Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi adaletini sağlamak amacıyla büyük şirketlere yönelik geniş kapsamlı bir denetim seferberliği başlatıyor. Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında riskli olarak değerlendirilen 3 bin 400 şirketin izaha davet edileceğini ve bu süreçte çeşitli vergi ihlalleri üzerine yoğunlaşılacağını açıkladı.

Maliye’den Büyük Şirketlere Denetim Başlatıldı!

Yeni Asgari Ücret Teklifi Gündeme Bomba Gibi Düştü! Yeni Asgari Ücret Teklifi Gündeme Bomba Gibi Düştü!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, büyük şirketlere yönelik başlatılan denetim seferberliğinin detaylarını paylaştı. Şimşek, Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) yurt genelinde büyük şirketlere yönelik bir denetim programı hazırladığını vurgulayarak, "Dürüst mükellefin her zaman yanında olurken, çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin de takibini bırakmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Denetimlerin ilk aşamasında, 31 ilde yaklaşık 500 vergi müfettişi ile yoğunlaştırılacağı belirtildi. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirlerin yanı sıra diğer illerde de denetimlerin sürmesi planlanıyor. Şimşek, bu denetimlerin vergi mükellefleri üzerinde bir baskı oluşturmayacak şekilde yapılacağını ifade etti.

Denetim Kapsamında Sorulacak Konular

Bakan Şimşek, izaha davet edilecek şirketlerin karşılaşacağı başlıca konuları da sıraladı:

Enflasyon Düzeltmesi: Mevzuata aykırı şekilde uygulanarak vergi matrahını aşındırıcı uygulamalar.

Kayıt Dışı Hasılat: İşletmelere ait banka hesapları yerine üçüncü kişilerin hesapları üzerinden tahsilat yapılması.

Kâr Payı Ödemeleri: Tevkifat yapılmadan gerçekleştirilen ödemeler.

Yanlış İstisna ve İndirim Uygulamaları: 30'a yakın farklı ihlal hususu arasında yer alıyor.

23 Milyar Lira Vergi Matrah Farkı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, riskli olarak değerlendirilen şirketlerin geçmiş dönemler için toplamda 23 milyar lira tutarında vergi matrah farkını eksik beyan ettiğini tespit etti.

Dürüst Mükelleflere Koruma

Şimşek, izaha davet edilen şirketlerden yeterli açıklama yapamayanların vergi incelemesine sevk edileceğini belirtti. "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik tüm sektörlerde denetimlerimiz artarak devam edecek. Dürüst ve vergiye uyumlu mükellefi koruyarak rekabet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz." diye ekledi.

 

Kaynak: AA