Sıcakların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle elektrik kullanımı arttı. Manisa’da klima kullanımının artması da enerji altyapısının yetersiz olması nedeniyle sık sık elektrik kesintilerine neden oldu. İki aydır belirli aralıklarla günde 10-14 saat arası enerji kesintisi altında kalan Yunusemre ilçesi Merkezefendi Mahallesi sakinleri enerji kesintilerine karşı sokaklarını trafiğe kapatarak eylem başlattı. Mahalle sakinleri evlerinden kaptıkları sandalye ve araçlarının bagajlarından çıkarttıkları piknik sandalyeleri ile sokakları trafiğe kapattı.

Saruhanlı'nın kurtuluşu kutlandı… İlçede 102’nci yıl coşkusu Saruhanlı'nın kurtuluşu kutlandı… İlçede 102’nci yıl coşkusu

   

“YAŞLILARIMIZ, ENGELLİLERİMİZ, HASTALARIMIZ MAĞDUR OLDU”

Mahalle sakinleri; enerji kesintileri nedeniyle evlerinde hastaları, engelli çocukları, cihazlara bağlı olan yaşlıları olduğunu, kesilen enerjiler nedeniyle hepsinin defalarca mağdur olduklarını dile getirdi. Öte yandan mahallede bulunan esnaflarda iş yerlerindeki gıda maddelerinin bozulması üzerine çöpe attıklarını ifade ettiler.

“SÜREKLİ MEYDANA GELEN ARIZALARA NEŞTER VURMADAN BÖLGEDEN AYRILDILAR”

Mahalleli, bu durumu iki ay boyunca defalarca yaşadıklarını GDZ Elektrik yetkililerinin mahallelerinde sıklıkla meydana gelen ve saatlerce süren elektrik kesintilerine köklü bir çözüm bulamadan ayrıldıklarını belirtti.

   

“ZAMLI ENERJİ BEDELİ ALMAYA GELİNCE ASLAN KESİLİYORLAR”

Elektrik kesintilerinden mağdur olan mahalle sakini, “Biz buradayız, günlerdir mağduruz. GDZ Elektirk A.Ş yetkilileri nerede? Zamlı Elektrik parasını almasını biliyorsunuz nerede hizmetiniz? Zamlı enerji bedeli almaya gelince aslan kesiliyorlar.” ve benzeri sloganlar attı. Mahalleli ayrıca ellerindeki fenerlerle protesto yaparken diğer yandan da tefler eşliğinde alkışlarıyla enerji şirketini saatlerce protesto ettiler.

CEMAAT AVLUDA NAMAZ KILDI

Bu arada Merkezefendi Mahallesi Camii cemaati de camide yaşanan enerji krizinden etkilendi. Onlar da cami içerisinde klimalı ortamdan mahrum kalmaları üzerine vakit namazlarını cami önündeki avluda kılmak zorunda bırakıldı.

DEVREYE KAYMAKAM GİRDİ: JENERATÖR GÖNDERİLDİ

Tüm bu olayların yaşandığı haberine alan Manisa Emniyet Müdürlüğüne bağlı berimler çıkabilecek olaylar karşısında bölgeye yönlendirildi. Polis birimleri çıkabilecek olaylar için İtfaiye Daire Başkanlığı bahçesinde bekledi. Mahallelinin eylemlerinde ısrarcı olması üzerine olayla ilgili Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay’ın, GDZ Elektrik yetkilileri ile gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri sonrasında bölgeye İzmir Menemen ilçesinden dev jeneratör yola çıkartıldı.

Mahalleli devreye kaymakamın girdiği haberini alması ve geçici olarak elektrik verilmeye başlanması üzerine üç saat süren sokak kapatma eylemlerini sonlandırdı. Menemen ilçesinden yola çıkartılan jeneratörün enerji kesintisinin yaşandığı Merkezefendi Mahallesine ulaşmasıyla birlikte başlayan çalışmaları Yunusemre İlçe Kaymakamı Atilla Kantay bizzat yerinde inceledi.

Kantay, enerji kesintilerinden dolayı mağduriyet yaşayan mahalle sakinlerinin dertlerini tek tek diledikten sonra enerji dağıtım şirketi yetkililerine enerjinin bir an önce verilmesi daha sonrasında köklü çözümün giderilmesi yönündeki çalışmalarının hemen yapılması talimatını verdikten sonra mahalleden ayrıldı.

Enerjinin geçici olarak verilmesi için iki trafo arasına çekilen seyyar kablonun İzmir’de yaşanan ve iki vatandaşın ölümüyle sonuçlanan olayların bir benzerinin yaşanmaması için emniyet yetkilileri bölgede bekçiler görevlendirildi. 

Kaynak: Ahmet Ünsal