Türkiye, otomotiv sektöründeki dönüşümde lider ülke olma yolunda yeni yatırımlarla hızla ilerliyor. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan BYD ile yapılan yatırım anlaşması, hem Türkiye’de hem de küresel ölçekte büyük yankı uyandırdı. Çinli şirketle imzalanan bu büyük yatırımın ayrıntıları da netleşmeye başladı.

Çinli BYD'nin Manisa’ya yapacağı 1 milyar dolarlık yatırım çok önemli katma değer sağlayacak. Alman devi Volkswagen’in yatırım yapmaktan vazgeçtiği alana BYD yatırım yapacak. Otomotiv yan sanayisinden yılda ortalama 653 milyon dolar olmak üzere toplamda 5 milyar dolardan fazla bir ihracat gerçekleştiren Manisa, bu yatırımla birlikte otomotiv sektöründe daha güçlenip ihracatı daha da artacak. Bu yatırım, aynı zamanda Türk ekonomisine güvenin de bir göstergesi olacak.

BYD MANİSA'DA 5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang arasında imzalanan anlaşma kapsamında firmanın, Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı duyuruldu. Yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurulmasını içeren anlaşma kapsamında, tesisin 2026 sonunda üretime başlaması ve 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlaması bekleniyor. 

Akhisar’da Bir Su Kesintisi Daha! 8 Mahalle Etkilenecek Akhisar’da Bir Su Kesintisi Daha! 8 Mahalle Etkilenecek

MANİSA OTOMOTİV YATIRIMIYLA ADINDAN SÖZ ETTİRECEK

Dünyanın en büyük otomotiv üreticisinin Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırım yapacak olması çok önemli bir yere sahip. Üretim ve istihdamda ülkemizin en önemli kentlerinden biri olan Manisa’da otomotiv yatırımıyla da adından söz ettirecek.  İmzalar atıldıktan sonra Çinli ve BYD yetkilileri Manisa’da yatırımın yapılacağı alanlarda incelemelerde bulundu.  Manisa’nın tarımını, sanayisini, sosyal yaşamını, tarihini, turizmini incelediler.

MANİSA, BYD YATIRIMINA HAZIRLANIYOR

Manisa’daki dev yatırımda herkes seferber olmuş durumda. Yatırımla ilgili önemli hazırlıklar yapılıyor. Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında sürekli toplantılar yapılıyor. Bu toplantılara Doğalgaz İdaresi, Devlet Su İşleri,  Karayolları, Çevre ve Şehircilik, Elektrik İdaresi, Turizm, Tarım, Orman ve diğer il müdürlükleri katılıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi ise fabrikada çalışacak olan 5 binin kişinin konut ihtiyacını çözmek için çalışma başlattı.

1 MİLYON 647 BİN METREKARELİK ALANA KURULACAK

Manisa Valisi Enver Ünlü, BYD’nin büyük yatırımıyla ilgili konuştu.  Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden BYD'nin yatırım için Manisa’yı seçmesinin çok önemli bir olay olduğunu vurgulayan Manisa Valisi Enver Ünlü, “Bu yatırım için elbette heyecanlıyız. Yılda 5 milyon araç üreten, bünyesinde 110 bin mühendisin çalıştığı, dünya devi BYD, şehrimize geliyor, hazırız, bekliyoruz.  Fabrikanın inşaatı sırasında 3 bin kişi çalışacak. Fabrika üretime geçince 5 bin kişi. Fabrikanın kurulacağı alan hazır. 1 milyon 647 bin metrekarelik alana kurulacak.  İlk yıl 4 milyar dolar ihracat yapacaklar. Sonra giderek artacak. Çinli ve BYD yetkilileri bizi ziyarete geldiler, görüştük. Yatırım yapılacak olan alanda incelemelerde bulunduk. Böyle bir yatırımın önemini bildiğimiz için Manisa’da seferberlik ilan ettik. Bütün ilgilerle bir araya gelip toplantılar yapıyoruz. Görev dağılımları yapıyoruz” dedi.

10 BİN KONUTLUK ARAZİ İMARA AÇILACAK

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek şöyle konuştu: “Çin devi BYD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu diyor ki cep telefonu Nokia ile başladı. Ama bugün herkes iPhone kullanıyor. Biz de elektrikli aracın İPhone'uyuz. Yeni bir anlayış. Yeni bir rüzgâr. Yeni bir yatırım. Mutluyuz. Bize büyük görev düşüyor. Fabrikada çalışacak 5 bin kişi nerede konaklayacak? Bu imkânı sağlamazsak, konaklamak için İzmir'e giderler. Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında 10 bin konutluk bir arazi var. Hemen imara açılacak.”

“PARA İZMİR’E GİDER”

Otomotivde dünya liderinin geldiğini vurgulayan Zeyrek, “Sosyal yaşam önemli. Çin lokantaları, yeni oteller, kolejler, hastane, sosyal tesisler.  Bunları hemen yapamazsak para İzmir'e gider” dedi.

YENİ YATIRIMLA BİRLİKTE DÜNYA DEVLERİ ARASINA GİRECEĞİZ

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ise Manisa’nın otomotiv sektöründe güçlü olduğunu ve yeni yatırımla birlikte dünya devleri arasına gireceğini söyledi.

Yılmaz, “Fiat, Mercedes, Volvo, BMV, Audi. Dünya markalarına yan sanayi ürünü ihraç ediyoruz. Motor hariç, aracın her şeyini yapıyoruz.  Şimdi ise 27 yıl aradan sonra ilk kez bir otomotiv yatırımcısı Türkiye'ye geliyor.  Hem de en büyük. Bu yatırım, Türk ekonomisine güvenin göstergesi. Türkiye'deki dinamiklerin, üretim gücünün göstergesi” diye konuştu.

Editör: Nuray Bozkurt