Manisa İl Sağlık Müdürlüğü 10 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde Şehzadeler KETEM aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile birlikte kadınlara kanserler konusunda bilgi verildi ve isteyen vatandaşların kanser tarama testlerini gerçekleştirildi.
Programa Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ümit Atman, Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, Şehzadeler KETEM Birim Sorumlusu Dr. Şebnem Güvenç katıldı. Kadınlar el ele tutuşarak, “Kadınlarla el ele sağlıklı bir geleceğe” sloganı attılar.
“Kanser Taraması Ücretsiz Olarak Gerçekleştiriliyor”
Uzm. Dr. Ümit Atman, “Manisa Sağlık İl Müdürlüğü olarak KETEM birimlerimizde kanser taramasını ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Kadınlarımızı özellikle kanser taraması konusunda birimlerimize özellikle bekliyoruz. Bu hizmet çok güzel sonuçlar doğuruyor. Herhangi bir şey varsa da erkenden gereken önlemlerimizi alıyoruz. Bu önlenebilir bir durum, tedavisi olan bir durum.
Her aşamada da hekimler olarak bunu takip ediyoruz. Bu ücretsiz hizmet kadınlarımızın, annelerimizin sağlıkları korumaları açısından çok önemli bir hizmettir” diye konuştu.
“Erken Tanı Hayat Kurtarır”
Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Kanser, ülkemizde ve tüm dünyada giderek artan bir halk sağlığı problemidir. Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon kişi kansere yakalanmakta 9 milyon kişi ise kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Vatandaşlarımızı kanser konusunda bilgilendirmek ve erken teşhis için yönlendirmek adına ‘‘Ulusal Kanser Tarama Programı’’ uygulanmaktadır. Bu kapsamda meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal kanser için tarama faaliyetleri 2014 yılından beri ücretsiz olarak yapılmaktadır.
2024 yılında ülke genelinde ilk 6 ayda 4.5 milyon kanser taraması yapılmıştır. Aile hekimlerimiz, kanser taramaları hakkında kayıtlı nüfuslarına danışmanlık yapmakta, belirli yaş aralıklarında verilen bu hizmetler için taramaya uygun vatandaşlarımızı yönlendirmektedir.
Serviks ve kolorektal kanser tarama hizmetlerini aile sağlığı merkezi koşullarında verebilirken, meme kanseri taramasına uygun kişiler içinde KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde mamografi çekimi yapılabilmekte ve yine serviks ve kolorektal kanser taramalarını bu merkezlerde yaptırabilmektedirler.
Mamografi çekimlerimiz, aile hekimlerinin yönlendirmesi ya da vatandaşın talebi üzerine Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi)nde çekilebilmektedir.
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi, Serviks kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi, Kolorektal kanser taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan testi (GGK) ile yapılmaktadır. Vatandaşlarımız, ücretsiz olarak sunulan bu hizmetleri gerek yoğun yaşam koşulları gerekse hayatın koşturmacasında ertelemekte ya da ötelemektedir.
Unutulmamalıdır ki bahsi geçen kanserler için tarama yaş aralığı olarak en sık görüldüğü yaş aralıkları hedeflenmiş ve hizmetler ona göre planlanmıştır. Erken tanı, tedavi süresini kısalttığı gibi yaşam süresini de uzatmaktadır.
Vatandaşlarımızın ücretsiz yararlanabileceği bu hizmetleri, aile hekimleri ile görüşerek en kısa zamanda yaptırmaları sağlıklarına yapacakları en büyük yatırımdır” diye konuştu.
Kadınlara seslenen KETEM Birim Sorumlusu Dr. Şebnem Güvenç, “Aile hekimlerimizden kanser taraması konusunda destek isteyin.
Bu yapılacak olan testler çok önemli. Yapılacak bir durum varsa erkenden teşhis eme açısından çok önem arz ediyor.
Kadınlarımızın bu konuda sorumluluklarını bilmelerini istiyoruz. Bunu herkese söyleyin. Herkes bu testleri yapmaya gelsin” dedi.