Manisa’nın birçok ilçesinde etkili olan don felaketi, başta üzüm bağları olmak üzere domates, karpuz ve kavun tarlalarında büyük zarara yol açtı. Tarım üretiminin merkezlerinden biri olan bölgede çiftçiler, hem ürünlerini kaybetmenin hem de artan borç yükünün altında eziliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, felaketin ardından Gölmarmara ilçesinde zarar gören üreticilerle bir araya gelerek destek çağrısında bulundu.
"Bu Koşullarda Çiftçiye Her Kurumun Destek Vermesi Gerekiyor"
Milletvekili Bakırlıoğlu, Gölmarmara’nın Tiyenli beldesinde bağları, tarlaları ve hasar gören alanları Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı, belediye başkanı, ilçe başkanı ve muhtarlarla birlikte gezdi. 10 Nisan gecesi yaşanan don olayının Manisa’daki 10 ilçeyi etkilediğini belirten Bakırlıoğlu, “Bağlarda yüzde 100’e varan hasar var. Domates, karpuz, kavun gibi yazlık ürünlerde de ciddi kayıplar söz konusu. Çiftçilerimizin çoğu yüksek sigorta primleri nedeniyle TARSİM yaptıramadı. Bu üreticilerimiz zaten borç yükü altında. Bu şartlarda devlet destek vermezse tarım çöker” dedi.
"Borçlar Faizsiz Ertelensin, Hibe Desteği Şart"
Tarım sigortasının maliyetinin dekarda 6 ila 11 bin TL arasında değiştiğini vurgulayan Bakırlıoğlu, “Üretici dekara ortalama 10 bin TL harcadı ama ürünü alamayacak. Ailesini geçindirmek zorunda. Öncelikle kamu ve özel bankalara olan borçlar faizsiz ertelenmeli. Ayrıca çiftçiye sıfır faizli hibe destekleri sağlanmalı. Aksi halde bu yükün altından kalkamayız” diye konuştu.
"TARSİM Yaptırmak Lüks Haline Geldi"
Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan ise yaşanan felaketi 2015’ten bu yana görülen en büyük don olayı olarak tanımladı. Ziyan, “Üzüm bağları başta olmak üzere tüm yazlık ürünler dondan etkilendi. TARSİM sigorta maliyetleri çok yüksek olduğu için çoğu üretici sigorta yaptıramadı. Yüzde 100 zarar olan bağlarımız var. Devletimizin bu zor dönemde yanımızda olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
"Kredilere Güvendik, Hepsi Boşa Gitti"
Hacıbaştanlar Mahallesi Muhtarı ve çiftçi Mesut Çakıl ise, üretimin büyük ölçüde krediyle yapıldığını ancak tüm yatırımın don nedeniyle heba olduğunu belirterek, “10 parça tarlamızda da yüzde 100 zarar var. Sigorta yaptıramadık, şimdi borçlarımızı ödeyemeyecek durumdayız” dedi.
Üretici Uğur Özgür ise, “İlaçlamamızı, gübrelememizi yaptık, ama hasat alamayacağız. Zeytin, kavun, karpuz da dondu. Bu şartlarda üretici veresiye yaptığı harcamaları nasıl ödeyecek? Gelecek yıl için yatırım yapabilmemiz sıfır gelirle nasıl olacak?” sözleriyle yaşadıkları çaresizliği dile getirdi.
"Manisa Türkiye’nin En Borçlu Çiftçilerine Ev Sahipliği Yapıyor"
Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan da, Manisa’nın Türkiye’de bankalara en fazla borcu olan çiftçilerin yaşadığı il olduğunu belirterek, “Sadece borç ertelemesi değil, özel destek programları gerekiyor. Borçlar en az üç yıl faizsiz ertelenmeli. Bankalar üreticilere limit gözetmeksizin kredi imkanı tanımalı” çağrısında bulundu.
Bakırlıoğlu ise sözlerini şöyle tamamladı: “Bu insanlar ne yiyip ne içecek? Üniversitede çocuk okutan, düğün hazırlığı yapanlar var. Mazot, elektrik, işçilik gibi ödemeler nakit. Gediz Elektrik her ay fatura kesiyor. Ödeyemezsek üretim duracak, sulama yapamayacağız. Bu yükün altından kalkmak için her kurumun üreticiye el uzatması şart.”