2024 yılı Ekim ayında Türkiye genelinde yağış miktarları önemli oranda düştü. Ege Bölgesi son 40, Marmara Bölgesi ise son 23 yılın en düşük ekim ayı yağışını kaydederken, bazı illerde metrekareye düşen yağış miktarı, normalin çok altına indi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün “2024 Yılı Ekim Ayı Alansal Yağış Raporu”na göre, Türkiye genelindeki yağış miktarı hem uzun yıllar ortalamasına hem de geçen yıla göre belirgin şekilde azaldı. Bu yıl Ekim ayında Türkiye genelinde metrekareye ortalama 26,8 kilogram yağış düşerken, uzun yıllar ortalaması olan 49,4 kilogramın yüzde 46, geçen yılın ise yüzde 27 altında kaldı.
Ekim ayında Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin batı kesimlerinde yağışlarda yüzde 60'ı aşan azalma yaşandı. Karadeniz kıyı kesiminde ise yer yer yüzde 80'e varan artış görüldü. Özellikle Ege Bölgesi, son 40 yılın en kurak Ekim ayını yaşarken, Marmara Bölgesi de 23 yılın en düşük yağışını aldı.
Bölgesel Dağılım:
Marmara Bölgesi: Ekim ayında Marmara Bölgesi'nde metrekareye 13,9 kilogram yağış düştü. Bu, uzun yıllar ortalaması olan 72 kilogramın yüzde 81, geçen yılın ise yüzde 60 altında. İller bazında, Marmara'da İstanbul, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Yalova, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bilecik, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli, ve Sakarya illerinde son 23 yılın en düşük ekim yağışı kaydedildi.
Ege Bölgesi: Ege Bölgesi'nde Ekim ayında metrekareye sadece 2,2 kilogram yağış düştü. Bu, uzun yıllar ortalamasının yüzde 95 az, geçen yılın ise yüzde 81 altında. Aydın, Muğla, Manisa, İzmir, Uşak, Denizli, Burdur ve Kütahya gibi iller, ekim ayında son 40 yılın en düşük yağış seviyelerini kaydetti.
Akdeniz Bölgesi: Bu bölgede metrekareye 4,8 kilogram yağış düşerken, bu yağış miktarı geçen yılın yüzde 86 ve uzun yıllar ortalamasının yüzde 90 altında kaldı. Antalya, Mersin, Adana, ve Hatay gibi illerde de benzer kuraklık görüldü.
İç Anadolu Bölgesi: İç Anadolu Bölgesi'nde Ekim ayında metrekareye 8,2 kilogram yağış düştü. Bu, uzun yıllar ortalamasının yüzde 74 ve geçen yılın ise yüzde 62 az. Konya, Ankara, Eskişehir, Nevşehir, Aksaray, Karaman ve Kırıkkale illeri de bu düşüşten etkilendi.
Karadeniz Bölgesi: Karadeniz Bölgesi ise kuraklıktan etkilenmeyerek, metrekareye 97,6 kilogram yağış aldı, bu da uzun yıllar ortalamasının yüzde 31, geçen yılın ise yüzde 42 üzerinde bir miktardı. Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Ordu, Zonguldak, ve Bartın illerinde yağış artışı gözlendi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde metrekareye 4,3 kilogram yağış düşerken, uzun yıllar ortalaması olan 33,8 kilogram ve geçen yılın 20,8 kilogram olan yağışlarıyla karşılaştırıldığında, yüzde 87 azalma yaşandı. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Kilis, ve Batman gibi iller de ciddi kuraklık yaşadı.