Son zamanlarda Manisa trafiğinde sıkça karşılaştığımız önemli bir konu var: Motokuryeler…

Özellikle pandemiyle birlikte evlere servis hizmetlerinin artması, motokurye sayısında büyük bir artışa yol açtı. Ancak bu artış, maalesef beraberinde trafik kazalarını da getirdi.

Geçtiğimiz Cuma günü Manisa’da bir motokuryenin hayatını kaybetmesiyle bu acı tablo bir kez daha gözler önüne serildi.

Bu yazıda, Manisa’da artan motokurye sayıları, bu hızlı artışın beraberinde getirdiği riskler ve kazaların önüne geçmek için neler yapılması gerektiği gibi konuları sizler için hazırladık. Hem motokuryelerin hem de diğer sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaları ve Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Karaağaç’ın uyarılarını da bu yazıda bulabileceksiniz.

 

Manisa’daki Motokurye Kazasından Sonra Çağrı Geldi: Kimsenin Canı Yanmasın

Bu tür acı olayların son örneği Manisa’da yaşanırken, Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Karaağaç hem motokuryelere hem araç sürücülerine hem de motokurye istihdam eden işletmelere çağrıda bulundu. Başkan Karaağaç, “Herkesin uyması gereken kurallar var. Bu kurallara dikkat edelim, kimsenin canı yanmasın” dedi.

Manisa’daki Motokurye Sayısında Ciddi Artış Var

Evden siparişlerin, pandemi döneminde artması ve sonrasında kültürümüze yerleşmesiyle birlikte, ülke genelinde trafikte motokuryelerin sayısında ciddi artış var. Bu artış zaman zaman yaralamalı, hatta ölümlü kazalara bile yol açıyor. Özellikle siparişlerin yarım saat gibi bir zaman diliminde yetiştirilmesi durumu da motokuryelerin trafikte kuralları hiçe sayarcasına seyretmesine, sonuç olarak da kazalara neden oluyor.

Manisa’nın Kapadokya’sı… Ucu sivri kuleleri girintili çıkıntılı tepecikleriyle dikkat çekiyor Manisa’nın Kapadokya’sı… Ucu sivri kuleleri girintili çıkıntılı tepecikleriyle dikkat çekiyor

Manisa’da Ayda 1.600 Motosiklet Trafiğe Giriyor

Manisa’da son 9 ayda trafiğe kaydedilen araçların içerisinde en yüksek orana motosikletlerin sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Karaağaç, 2024 Eylül sonu itibariyle il genelinde trafiğe kayıtlı 285 bin 328 motosiklet olduğunu ifade etti.

Son 10 yılda Türkiye genelinde motosiklet sayısında yüzde 77 civarında bir artış olduğunu dile getiren Karaağaç, “Manisa’da ise günlük ortalama 80, haftada 400, ayda Bin 600 motosiklet trafiğe giriyor. Kaba bir hesapla yılda 20 bin yeni motosiklet trafiğe girmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Hem Motokuryelere Hem Sürücülere Uyarı

Bu kazalardan biri de geçtiğimiz Cuma günü Manisa’da meydana geldi. Manisa’nın Yunusemre ilçesi Mimar Sinan Bulvarı üzerinde meydana gelen kazada otomobille çarpışan motokurye, hayatını kaybetti. Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Karaağaç, il genelinde artan araç ve motosiklet sayısına ilişkin rakamlar verdi, hem motokuryeleri hem de araç sürücülerini uyardı.

“Her Gün Yaralamalı, Ölümlü Kazalara Şahit Oluyoruz”

Sayılardan da anlaşılacağı üzere motosiklet kullanımında büyük bir artışın yaşandığını kaydeden Karaağaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminden bu yana eve siparişlerin arttığına tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla trafiğe kaydı yapılan motosikletlerin büyük bölümü de kurye hizmeti için kullanılıyor. Bunun sonucunda, neredeyse her gün yaralamalı, ölümlü kazalara şahit oluyoruz.” şeklinde konuştu. 

Manisa’da kolluk kuvvetlerinin sürekli denetim ve uygulama gerçekleştirdiğini de hatırlatan Başkan Karaağaç, “Yine de hem araç, hem de motosiklet sürücülerinin uyması gereken kurallar var. Bu kurallara azami derecede dikkat etmemiz gerekiyor. Kaza herkesin başına gelebilir” dedi.

Yetiştirme Sözü Yüzünden Ne Hız Limiti Kalıyor Ne Trafik Kuralı

Motokuryelerin, siparişleri yetiştirebilmesi için işletmeciler tarafından süreler konulduğuna dikkat çeken Karaağaç, “Özellikle yarım saatte sipariş yetiştirme uygulaması nedeniyle motokuryeler ne hız limitlerine uyuyor, ne de trafik kurallarına. Firmaların bu uygulamadan vazgeçmesi gerekiyor. Trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda ve saatlerde de kazalar daha fazla meydana geliyor. Dikkatsizlik, hız limitlerine uymama gibi belli başlı sorunlar kazalara davetiye çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Manisa Kulis Haber