20 Kasım Çocuk Hakları Günü basın açıklaması yapan Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Kolları Komisyonu Başkanı Beril Aras, 2023 yılı itibarıyla çocuk istismarı ile ilgili 40 binden fazla dosya açıldığını ve bu dosyaların büyük kısmının cinsel istismar vakalarına dair olduğunu belirterek, çocukların korunması için daha etkin yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Kolları Komisyonu, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü basın açıklaması yaptı. Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Kolları Komisyonu Başkanı Av. Beril Aras, ülkemizde ve dünyada çocukların savaşlar, açlık ve yoksulluk gibi zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayarak, çocukların yaşam hakkını savunmanın önemine dikkat çekti. Av. Beril Aras, "Çocukların yaşam hakkını savunmak, sadece yasal bir yükümlülük değil, toplumsal bir sorumluluktur” diyerek bu konuda her bireye sorumluluk düştüğünü belirtti.
Manisa Adalet Sarayı önünde gerçekleşen açıklamaya Manisa Barosu Başkanı Av. Sevgi Başak Yeşil Malay ve avukatlar katıldı.
YOKSULLUK VE KÖTÜ EKONOMİK ŞARTLAR ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ARTIRIYOR
Komisyon Başkanı Beril Aras, yoksulluk ve kötü ekonomik koşulların çocuk işçiliğini artırdığına dikkat çekti. Türkiye’de sokakta çalışan 720 bin çocuk olduğunu belirten Aras, bu çocukların kayıtdışı çalıştırıldığını ve temel haklardan mahrum kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, 2023 depreminde 4.5 milyon çocuğun etkilendiğini ve bu çocuklardan bazılarının kaybolduğunu da dile getirerek, devletin kaybolan çocuklar için yeterli takip ve önlemleri almadığını eleştirdi.
ÇOCUK HAKLARI İÇİN ETKİN YASAL DÜZENLEMELER ŞART
Aras, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak, devletlerin çocuk haklarını korumak için belirli standartları uygulamakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Aras, “Türkiye'de Çocuk Koruma Kanunu'nun tam anlamıyla işlevsel hale gelmedi. Yasal düzenlemelerin bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor. Çocukların güvenliği için idari altyapının güçlendirilmesi ve kurumlar arasında etkin bir koordinasyon sağlanmalıdır” dedi.
"ÇOCUKLARIN MARUZ KALDIĞI İHLALLER ARTIYOR"
Aras, dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldığı durumları da hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün milyonlarca çocuk savaşlar, açlık, kötü muamele ve istismarın gölgesinde yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda Gazze'de 11.500’den fazla çocuğun hayatını kaybettiği bildiriliyor. Yıkımın bu kadar büyük olduğu bir dünyada, çocukların yaşam hakkını savunmak zorundayız.”
Ülkemizdeki çocuk istismarı ve çocuk evliliklerine dair çarpıcı verileri paylaşan Aras, “TÜİK verilerine göre 2023'te 15 yaşından küçük 130 çocuk doğum yaptı. Bu sayı, 2021’de 117, 2019’da 152, 2018’de 198 idi. 15 yaşından küçük çocuk anne sayısı 2001 yılında ise 2 bin 730'du. Çocukların cinsel istismarı hakkında 2023'te 40 binden fazla dosya açıldı Adalet Bakanlığı'nın Nisan 2024'te yayınladığı ‘Adalet İstatistikleri 2023’ raporuna göre, ‘çocukların cinsel istismarı’ iddiası ile 2023 yılında 40.713 yeni dosya açıldı ve bu dosyalarda 36.275 şüpheli yer aldı. Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların maruz kaldığı tüm mağduriyetler sayılıp dökülmesine ve bir takım çözüm önerileri getirilmesine rağmen durumda bir değişme olmadığı gibi aksine her sene olumsuz verilerde büyük artışlar yaşanmaktadır Ülkemizde, Anayasa tarafından devletimize verilmiş olan, çocuğun korunması ve gelişiminin sağlanması görevi tam olarak yerine getirilememektedir” dedi.
MANİSA BAROSU BAŞKANI MALAY: "ÇOCUK HAKLARINI KORUMAKTA BAŞARISIZIZ"
Manisa Barosu Başkanı Av. Sevgi Başak Yeşil Malay, Atatürk'ün çocuklara verdiği değere atıfta bulunarak, “Cumhuriyetimizde çocukları ‘geleceğin gülü, yıldızı, mutluluk parıltısı’ olarak tanımlayan bir liderin izinden gidiyoruz. Ancak bugün, çocuklarımızın en temel haklarını korumakta başarısızız” dedi.
Malay, Diyarbakır'da ailesi tarafından öldürülen Narin ve bir barakada çıkan yangında hayatını kaybeden 5 kardeşin trajik hikayelerini örnek göstererek, devletin bu konuda daha etkin politikalar üretmesi gerektiğini söyledi.