Şehzadeler Belediyesi Bedesten Salonunda gerçekleşen adaylık tanıtım toplantısına CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalpler, Manisa Barosu eski başkanlarından Ali Arslan, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Mehmet Arslan ve davetliler katıldı. Sevgi Başak Yeşil Malay, 2025 yılında 100. Yılını kutlayacak olan Manisa Barosu’nun ilk kadın başkanı olmak istediğini belirtti.
Programda konuşan Malay, “Demokrasiye karşı yapılan saldırılara, hukuka aykırılıklara, insan hakları ihlallerine cesaretle karşı koymak, hangi dünya görüşünü ve yaşam tarzını benimsemiş olursak olalım hukukun evrensel standartlarından ayrılmamak, biz avukatların ve mensubu olduğumuz baroların birincil görevidir. İşte bugün bizler; kişisel hırsları için meslektaşlarını ayrıştıran, baro başkanlığını sadece bir makamdan ibaret gören, gösterişçi, tekçi anlayışa karşı; katılımcı, avukat merkezli, her koşulda hukukun üstünlüğünü savunan, dayanışmacı bir ruhla Manisa Barosunu dönüştürmek için yola çıkıyoruz” dedi.
Malay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Manisa Barosunun mevcut yönetim anlayışı, ülkemizde yaşanan hukuksuzluklar ve mesleğimize yönelik saldırılar karşısında kötü bir sınav vermiştir, vermektedir. Yaşanan bariz hak ihlalleri ve hukuksuzluklara karşı konumlanırken bazen sessiz kalınmış, bazen geç kalınmış, tepki gösterdiği zamanlarda ise haksızlığa uğrayan mağdurun ve mağduriyeti yaratan olayın öznesinin adını dahi anmaksızın genel geçer ifadeler ile Manisa Barosunun kurumsallığına yakışmayacak biçimde göstermelik tepkiler verilmiştir. Bu anlayış hepimizi derinden yaralamaktadır. Baro başkanlığı makamı kişisel statü edinmek için kullanılamayacak kadar onurlu, kariyer planlaması olarak görülmeyecek kadar değerlidir. Bildiğiniz üzere mesleğimiz, avukatlık kanununda da belirtildiği gibi avukatın “hukuki bilgi ve tecrübesini adalet hizmetine” sunduğu kamusal bir hizmettir. Bu bağlamda güçlü avukat, güçlü adalet demektir. Meslek örgütünün ve meslektaşının yararına odaklanmayan barolar, avukatlara olduğu kadar topluma da zarar vermektedir. Tüm bunların yanı sıra baroların sorumluluklarından biri de, meslektaşlarımızı mesleğe hazırlamaktır. Hukuk fakültesi mezununa avukat sıfatını ve yetkisini kazandıran barolardır. Baroların staj süresince verdiği teorik ve etik eğitim ile meslektaş donatılır. Planlı, uygulamaya dayalı ve meslek etik kural ve ilkelerinin hakim olduğu eğitimler ile avukatları mesleğe hazırlamak baroların sorumluluğudur. Manisa Barosunun asli görevlerinden biri olan staj eğitimi için planlı ve içerikli bir eğitim programının hazırlanmadığına, Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğinin dikkate alınmadığına yönelik şikayetler bu dönemde artmıştır. Mesleğe başladıktan sonra mesleki bilgilerin güncelliğinin sağlanmasında en önemli araçlardan olan meslek içi eğitimlerin yetersiz olduğuna dair de eleştiri ve şikayetler bulunmaktadır. Barolardan bağımsız olarak avukatlık mesleğine saldırıların artması, avukatlık mesleğinin itibarının azaltılması, avukatların ekonomik sosyal sorunlarının yoğunlaşması yetmezmiş gibi bir de bunun üzerine Manisa Barosunun mevcut yönetim anlayışının, eksik ve hatalı tutumları sebebiyle yerel ölçekte eklenen sorunlarla birlikte meslektaşların mutsuzluğa ve umutsuzluğa kapıldığına şahit oluyoruz” dedi.