Türkiye’nin en önemli kalıpçılık üretim merkezlerinden biri olan Manisa’da Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle Manisa Kalıp ve Makina İmalatçıları Derneği (MAKİM) tarafından Yunusemre Millet Çarşısı’nda 6. Kalıpçılık Zirvesi ‘Otomasyon ve Mobilite’ temasıyla düzenlendi. Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban da zirvenin açılışına katılarak zirveden dolayı MAKİM Başkanı Abdurrahim Arslan’ı tebrik etti.

Manisa Kalıp ve Makina İmalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Arslan, zirvenin her yıl artarak devam ettiğini açıkladı.

Arslan,MAKİM olarak 10. Yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı. Arslan, “Derneğimiz Türkiye’deki iki kalıpçılık derneğinden biridir. Sadece Manisa’dan üye kabul ediyoruz. 64 tane sanayicimiz var. Buralarda 4 bine yakın çalışan var. Yer olsa, daha fazla üretim yapacaklar ancak yer yok. Türkiye beyaz eşya sektöründe dünyada 2, Avrupa’da ise birinci sıradadır. Manisa ise Türkiye’de birinci sıradadır. Bu Manisa’nın başarısıdır, Türkiye’nin başarısıdır. Beyaz eşyadaki başarıda kalıpçıların uzmanlığı yadsınamaz. Herkes şunu çok iyi biliyor ki üretimi ana damarı, ana unsuru kalıpçılıktır. Eğer kalıpçılık gelişiyorsa bunun tüm sektörlere etkisi olacaktır” dedi.

1980’li yıllarda Türkiye ile Güney Kore örneğinin sürekli verildiğini kaydeden Başkan Arslan, iki ülkenin ekonomik verilerinin hemen hemen aynı olduğunun altını çizerek,  ancak Güney Kore’nin kalıpçılığa verdiği destekle çok hızlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekti. Kalıpçılığa daha fazla destek verildiği takdirde Türkiye’nin de aynı şekilde büyüyebileceğini söyledi.

Arslan, “Bugün ülkemizde TOGG, savunma sanayisinin gelişiminde kalıpçılığın çok önemli bir rolü var. Kalıpçılığın önüne engel olunmazsa bu gelişim devam eder. MAKİM olarak gerekli sorunlarımızı bakanlığımıza sunduk. Yerelde ise en büyük sorunumuz yer. Alanımız yok. Yer konusu çözülürse kalıplarımız daha fazla üretime katkı sağlayacak. Bir diğer sorunumuz ise mavi yaka. Manisa’da mavi yaka personeli bulmak çok zor. Bunun için yeni endüstri meslek liselerinin, mesleki eğitim merkezlerinin açılması gerekir. Biz kalıpçılar olarak teknolojiyi yeterince kullanıyoruz ama yeterli mi değil. Otomasyonu da kendi üretimlerimizde ne kadar kullanabilirsek verimliliğimizi, kalitemizi o kadar artırabiliriz” diye konuştu.

Manisa’nın ilçesine yeni aile sağlığı merkezi kazandırılacak! Manisa’nın ilçesine yeni aile sağlığı merkezi kazandırılacak!

