Manisa’da görev yapan yaklaşık 500 aile hekimi, Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki göstermek için iş bıraktı. Sağlık Bakanlığına seslerini duyurmak için Manisa Sağlık Platformu çatısı altında bir araya gelen hekimler, taleplerini dile getirmek için Manisa Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplandı.

Manisa Sağlık İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen aile hekimleri ellerindeki dövizlerle ve taşıdıkları pankartlarla seslerini Sağlık Bakanlığına duyurmaya çalıştı.

20 sağlık örgütünün desteklediği bildiriyi Türk Tabipleri Birliği (TTB) Manisa Şube Başkanı Dr. Hasan Semih Bilgin okudu.

Saruhanlı’da ilk deve güreşleri festivali coşkuyla gerçekleşti Saruhanlı’da ilk deve güreşleri festivali coşkuyla gerçekleşti

“Yeni Yönetmeliğin Sorunlara Çözüm Olmayacağını Defalarca Dile Getirdik”

Bildiride, sağlık çalışanlarının uzun süredir dile getirdiği sorunların çözülmediği ve 1 Kasım’da yürürlüğe giren yönetmeliğin bu sorunları daha da derinleştirdiği ifade edilirken, Dr. Bilgin açıklamasında şunları söyledi:

“Bizler, aile sağlığı merkezlerinde her gün yüz binlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak için Aile Sağlığı Merkezleri’nde aralıksız çalışan aile hekimlerinin, aile sağlığı çalışanlarının örgütleri olarak, Sağlık Bakanlığının yürürlüğe koyduğu yeni yönetmeliğin, sorunlara çözüm olmayacağını defalarca dile getirdik. Sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu.”

“Hekimlerle Hastaları Karşı Karşıya Getiriyor”

Dr. Bilgin, yönetmeliğin eksik ve hatalı düzenlemeler içerdiğini belirterek, şu eleştirilerde bulundu:

“Bu yönetmelik, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik düzenlemeler içermemektedir. Performans kriterleri, halk sağlığı açısından faydasızdır ve sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmak yerine sayısına odaklanmaktadır. Ayrıca, hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale eden sınırlamalarla doludur. Bu durum, hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır.”

“Ebe ve Hemşire Eksikliğini Gidermek Yerine İstifaları Artıracak”

Dr. Bilgin sözlerine şöyle devam etti:

“Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekimin bilgisine ve mesleğine müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır.”

Hekimlerin Talepleri Net: 5 Maddelik Çözüm

TTB Manisa Şube Başkanı, hekimlerin taleplerini beş maddede sıraladı:

  • Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı.
  • Koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendiren bir sistem oluşturulmalı ve hekim başına düşen nüfus 2.000’i geçmemeli.
  • Kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalı, sağlık çalışanlarının sayısı artırılmalı.
  • Emekliliğe yansıyacak, kesintisiz ve insanca yaşamaya yetecek maaş düzenlemesi yapılmalı.
  • Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve niteliği ödüllendiren bir performans sistemi uygulanmalı.

“Yönetmelik Geri Çekilene Kadar Mücadele Sürecek”

Üç gün sürecek iş bırakma eyleminin ardından farklı eylem biçimlerini hayata geçireceklerini belirten Dr. Bilgin, “Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunun çözülebileceğini biliyoruz. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları olarak bizler halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek yukarıda yer alan 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz.

Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk etapta 5-6-7 Kasım 2024’te üç gün süreyle iş bırakıyoruz. Yönetmelik geri çekilene ve taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu

Muhabir: Ahmet ÜNSAL