Baharın gelmesi ve havaların güzelleşmesi ile birlikte, tatil sezonu yavaş yavaş açılmaya başladı. Ancak deniz mevsiminin henüz gelmemiş olması vatandaşları daha çok tarihi dokuları içeren lokasyonlara teşvik ediyor. Manisa da bu açıdan, birçok alternatifi bünyesinde barındıran şehirlerimiz arasında yer alıyor. Manisa turuna çıkmak isteyenler için Manisa’daki müzeler ve ören yerlerini listeledik!

Manisa'daki Müzeler ve Ören Yerleri

Manisa, oldukça eskiye dayanan tarihi yapısı ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. Manisa’da yer alan müzeler ve ören yerleri şehrin köklü tarihini kanıtlar nitelikte. Şehzadeler Şehri’nde görülmesi gereken birçok tarihi nokta yer alıyor.

Manisa’daki müzeler ve ören yerleri aşağıdaki gibidir:

  • Akhisar Müzesi
  • Manisa Arkeoloji Müzesi
  • Manisa Osmanlı Müzesi
  • Aigai Ören Yeri
  • Manisa Tıp Müzesi
  • Sardes Antik Kenti
  • Thyateira Antik Kenti
  • Apollonis Antik Kenti
  • Tepe Mezarlığı Ören Yeri
  • Alaşehir Ören Yeri

1. Akhisar Müzesi

Manisadaki Muzeler 1

Manisa'da hangi müzeler var sorusunun ilk cevabı Akhisar Müzesi olarak karşımıza çıkıyor. Akhisar Müzesi binası 1933 yılında Ali Şefik Hastanesi olarak inşa edilmiştir. Aynı sene T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiş ve 1992 yılına kadar Ali Şefik Ortaokulu olarak hizmet vermiştir. 1994 yılında ise öğretmen evi olarak kullanılmaya başlamıştır.

4 Eylül 2006 günü ise binanın Akhisar Müzesi’nin yeri olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Bu sebeple 2007 yılında onarımına başlanmış, 2011 yılında bitmiştir. 2012 yılının Ağustos ayında ziyaretçilerine kapısını açan müze, 11 bölümden oluşmakta ve 1451 tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır.

Akhisar Müzesi’nde; MÖ 6000-3000 yıllarına, MÖ 700-500 yıllarına, Helenistik Dönem’e, MÖ 500 - MS 200 yıllarına, Hıristiyanlık Dönemi'ne ve Osmanlı Dönemi'ne ait eserler sergilenmektedir.

Haftanın her günü açık olan Akhisar Müzesi, saat 08.00 ile 17.00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Akhisar Müzesi’nde MüzeKart ile giriş yapılabilmektedir. Yabancı ziyaretçilerin ise 3 Euro’luk bir ödeme yapması gerekmektedir.

Öneri İçerik: Akhisar'da Gezilecek Yerler: Hem Tarihi Hem Doğal Güzelliklerle Dolu 15 Gezi Rotası!

2. Manisa Arkeoloji Müzesi

Manisadaki Muzeler 2

Manisa’daki müzelerden bir diğeri ise Manisa Arkeoloji Müzesidir. Manisa Müzesi olarak da anılan yapı, Sultan III. Murat tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. 1585 yılında inşa edilen bina, Mimar Sinan’ın Egedeki tek eseridir ve Muradiye Medresesi olarak da bilinmektedir.

Demet Akalın’dan itiraf: Ölümden döndüm Demet Akalın’dan itiraf: Ölümden döndüm

29 Ekim 1937 yılında ise Manisa’nın ilk müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Bu kapsamda müze, Muradiye Külliyesinin imarethane bölümünde hizmet vermektedir.

Manisa, Tunç Çağı’ndan Bizans Dönemine kadar birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Bu kapsamda Lidya, Philadelphia, Thyatira, İulia-Gordos ve Apollonis gibi antik kentlere ait eserler müzede sergilenmektedir.

