş. Aydın’da kanser ölüm oranı %42 ile dünyanın birinci sırasını almıştır.

Bu oran dünyada %16 Türkiye de % 18 dir. Manisa bir tarım kenti olarak üzüm, pamuk, zeytin ,badem,ceviz üretiminde Türkiye’ye önderdir .Ayrıca ilimizin tümünün su ihtiyacı Gediz Havzasının yeraltı sularından karşılanmaktadır. Bu tesisler açılırsa içme sularımız bozulacak Alaşehir, Kula, Salihli, Ahmetli ve Urganlı’daki kaplıca ve maden suyu kaynaklarının verimi düşecektir.

Güzel Kula’mız için el ele vermeye var mıyız? Türkiye’de Unesco tarafından tescilli ilk  Jeopark  için ,Peri Bacaları için, 2800 tescilli evi, Yunus Emre’si, Eco turizm için, tarihi 3000 yıllık kaplıcaları için biz bu Kula’yı bırakmıyoruz. Siz de bizimle mücadele etmeye var mısınız?

Biliyor musunuz bugün ÇED raporu gerekli değildir diye yazı almaya çalışan Ahmet Bozkurt isimli şahıs 2020 yılında aynı yerdeki sondaj kuyuları ile ilgili ÇED gerekli değildir kararını Çevre İl Müdürlüğü vasıtasıyla almıştır. Ancak Manisa 2.İdare Mahkemesinin 2020/186 esas nolu kararı ile hatta temyiz incelemesinden de geçen kararla ÇED raporu gerekli değildir kararının oy birliği ile iptaline karar verilmiştir. Bilirkişi incelemesi olarak seçilen 5 profesör oy birliği ile bu iptali destekleyici karar vermişlerdir.

Manisalı vatandaş Narin için ismini değiştirdi Manisalı vatandaş Narin için ismini değiştirdi

Ancak ne yazık ki aynı şahıs koordinatların birkaç yüz metre ilerisinde aynı kuyuları ısrarla açmak istemektedir. Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen Çevre İl Müdürlüğü talebi işleme almış ve ÇED gereksizdir raporunu bir yolla almak istemektedir. Ancak mahalle muhtarlarımız itirazi kayıtla işlemi red etmişler. Yazı Kaymakamlıktan geri gitmiştir.

Artık parası olan her istediğini yapmanın bir yolunu bulsun mu? Yoksa Kula’nın sesi olmaya hazır mıyız? Kula Çöp olmayacak, Kula bu tesislere izin vermeyecek, Kula mirasçılarına temiz bir yaşam alanı bırakacak var mıyız?

Hepimiz Kula Sevdalısı olarak elimizden geleni yapmaya hazır mıyız?” açıklaması yapıldı.

Kaynak: Haber merkezi