Sigara kullanımının küresel bir sağlık sorunu olduğunu belirten Uzm. Dr. Karaca, tütün kullanımının zararlarına karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sigara içen bireylerin yanı sıra pasif içicilerin de tütün dumanına maruz kalmalarının sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Karaca, "Gençlerimizi sigaranın ve tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korumak, geleceğin sağlıklı bireylerinin yetişmesinde büyük önem taşıyor." dedi.
Manisa'daki Sigara Bırakma Polikliniği hakkında da bilgiler veren Karaca, 2024 yılı boyunca 3 bin 706 kişinin sigara bırakma hizmetlerinden faydalandığını, 390 kişinin ise sigarayı bırakmayı başardığını açıkladı. Ayrıca, 2024'te toplamda 2 bin 932 sigara bırakma ilacının ücretsiz olarak temin edildiğini belirten Karaca, 2025 yılı itibariyle sigara bırakma hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için Manisa genelinde Sigara Bırakma Polikliniği sayısının 25’ten 28’e çıkarıldığını söyledi. Vatandaşların, sigara bırakma konusunda İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri veya hastanelere başvurabileceği ifade edildi.
Sigara bırakmanın zorlayıcı bir süreç olabileceğini ancak imkânsız olmadığını dile getiren Karaca, "Her sigarayı bırakma deneyimi, bir sonraki girişim için önemli bir öğrenme fırsatıdır. Sigara bırakma süreci bir iyileşme sürecidir ve bu süreçte kararlılık en önemli faktördür. Bireyler, kendilerine güvenmeli ve profesyonel destek alarak mücadeleye devam etmelidir." şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Karaca, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sunulan Sigara Bırakma Poliklinikleri ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı gibi ücretsiz hizmetlerin her zaman başvuruya açık olduğunu da hatırlattı.