Manisa'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, son zamanlarda yaşanan kadın ve çocuk cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenledi.

Manolya Meydanı’nda 15 Temmuz Demokrasi Meydanı) düzenlenen eyleme kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Eylemde, yakın dönemde hayatını kaybeden Narin Gürhan, İkbal Uzuner, Ayşenur Halil, Selda Eller, Hilal Sultan Kırgöz, Canan Çeviren ve Yeşim Akbaş anıldı.

İstanbul’da Semih Çelik tarafından öldürülen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in yaşadığı şiddet ve tehditlerin önceden bilindiğini fakat gerekli önlemlerin alınmadığını vurgulayan Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu Manisa Kadın Meclisi Temsilcisi İdil Altun, “İstanbul'da İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil, Semih Çelik tarafından vahşice öldürüldü. Failin daha önce defalarca İkbal'i tehdit ettiği, İkbal'in şikayetlerinin olduğu ortaya çıktı. Koskoca bir şehrin surlarında bir kadın öldürüldü. Ve ortaya çıkan önemli bir gerçek de şikayetlere rağmen hiçbir önlem alınmamış olması, kamu görevlilerinin yine görevini yapmamış olması” dedi.

Altun, İstanbul’da sokakta bir kadının iki erkek tarafından tacize uğradığını ve faillerin halkın tepkisi sonrası tutuklandığını hatırlatarak, cezasızlık politikasının kadın cinayetlerinin artmasındaki önemli rolüne dikkat çekti. Ayrıca, Eylül ayında 34 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 20 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.

Manisa’nın Demirci İlçesindeki Doğalgaz Çalışmalarında Son Durum! Manisa’nın Demirci İlçesindeki Doğalgaz Çalışmalarında Son Durum!

Altun, sözlerine şöyle devam etti: “Biz eylem çağrıları yaptıktan sonra ise kadın cinayetleri devam etti. Selda Eller, Hilal Sultan Kırgöz, Canan Çeviren,Yeşim Akbaş ve dahası kendi şehrimizde öldürülen kadınların bazıları. Bizler kadınların öldürülmesine sessiz kalmıyoruz. Davalarının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tüm bunlar tesadüf değil. İktidar cezasızlık politikalarına devam ettikçe kadınlar şiddete uğramaya devam ediyor, kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Failler cezasız kalmayacak. Kadına ve çocuğa yönelik suçlardan kaydı olan failler, ellerini kollarını sallayarak geziyor. Ve yaşam hakkımızı bile elimizden alabileceğini düşünüyor.”

“Kadınlar Sizin Taziye Mesajlarınızı Görmek İstemiyor”

Altun, kadın cinayetlerinin artık bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurgulayarak, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş Demir, İkbal ve Ayşenur'un ardından yine bir taziye mesajı yayınladı. Kadınlar artık sizin taziye mesajlarınızı görmek istemiyor. Henüz hayattayken kadınları yaşatacak önlemler aldığınızı görmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

“6284 Sayılı Kanunu Etkin Uygulayın!”

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkin uygulanmasının kadınların yaşam hakkını koruyacağına dikkat çekerek,  “Kadınlar, kendisini yaşatacak olanın 6284 olduğunu çok iyi biliyor. 6284'e en ufak bir saldırı kadınların yaşam hakkının tartışmaya açılması anlamına gelir. Kimse kadınların yaşam hakkını tartışmaya açamaz, açmaya kalkmasın. Yakın zamanda bir seferberlik başlattık: 6284 seferberliği. Her yerde anlatacağız bu kanunu. Bütün kadınlarla birlikte uygulatacağız. Bu seferberlik kadınlara güç verecek.  Kadınlar yaşasın 6284 uygulansın” ifadelerini kullandı.

Tek Tek Peşine Düşeceğiz: Görevleri Kadınları Yaşatmak

Kadınları koruma görevini ihmal eden tüm yetkilileri sorumlu tutacaklarını vurgulayan Altun, “ Sevgili kadınlar, her kim ki şiddet karşısında gözünü kulağını kapatıyorsa, görevini ihmal edip kadınların öldürülmesine neden oluyorsa her birinin tek tek peşine düşeceğiz. Polisler, jandarmalar, savcılar, hakimler ya da bir bakanlığın bir müdürlüğünde görevli personel, hiç fark etmez. Kadınlar öldürülürken nasıl o koltuklarda rahat oturuyorsunuz? Görevleri kadınları yaşatmak. Biz onlara bu görevlerini unutturmayacağız” dedi.

Bakan Mahinur Özdemir’in açıklamalarına atıf yapan Altun, şu ifadeleri kullandı:

“Bakan Mahinur Özdemir, ilgili kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini de söylemiş. O kurumlar kimler? Verileri biz tutuyoruz, kadınların yanında biz varız. İlgili kuruluşlar, halktan tepki görünce failleri yakalayan İçişleri Bakanlığı mı? Cezasızlığa kayıtsız kalan Adalet Bakanlığı mı? Hepsini açıklamak zorundasınız. Platform burada adalet nerede?”

Altun, sözlerini şöyle sonlandırdı: ”Sevgili kadınlar, gelin bu gidişatı birlikte değiştirelim. Kadın cinayetlerini birlikte durdurabiliriz,  durduracağız. Hepinizi bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Gelin kadınları yaşatalım. 6284'ü uygulatalım.”

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK