Ticaret Bakanlığı tarafından yardımlaşma, dayanışma ve ahlaklı çalışma gibi prensipleri ile esnafımıza ve topluma yüzyıllarca yön vermiş olan Ahilik kültürünü tanıtmak ve Ahi Evran Veli'nin Anadolu’da başlattığı Ahiliği yaşatmak amacıyla düzenlenen “37. Ahilik Haftası” başladı.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ile Manisa Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleşen Ahilik Haftası, Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter’in çelenk sunmasıyla başladı. Ardından Başkan Geriter, oda başkanları, yılın ahisi İbrahim Karcıoğlu, beraberindekiler Manisa Valisi Enver Ünlü’lü makamında ziyaret etti. 1984 yılından bu yana 40 yıldır Kula’da leblebi imalatı yapan İbrahim Karcıoğlu Manisa’da yılın ahisi seçildi.
Yılını ahisini tebrik eden Vali Ünlü, ahinin şeddini küşadı. Ardından Cumhuriyet Meydanından tarihi Bedesten’e kadar kortej yürüyüşü gerçekleşti.
Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Ahilik esaslarını ve kurallarını gelecek nesillere aktarmak ve O’nun kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak gayeleri ile düzenlenen 37. Ahilik Haftasına katılan herkese teşekkür etti.
"Ahilik Dünyadaki İlk Meslek Örgütlenmesidir"
Başkan Geriter, “Ahilik, esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak bizim kökümüzdür. Dünyadaki ilk meslek örgütlenmesidir. Bugün üyelerimize verdiğimiz hizmetlerin birçoğu, geçmişte Ahi Ocağı’nın yaptığı işlerin bugüne yansımasıdır. Dünyada özel sektörün çatısını oluşturan Oda sistemleri, kuruluş ve faaliyet esaslarını tarihimizdeki Ahilik ve Lonca sisteminden almıştır. Bundan dolayı Ahilik kültürünü, öncelikle bizler çok iyi anlamalıyız, daha sonra da bütün dünyaya tanıtmalıyız. Zira bu değerlerin her biri, iş hayatında kalıcı başarı için vazgeçilmezdir. Yabancıların, bugün bizlere öğretmek istediği iş dünyasındaki birçok kavramı aslında dünyaya öğreten, bu topraklardan doğan Ahilik kültürüdür. Bugünün modern dünyasında; ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite, standart, tüketici hakkı, sosyal dayanışma ve ara buluculuk gibi birçok kavram, Anadolu'da yaklaşık 800 yıl önce ahilik teşkilatı çatısı altında uygulanmıştır. Ticaretle ahlakı bir araya getiren ahilik, dürüst ve güvenilir ticaretin merkezi olarak dünyaya nam salmıştır. Bugün dünyada yaşanan sorunların temelinde ahlaki yozlaşma görülürken, Ahilikte şükür, kanaat ve paylaşma vardır. Biz meslek kuruluşları, kadim Ahilik teşkilatımızın günümüzdeki temsilcileriyiz. Ecdadın bize bıraktığı kutlu mirasın hakkını verebilmek için çaba gösteriyoruz” dedi.
Topluma Faydalı Olmak En Önemli Gayemizdir
Geriter sözlerine şöyle devam etti: “Ahi Evran Veli’nin “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” diyerek kapılarını herkese açık tuttuğu Ahilik, bizlere her zaman iyiyi, güzel ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü, kardeş olmayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı öğütlemektedir. Bu öğütlere kulak vermek ve topluma faydalı olmak en önemli gayemizdir. Başta Valimiz Sayın Enver Ünlü ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek olmak üzere, kutlama programımızın hazırlanmasına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımızın yönetici ve çalışanlarına, programı zenginleştirmek adına önemli katkılar sunan Ticaret İl Müdürlüğümüze Manisa esnaf ve sanatkârı adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu duygularla, burada bizlerle beraber olan Manisa’mızın değerli esnafları başta olmak üzere alın teri ve emekle ülkemizin dört bir köşesinde işlerini hakkıyla sürdüren, güzel ülkemizin güzel esnaflarının ve Aziz Milletimizin Ahilik Haftası’nı kutluyorum.”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek de Ahiliğin Anadolu'daki önemine değinerek, “Ahilik, bu toprakların ilim, irfan ve erdemle yoğrulmuş önemli bir esnaf yardımlaşma ve dayanışma kültürüdür. Bu kültür, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır. Usta-çırak ilişkisinin önemine vurgu yapan bir meslek teşkilatı olarak Ahilik Kurumu; tüm ticari faaliyetlerin ahlaki değerler doğrultusunda işlemesini, çalışma yaşamında doğruluk, dürüstlük ve liyakat çizgisinden ayrılmadan üretim yapılmasını savunur. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlarımızın mesleklerinde yükselmelerine olumlu katkıları bulunan bir kültür mirasımızdır. Manisa’mızda ahilik kültürünün ilkelerini koruyarak esnaflığı ve ticaret hayatını sürdüren herkesi saygıyla selamlıyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağına Ödül
Manisa Şehzadeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından temsili ŞED kuşama programı düzenlendi. Yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağına ödülleri takdim edildi. Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı 40 yıllık leblebi imalatıyla uğraşan 65 yaşındaki İbrahim Karcıoğlu yılın ahisi seçildi. Vali Yardımcısı Yıldız, Başkan Zeyrek ve Başkan Geriter birlikte Şeddi kuşanıp Ahilik Beratını takdim etti.
Yılın kalfası seçilen Ahmetli Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı Ahmetli Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Anadolu Lisesi’nden Ahşap Doğrama Teknolojisi işiyle uğraşan 19 yaşındaki Turan Hocaoğlu’na Başkan Zeyrek ödülünü takdim etti.
Yılın çırağı seçilen Akhisar Madeni Sanatkârlar Odası’na kayıtlı Bilgisayar Makine İmalatı ile uğraşan 17 yaşındaki Ahmet Ensar Bayraktar’a Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel ödülünü verdi.