Kurban Bayramına sayılı günler kala, yurt genelinde bayram hazırlığı yapılmaya başlandı. Kurban pazarları kuruldu ve kurbanlık hayvan seçimine başlandı. Kurbanlık hayvanın kesimi konusunda en çok araştırılan konulardan biri de vekalet oluyor. Kurban vekaleti nasıl verilir, nasıl alınır merak edilen tüm detayları sizin için derledik…
Kurban Vekaleti Nedir?
Kurban, Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’a yakınlaşmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak maksadıyla ifa edilen bir ibadettir. Hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadet çeşidi olan kurban, vekalet yoluyla da gerçekleştirilebilir. Çünkü İslam dininde, mal ile yapılan ibadetleri vekaletle yerine getirmek caizdir.
Kişi dilerse kurbanını kendi kesebilir, dilerse onun adına kesmesi için bir başka kişiye veya kuruma vekalet verebilir. Buna kurban vekâleti denir.
Kurban ibadeti vacip ve nafile olarak ikiye ayrılır. Vacip kurban, Kurban Bayramı’nda; nafile kurban ise her vakitte yerine getirilebilir. Bu iki kurban çeşidi de vekalet yoluyla gerçekleştirilebilir. Peki, kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekaleti nasıl alınır? Bu soruları birlikte cevaplayalım…
Önerilen Haber: Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu! Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlar Ne Kadar?
Kurban Vekaleti Nasıl Verilir? Diyanete Göre Nasıl Gerçekleşir?
Kurban bayramı yaklaşırken gerek yurt içinden gerek yurt dışından İslam dinine mensup kişiler kurban vekaleti nasıl verilir, Diyanet bu konuda ne talimat veriyor merak ediyor.
Diyanet kurban vekaleti konusunda gereklilikleri sıralarken kurban kesimi yerine yardım dağıtılması konusunu da şöyle aydınlatmaktadır: “Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmaz.” Vekalet vermek isteyen kişi: “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir.
Bu kapsamda kurban vekaleti nasıl verilir diyanetin yaptığı açıklamaya göre aşağıda yer almaktadır:
“Diyanete göre kurbanda vekalet vermenin iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki, kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için vekalet vermesidir. Bu kapsamda bahsi geçen kuruluş, müvekkili adına hayvanı alıp özel günlerde kesmektedir.
Vekalet vermenin ikinci yolu ise ilgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kişilere bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması yoluyla gerçekleşmektedir. Satış işleminin ardından ise kesim gününde müşteriden vekalet alarak onun adına kesmektedir.
İkinci vekalet verme yönteminde, önce satım akdi yapılmakta ve daha sonra kesim için vekalet verilmektedir. Kesim sonucu elde edilen etler de ya kurbanı kestirene ya da onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir.”
Adak Kurbanı Vekaleti Nasıl Verilir?
Kurban vekâleti nasıl verilir sorusundan sonra akıllara adak kurbanı vekâletinin nasıl verileceği gelmektedir. Kurban bayramı zamanında adak kurbanı kesmek, maddi imkanı olan kişiler için farz bir ibadettir. Fakat kişi kurban kesimini kendisi yapabileceği gibi vekalet vererek de yapabilir. Kurban vekâleti sözlü olarak vekalet verilen kişiye ifade edilmelidir.
Adak Vekaleti Verilirken Ne Denir?
Kurban vekâleti nasıl verilir soruyla beraber vekalet verilirken ne denileceği de merak edilmekte ve önem taşımaktadır. Peki, kurban vekâleti verilirken ne denir?
Kurban vekâleti verilirken en önemli unsur halis bir niyettir. Kişi, Allah rızası için ve sadece ibadet amacıyla yaptığını beyan etmelidir. Kelimeler bu durumda değişiklik arz edebilmekle birlikte genellikle söylenen cümle şu şekildedir: “Allah rızası için bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye, kestirmeye seni umumi vekil ettim” Eğer kurbanla ilgili tüm süreçler için vekâlet verilecekse yine bu sözler söylenmelidir. Kurban vekâleti verirken sözlü ve yazılı beyanın yanı sıra kalben de niyet edilmelidir.
Sadece kesim için vekalet verilecekse “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” demesi dahi yeterlidir.
Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?
Kurban vekâleti nasıl verilir sorusunu tüm detayları ile aktardıktan sonra kurban vekâletinin nasıl alındığını da aktarmakta fayda var. Vekil tayin edilip başkası adına kurban kesecek olan kişinin hem kendi kurbanı hem de vekâletini aldığı kişinin kurbanı için niyet etmesi gerekir.
Kurban vekâleti alımı çok kısa cümleler yapılabilir. Karşılıklı anlaşma şeklinde vekalet cümleleri kurulur. Kurban kesme vekâleti alırken, vekâlet veren kişinin cümlesinin ardından vekâleti alan kişinin ise buna karşılık “Kabul ettim.” demesi yeterlidir.
Kurban Vekaleti Verme ve Alma Şartları
Kurban bayramı dinimizde önemli bir yer tutmaktadır. Kurban kesiminin eksiksiz şekilde yapılması da kişiler tarafından en dikkat edilen hususlardan biridir.
Kurban vekâleti nasıl verilir sorusu kapsamında bazı alma verme şartları da konuşulmalıdır. Vekâletin geçerli olabilmesi ve ibadetin hakkıyla yerini bulabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Kurban vekaleti verme ve alma şartları aşağıdaki gibidir:
- Kesilen kurban, caiz ve amacına uygun olmalıdır.
- Vekâlet, yüz yüze veya çeşitli iletişim kanallarıyla verilebilir.
- Vekâleti alan kişi herhangi bir çıkar sahibi olmamalı, kar amacı gütmemelidir.
- Vekâleti alan kişi, kurbanı vekâleti veren kişi adına kesmeli veya kestirmelidir.
- Kesim ücreti nakdi olarak karşılanmalıdır. Kesilen hayvandan et veya bir uzuv kesim ücreti olarak verilemez.
Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?
Kurban vekaleti herhangi bir zamanda verilebilir. Peki, kurban vekaleti kimlere verilebilir inceleyelim..
Kurban vekaleti, kurbanı alacak veya kesecek herhangi birine verilebilir. Unutulmaması gereken tek şart vekaleti veren ve alan kişilerin abdestli olması gerektiği ve kurbanın absetli bir şekilde kesilmesidir.
Kurban vekaleti tek bir kişiye verileceği gibi, kurban bağışı kabul eden kurumlara, kesim yapan vakıflara da verilebilir.
Kurban Vekalet Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?
Kurban vekaleti nasıl verilir sorusu beraberinde ücretin ne kadar olduğu sorusunu da getirmektedir.
Diyanet vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 11.750 TL, yurt dışında ise 4.750 TL olarak açıklamıştı. Diyanet İşleri Başkanlığı ardından Türk Kızılayı da kurban vekaleti bedellerini açıkladı. Kurban vekalet fiyatının yurt içi ve Gazze için 11.750 TL, yurt dışı için ise 4.300 TL olduğu belirtildi.