Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı için Sultani Çekirdeksiz ve Mevlana (Razaki) sofralık üzüm çeşitlerinin hasat ve ihraç tarihlerini açıkladı.

MANİSA SOFRALIK ÜZÜM İÇİN 2024 YILI HASAT VE İHRAÇ TARİHLERİ

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, 2024 yılı için sofralık üzüm hasat ve ihracat tarihlerinin belirlendiğini duyurdu.

Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün kesim tarihi 24 Temmuz 2024, Mevlâna (Razaki) Sofralık üzümünün kesim tarihi ise 05 Ağustos 2024 tarihi olarak tespit edildi.

Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün kıtalararası ihracat yolculuğu 25 Temmuz 2024’de, Mevlâna (Razaki) Sofralık üzümünün yolculuğu ise 07 Ağustos 2024 günü başlayacak.

MANİSA’DA 20 ADET BAĞDAN NUMUNE ALINDI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Olgunlaşma kriterlerini tespit amacıyla Manisa’nın Salihli-Alaşehir-Sarıgöl ilçelerindeki bağlar komisyon tarafından gezilmiş, bölgeyi temsil eden toplam 20 adet bağdan numune alınmış, alınan numuneler Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarı'nda analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, 19.07.2024 tarihinde Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Dış Ticaret ve Gümrük Bölge Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir İl Zirai Karantina Müdürlüğü ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin temsilcilerinin katıldığı toplantıda değerlendirilerek Sultani Çekirdeksiz çeşidi sofralık üzüm ile Mevlana (Razakı tipi) çeşidi sofralık üzüm için hasat ve ihraç tarihleri belirlenmiştir.” dedi.

ATM’lerde para çekme limitleri değişti! ATM’lerde para çekme limitleri değişti!

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Üzüm, Türkiye tarımında büyük önem taşıyan bir üründür. Manisa’da 871 bin dekarlık alanda bağcılık yapılmaktadır. Özellikle çekirdeksiz çeşitler, kurutmalık ve sofralık olarak dünya genelinde büyük talep görmektedir ve ilimiz bu talebin büyük bir bölümünü karşılar pozisyondadır. Sofralık üzümlerde kaliteyi belirleyen faktörler ise salkımın orta büyüklükte ve homojen olması, karakteristik renk, bir örnek tane ile istenen tat ve dokuya sahip olmasıdır. Manisa’da yetişen sofralık üzümler gerek iklim, toprak ve su koşullarının elverişliliği gerekse yerel üreticinin uzun yıllar öncesine dayanan yetiştiricilik kültürü ve tecrübesi sayesinde, ilimiz her yıl hem iç pazarda hem de uluslararası arenada verim ve kalite bakımından avantaj elde etmektedir. Bu özellikler üzüm yetiştiriciliğinde doğrudan çiftçilerin gelir kaynağını etkilemektedir. İlimizden Sofralık Sultani Çekirdeksiz üzüm ihracatı yoluyla yılda yaklaşık 200 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Üzüm sezonunun ülkemize, milletimize, çiftçilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

 

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK