Deprem ülkelerinden biri olan Türkiye tarihte ve yakın geçmişte büyük depremlere şahit olmuştur.

Manisa ve yakın çevresi Türkiye’nin üç büyük fay hattından biri olan, Batı Anadolu fay hattı üzerinde olması nedeniyle, depremlerden sıklıkla etkilenen bir bölgededir. Öncelikle deprem nedir, nasıl oluşur? Detaylar aşağıda…

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi belirlendi Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi belirlendi

Deprem nedir?

Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına “Deprem” denir.

Deprem Nasıl Oluşur?

Depremler, yerkabuğundaki kırıklarda meydana gelir. Bu kırıklar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (Sıkışma, gerilme veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur.

1. Derece deprem bölgesi ne demek?

Ülkemiz Avrupa ile Asya kıtasını birbirine bağlayan bir konumda yer aldığı için, deprem kuşağı içerisindedir. En tehlikeli deprem bölgesi 1. Bölgeler olarak bilinir. Bu bölgelerde, deprem sıklığı ve şiddeti yüksek olabilir. Dolayısıyla, binaların ve altyapının depreme dayanıklı olması gerekir.

Ülkemizdeki en aktif ve tehlikeli olan fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak görülse bile en aktif olanı Batı Anadolu Fay Hattı'dır.

İşte Manisa’yı etkileyen en büyük yıkıcı depremler

1919 Ayvalık depremi

18 Kasım 1919 tarihinde meydana gelen deprem, Soma, Bergama, Ayvalık, Midilli, Edremit ve Balıkesir’deki birçok ev ve iş yeri etkilenmiş olup, yaklaşık olarak 3 bin kişi hayatını kaybetti. 7.0 büyüklüğünde gerçekleşen deprem bölgeyi büyük bir zarara uğrattı.

6 bine yakın ağır hasarlı bina tespit edilmiştir. Depremle birlikte demir yollarında da hasarlar meydana geldiği bilinmektedir.

Yıkıcı depremin etkisi ege bölgesini etkisi altına almış olup en çok etkilenen ilçelerden biri olan Manisa’ya bağlı Soma ilçesi de etkilenmiştir. Can ve mal kayıpları yaşanan bölgede, depremin etkisinden vatandaşlar uzun süre çıkamadı.

1969 Alaşehir – Sarıgöl depremleri

1969 Alaşehir depremi, 28 Mart 1969 yılında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde gerçekleşti. 6.7 büyüklüğünde yaşanan depremde 53 kişi hayatını kaybetti.

4.651 ev ve iş yeri tamamen yıkıldı ya da ağır hasar aldı.

Alaşehir ve Sarıgöl ilçeleri yaşanan depremden en çok etkilenen iki ilçe oldu.

Alaşehir – İzmir karayolu üzerinde deprem sonucunda derin yanıklar meydana geldi.

Yaşanan felaket sonrası depremi yaşayan vatandaşlar büyük depremden oldukça etkilendi. Uzun süre depremin etkisinden çıkmayan vatandaşlar depremin etkisi geçtikten sonra bile evlerinde yaşamaya korkar oldu.

28 Mart 1970 Gediz Depremi

28 Mart 1970 yılında 23.05 sıralarında yaşanan deprem 23.05 sıralarında 7,2 şiddetinde oldu.  Merkezi Kütahya Gediz olan depremde tüm Batı Anadolu sarsıldı ve depremi başka sarsıntılar takip etti. Haftalar sonra dahi farklı büyüklükte sarsıntılar ve ufak depremler hissedildi.

Yaklaşık olarak 3 bin km2 genişliğindeki sarsıntı alanında takriben 3 bin 500 ev tamamen yıkıldı, 7 bin ev ağır ve 10 bin 600 den fazla bina da ağır hasar aldı. 33 bin aile, yaklaşık olarak 80 bin kişi barınaksız kaldı. Resmi kaynaklara göre 800 yabancı kaynaklara göre 1086 kişi hayatını kaybetti.

2020 İzmir depremi

30 Ekim 2020 günü saat 14.51'de, merkez üssü Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında İzmir'in Seferihisar ilçesinde 6.6 büyüklüğünde yaşanan depremi İzmir ve Manisa şiddetli olarak hissetti.

16 saniye süren deprem, birçok kişinin can kaybına yol açtı. Toplam 119 kişinin ölümüne ve 1053 kişinin ise yaralanmasına neden olan deprem yıllar geçmesine rağmen depremi yaşananların acısı sürüyor.

Manisa’da bazı evlerin hasar almasına sebep olan depremde Manisa’da can ve mal kaybı yaşanmadı.

Ege bölgesinde yakın zamanda olan bu şiddetli deprem, bölge halkını yakından etkilemiş olup günümüzde de hala yaşanan küçük bir depremde akıllara o korkunç günü getiriyor.

Manisa’da büyük depremler bekleniyor mu?

Manisa ili, Batı Anadolu fay hattı üzerinde olması nedeniyle yıkıcı depremler her an yaşanabilir. Bunun için sağlam binalar yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalı. Deprem uzmanları, Manisa fayının yaklaşık 7 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli olduğu vurgulandı ve olası bir depremde kentin yüzde 80’inin etkileneceği açıklandı. Büyük bir depreme hazırlıklı olmak adına önlemler alınmalı ve oturulan binalarda depreme dayanıklılık testi yaptırılmalıdır.

Kaynak: Haber merkezi