Bununla birlikte Manisa Arkeoloji Müzesi geçici bir süre ziyarete kapanmıştır. Bu nedenle pek çok insan Manisa Müzesi açıldı mı merak etmektedir. Ancak müzenin ne zaman açılacağı konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

3. Manisa Osmanlı Müzesi

Manisadaki Muzeler 3

Yunusemre ilçesinde yer alan Osmanlı Müzesi, Manisa’daki müzeler arasında ön plana çıkmaktadır. Manisa Osmanlı Müzesi adından da anlaşılacağı üzere Osmanlı tarihini ve kültürünü yaşatmak amacıyla inşa edilmiştir.

Tarihi gerçeklikler, heykeller ve motifler içermesiyle birlikte vatandaşın o dönemle manevi bir bağ kurmasını sağlamaktadır. Bu sebeple ziyaretçilerine farklı bir müze deneyimi sunmaktadır.

Haftanın her günü açık olan Osmanlı Müzesi, hafta içi ve hafta sonu farklı saatlerde misafir kabul etmektedir. Müzenin ziyaret saatleri ise şu şekildedir:

  • Hafta içi saat 09.00 ile 17.00 arası
  • Hafta sonu saat 10.00 ile 18.00 arası

4. Aigai Ören Yeri

Manisadaki Muzeler 4

Manisa’daki müzeler ve ören yerlerinden bir diğeri de Aigai Antik Kenti’dir. Aigai, ünlü tarihçi Herodot’un bahsettiği Batı Anadolu’daki 12 Aiol kenti arasında yer almaktadır. Aigai Antik Kenti’nin tarihi ise MÖ 8. yüzyıla dayanmaktadır.

Milattan sonraki 17 yılında gerçekleşen deprem ile büyük hasar görmüş olan kent, Helenistik dönemde onarım geçirmiş ve önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Kenti çevreleyen surları içinde üç katlı agora, bunu taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı bulunmaktadır.

Haftanın her günü açık olan ören yeri sezona göre farklılık gösteren ziyaret saatlerine sahiptir. Aigai Ören Yeri yaz mevsiminde 08.00 ile 19.00 arasında, kış mevsiminde ise 08.00 ile 17.00 arasında hizmet vermektedir. Manisa Aigai Ören Yeri ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

5. Manisa Tıp Müzesi

Manisadaki Muzeler 5

Manisa'nın ilk tescilli özel müzesi olarak bilinen Tıp Müzesi, Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde hizmet vermektedir. Tam adı ise Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi’dir. Müze binası yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Manisa Tıp Müzesi Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından 1539 yılında yaptırılmıştır. Bu dönemde Sultan Camisi, külliyesi ve Darüşşifa olarak kullanılan bina, 2013 yılında Celal Bayar Üniversitesi tarafından müze haline getirilmiştir.

11 yıl öncesine kadar şifahane olarak kullanılan bina günümüzde, geçmişte yapılan tedavi yöntemleri konusunda bilgi almak isteyen ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzede, Osmanlı dönemine ait tıp aletleri ve ilaçlar sergilenmektedir. Ayrıca balmumu heykelleri ile canlandırmalar yapılmaktadır.

Haftanın her günü açık olan müze, 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

6. Sardes Antik Kenti

Manisadaki Muzeler 6

Manisa’daki müzeler ve ören yerleri arasında yer alan Sardes Antik Kenti, şehirdeki en önemli tarihi yapılardan biridir. Manisa Sard Müzesi olarak da bilinen Sardes Antik Kenti, Manisa’ya yaklaşık olarak 70 km uzaklıkta olan Salihli’de bulunmaktadır.

Lidyalıların en önemli merkezleri arasında yer alan bu antik kent, içerisinde birçok tarihi yapı barındırmaktadır. Bu yapıların başında ise ünlü Artemis Tapınağı gelmektedir. Sardes Antik Kenti aynı zamanda; antik tiyatro, hamam, sinagog ve akropol gibi yapılara da ev sahipliği yapmaktadır.

