Manisa'da domates üreticilerine yönelik önemli bir destek paketi açıklandı. Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararla, 15 Ağustos 2024 - 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek domates mamulleri ihracatında, çeşitli iade yardımları sağlanacak. Bu destekler, hem üreticiler hem de dış pazarlara açılmak isteyen ihracatçılar için büyük önem taşıyor.

Manisa’da Üreticiler Ürünlerini Yüksek Fiyattan Satabilecek!

Manisa’da oldukça geniş bir alanda üretimi yapılan domates için Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararla ihracat iadesi yardımı yapılacak. Alınan kararla hem ihracatçılar ürünlerini yurtdışı pazarlara götürebilecek hem de salçalık domates üreticileri ürünlerini yüksek fiyatlardan satabilecek.  

Merkez Bankası’nda karar günü… Faiz açıklanacak! Merkez Bankası’nda karar günü… Faiz açıklanacak!

  Manisa’da 2023 verilerine göre 104 bin 410 dekar alanda salçalık domates tarımı yapılıyor. 104 bin 410 dekardan 26 bin dekarı kurutmalık domates için ayrılan Manisa’da özellikle ihracata giden domates üretimi önemli bir kazanç kapısı haline geldi. Filipinler, Hollanda, Letonya, Litvanya, Tayland, Yunanistan başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihracatı yapılan kurutmalık domates Sultani çekirdeksiz üzümüyle ünlü Manisa’da büyük önem taşıyor.

Ton Başına 10 Bin TL Destek Verilecek!

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan yeni karara göre, kurutulmuş domatesler için ton başına 10 bin TL, konserve domatesler için 7 bin 500 TL, domates salçası için 5 bin TL ve domates ketçabı için 4 bin 500 TL ihracat iadesi yardımı sağlanacak. Ancak ihracatçıların bu desteklerden tam olarak yararlanabilmesi için, destek kapsamındaki domateslerin kilogram başına 2,40 TL veya üzerinde bir fiyattan temin edilmesi gerekecek. 

Kaynak: İHA