Ege Bölgesi’nin tarihi zenginlikleri arasında yer alan antik kentler, deprem riski taşıyan bir coğrafyada bulunuyor.
İzmir ve Manisa’da bulunan Efes, Pergamon, Sardes, Thyateira ve Metropolis gibi antik kentlerde, geçmiş asırlardan kalma deprem izleri dikkat çekerken AFAD, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Dokuz Eylül Üniversitesi, antik kentlerdeki kültürel varlıkların korunması amacıyla multidisipliner bir proje başlattı.
Proje Kapsamında Neler Yapılacak?
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 30 Ekim 2020'deki İzmir depremi ve 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan jeolojik araştırmalarda, antik kentlerdeki bazı kültürel varlıkların deprem hasarlarıyla karşılaştığını belirtti. Bu nedenle, antik kentlerin depreme karşı korunmasına yönelik proje geliştirdiklerini ifade etti.
Sözbilir, proje kapsamında farklı disiplinlerden uzmanların bir araya geleceğini belirterek, arkeologların kültürel mirası açığa çıkardığını ancak güçlendirme çalışmaları yapılmadığını vurguladı. “Biz de bunun üzerine, arkeoloji, jeoloji, jeofizik, inşaat, şehir bölge planlama, mimarlık ve turizm gibi farklı disiplinleri bir araya getirecek bir proje önerdik” dedi.
Antik Kentlerde Detaylı Çalışmalar Yapılacak
Projenin Ocak ayında başlayacağını aktaran Sözbilir, İzmir ve Manisa'daki kazıları yapılmış antik kentlerdeki kültürel varlıkları inceleyeceklerini açıkladı. Ayrıca, bu antik kentlerin en yakın fay hatlarını sanal ortamda analiz ederek depremlere nasıl yanıt vereceklerini belirlemeye çalışacaklarını söyledi.
Akhisar'da Thyateira Antik Kenti, Manisa’da Sardes Antik Kenti İncelenecek
Sözbilir, “5 yerde bu çalışmayı yapacağız. Akhisar'daki Thyateira Antik Kenti, Manisa'daki Sardes Antik Kenti, İzmir Bergama'daki Pergamon Antik Kenti, Selçuk'taki Efes Antik Kenti ve Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti. Biz ne yapılması gerektiğini önereceğiz” ifadelerini kullandı.
Kültürel Miras Korunacak!
Proje, Türkiye’nin Risk Azaltma Planı çerçevesinde yürütülüyor ve AFAD’ın tam desteğini alıyor. Sözbilir, “Kültürel varlıklarımızı depremlere karşı korumamız gerekiyor. 6 Şubat depreminde bunu çok kötü bir şekilde gördük. Kültürel mirasın da yaşaması gerekiyor” diyerek projenin önemini vurguladı.