Sardes Antik Kenti haftanın her günü açık olmakla birlikte, saat 08.00 ile 17.00 arasında misafir kabul etmektedir.  Manisa Sardes Antik Kenti’nde Müzekart ile giriş yapılabilmektedir.

7. Thyateira Antik Kenti

Manisadaki Muzeler 7

M.Ö. 9000 yıllarında inşa edildiği bilinen Thyateira Antik Kenti, Manisa’nın Akhisar ilçesindeki ilk yerleşim yerleri arasında bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu’na ait birçok eser barındıran Thyateria Antik Kenti, 1970 yılın yapılan arkeolojik çalışmalarla keşfedilmiştir.

Helenistik Dönem’e ait sayısız esere ev sahipliği yapan Thyateira Antik Kenti haftanın her günü açıktır. Antik kent 08.30 ile 19.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

8. Apollonis Antik Kenti

Manisadaki Muzeler 8

Manisa’daki müzeler ve ören yerleri başlığı altındaki en önemli yapılardan biri de Apollonis Antik Kenti’dir. Akhisar tarihi yerleri arasında öne çıkan Apollonis Antik Kenti, Mecidiye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Apollonis Antik Kenti tarihinin oldukça eskiye dayandığı ve Helenistik Dönem’de inşa edildiği bilinmektedir. Bununla birlikte Kent, Roma İmparatorluğu’na ait birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca Apollonis Antik Kentin’in adı, Bergama Kralı I. Attalos’un eşinden gelmektedir.

Haftanın her günü ziyaretçi kabul eden Apollonis Antik Kenti, saat 08.30 ile 18.30 arasında hizmet vermektedir.

9. Tepe Mezarlığı Ören Yeri

Manisadaki Muzeler 9

Manisa’daki müzeler ve ören yerlerinden birinin Thyateria Antik Kenti olduğunu söylemiştik. Thyateria Antik Kenti’ne gitmişken görülmesi gereken bir diğer yer ise, kentin yakınlarında bulunan Tepe Mezarlığı bölgesidir.

Tepe Mezarlığı ören yeri, özellikle inanç turizmi açısından büyük önem arz etmektedir. Çünkü Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait kiliselerden olan Thyateria Kilisesi burada bulunmaktadır.

Tarihi çok eski çağlara dayandığı bilinen Tepe Mezarlığı ören yerinin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yer alan bilgilere göre Erken Bronz Çağ dönemine ait olduğu bilinmektedir. Bu dönemde bulunan dokumacılık merkezleri arasında yer alan antik yapı, ticari olarak da önemli bir yer tutmaktadır.

Haftanın her günü açık olan ören yerinin ziyaret saatleri ise şu şekildedir:

  • Yaz mevsimi için 08.00 ile 19.00 arası
  • Kış mevsimi için 08.00 ile 17.00 arası

10. Alaşehir Ören Yeri

Manisadaki Muzeler 10

Manisa’daki müzeler ve ören yerleri kapsamındaki son başlığımız ise Alaşehir ören yeri. Diğer adıyla Philadelphia olan ören yeri, Manisa şehir merkezine 110 km uzaklıkta bulunan Alaşehir ilçesinde yer almaktadır. Bu antik kent, Pergamon kralı II. Attalos Philadelphos zamanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Dolayısıyla Philadelphia adını almıştır.

Doğu Roma Dönemi’nde de oldukça önemli olan Alaşehir, Türk akınları ile birlikte 11. yüzyılda surlarla çevrilmiştir. Surların içerisinde bir Akropol yer almaktadır. Bu yapıya yakın yerlerde ise Protohistorik Döneme ait izler bulunmaktadır.

Manisa Alaşehir Ören Yeri haftanın her günü açık olup ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir

Manisa'daki müzeler ve ören yerlerini listeledik. İyi gezmeler!

Muhabir: Özkan Çelik