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Bilgin, “Kalıpçılık alanında Manisa’mızın ve ülkemizin gurur duyduğu birçok firmaya ev sahipliği yapan odanın yönetim kurulu üyesi olarak, böyle bir zirveyi altıncı kez başarıyla gerçekleştiren, başta makim başkanı Sayın Abdurrahim Arslan olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.  Zirve ile birlikte kalıpçılıkta marka şehir olma yolunda önemli adımlar attığımızı düşünüyorum.  Bu zirve ile birlikte firmalarımız ve onların kıymetli temsilcilerinin, mesleklerinde ve sektörlerinde ortaya çıkan yenilikleri takip etme ve yeni iş modelleri geliştirme imkanına sahip olacağını düşünüyorum.  Biz de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bütün bu süreçlerde kıymetli firmalarımızın daima yanında olmaya devam edeceğiz Manisa her alanda olduğu gibi sanayi ve teknoloji kulvarında ege bölgesinin yükselen yıldızı olmaya devam etmektedir.  Manisa Ticaret Bakanlığı verileri dikkate alındığında, ülke ihracatında 2023 yılı raporuna göre 7.7 milyar dolar ihracat kapasitesi ile 8.  sıradadır. İhracatta ön plana çıkan sektörlere bakıldığında ise elektrik-elektronik,  iklimlendirme ve otomotiv endüstrisinin yer aldığı görülmektedir. ilde yapıla ihracata bakıldığında orta-yüksek ve orta-düşük sektörlerde yoğunlaşmaktadır. İthalatın teknoloji düzeyine bakıldığında ise yüksek ve orta-yüksek teknolojide bir yoğunlaşmanın olduğu görülmektedir. Verimlilik ve rekabetçilik unsurlarının bu denli yüksek hissedildiği günümüz sektörel analizlerine istinaden zirvenin ana konusunun “otomasyon ve mobilite’’ olması takdire şayandır.  Yeşil ekonomi, yapay zeka, akıllı otomasyon, dijital dönüşüm hatta sayısal ikiz kavramları günümüzün en stratejik konuları arasında yer almaktadır. Otomasyon imalat sektörünün rekabet gücünde kilit rol oynadığı için otomasyondaki yatırımlar da imalat sanayiindeki dalgalanmalara paralel olarak artış veya azalış göstermektedir.

Geçtiğimiz dönemlerde otomasyonun ‘yapılacak işleri’ yok edeceğinden korkulmakla birlikte açıkça görülmektedir ki otomasyon çalışanların verimliliğini artırmakta dolayısı ile hem gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) hem de gelirlerin artmasını sağlamaktadır. Örneğin otomasyonun 2030 yılına kadar ABD’nin GSYH’nı 800 milyar dolar daha artırması beklenmektedir. 2035 yılına kadar potansiyel olarak GSYH’nın 12 trilyon dolar daha artışa ulaşacağı öngörülmekle birlikte böylece 2035 yılına gelindiğinde, otomasyon nedeniyle GSYH yüzde 1,8 yerine yüzde 2,4'lük bir büyüme oranıyla %40 daha yüksek bir artışla 40 trilyon dolara ulaşabileceği beklenmektedir. Robot fiyatlarının zamanla ucuzlayacağı yanı sıra 2018'de yaklaşık 420 000 olan robot satışlarının 2024 yılı sonuna kadar 1,6 milyona, yani dört katına çıkması yine yapılan araştırmalar kapsamında sektör beklentileri arasında yer almaktadır. Sektörün önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkan Ar-Ge temelli yenilikçiliğinin bugünkü sonuçları ve yakın gelecekteki sonuçları ile birlikte öne çıkan yenilikçi karakteristik özellikler yakın gelecekte makina öğrenimine bağlı olarak biçim değiştirmesi kaçınılmaz olarak tahmin edilmektedir. Otomasyon ve mobilite kavramlarının gelişmesinin ülke seviyesinde etkilerin yanı sıra doğrudan firmalar üzerinde de birçok önemli etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla firma bazında öngörülen etkilere bakıldığında; bakım, kalite kontrol ve stok bulundurma maliyetlerinin azalması, üretim ve personel verimliliğinde artışlar gibi kazanımlar da sağlanabilmektedir.

Firma ve sektörlerde sağlanacak söz konusu verimlilik artışı ve maliyet azalışı ise, ulusal seviyede rekabet gücünün artmasını sağlayabilecektir. İlimizin olmazsa olmazlarının belki de başında gelen imalat sanayisinin katma değerli üretim kapasitesinin gelişmesinin de bizi daha güçlü ve rekabetçi kılacağına inancımız şüphesizdir. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak değerli paydaşlarımız ile birlikte ilimizin kalkınmasında dün olduğu gibi yarında birçok proje ile katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Zirvede firmalar tarafından çeşitli sunumlar yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi