Magnezyum olmadan enerji sağlanmaz, enerji üretimi olan tüm tepkimelerin magnezyuma ihtiyacı vardır. Anti-stres elementi diye de geçer. Eksikliği depresyona yatkınlık durumu oluşturur. Ayrıca sakinleştirici özelliği vardır. Magnezyum; kalp atış hızını iyileştirir, kan pıhtılaşmasını önler, kalp krizini önler. Beyin hücrelerinin canlı kalması için çok önemlidir. Bu sebeple de magnezyum eksikliği Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlığın altında yatan sebepler arasındadır. Vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olur. Magnezyum takviyesi kadınlarda adet dönemi ağrılarının azaltılmasında etkili olur.
Antik çağda "Magnesia", Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle "Magnesia ad Sipylum" olarak anılmıştır. Dünya dillerindeki mıknatıs ve magnezyum kelimelerinin kökeni Manisa'nın ismidir
Manyetik kent Manisa
Manisa ismi Magnesia’dan gelir. Spil Dağı’nın manyetik çekimi altında bulunan bir mıknatıs kenttir. Bu dağ bilindiği kadarıyla dünyanın en büyük mıknatısıdır. M.Ö. 6. yüzyılda Thales bu dağa ait bir taşın demir cevherlerini çektiğini keşfedince bu taşa Magnesia’dan geldiği için “Magnesia taşı” adını vermiştir.
Her ilçenin bir ünü vardır. Kula doğal maden suyuyla ünlü. Her maden suyunda olmasa da Kula menşeliler dahil bazı maden sularında ağza hafif bir ekşilik gelir. O tadı veren magnezyum mineralidir. Sağlığa yararlıdır.
Ama magnezyum çok yoğun ise o suyu ineğe verseniz bile içmez. Şaka değil söylediğim: 17 yüzyıl başlarında “İngiltere’deki Epsom’da bir çiftçi ineklerine bir kuyudan su verir ancak acı tadı yüzünden ayak direrler. Sonrasında çiftçi, ineklerindeki yara ve kızarıklıkların iyileştiğini fark edince madde Epsom tuzları olarak kuyunun ünü yayılır.” Magnezyumun kimyasal olarak ilk izolasyonu ise 1808’de yine İngiltere’de olur. Ama ismi Anadolu’ya ve onun eski halklarına uzanır: Magnezia Antik Kenti, Manisa; yani Magnet halkının yaşam alanları...
Bir etimolojik hatırlatma olarak ‘magnet’ yani mıknatıs da buradan, Anadolu’dan köken almakta. MÖ 6. yüzyılda Filozof Thales bir demir parçasının başka bir demiri kendine çekebileceğini ispatı sonrası deneylerinde kullandığı mıknatıstasın Magnesia’dan gelmesinden dolayı bu taşa “magnezia taşı” adını vermiş.
Magnezyum Nedir?
İnsan vücudunda 300’den fazla enzim reaksiyonunda görev alan magnezyum, dışarıdan besinlerle mutlaka alınması gereken minerallerden biridir. Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık 25 miligram magnezyum bulunur. Magnezyumun yaklaşık %50-60’ı kemiklerde geri kalanı ise yumuşak doku, kas ve vücut sıvılarında depolanır. Yeterli ve dengeli bir diyette vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı karşılanabilir. Eksikliği halinde yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde artış, diyabet gibi hastalıklar görülebilir. Magnezyum seviyelerinde düşüklük yaşandığında uzmanlar tarafından magnezyum takviyesi önerilebilir.
Magnezyum Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Magnezyumun ana fonksiyonu, vücut enzimlerinin gerçekleştirdiği aşağıdaki biyokimyasal reaksiyonlara yardımcı olmaktır:
- Besinlerin enerjiye dönüştürülmesi,
- Aminoasitlerden yeni proteinler sentezlenmesi
- DNA ve RNA sentezlenmesi ve onarılması,
- Kas kasılması ve gevşemesi,
- Beyin ve sinir sisteminde mesaj iletiminden sorumlu nörotransmitterlerin fonksiyonlarının düzenlenmesi.
Magnezyumun vücut fonksiyonları üzerindeki faydaları ise şunlardır:
- Magnezyum, kandaki şekerin kaslara taşınmasını sağlayarak antrenman sırasında enerji ihtiyacının karşılanmasına ve egzersiz sırasında kaslarda biriken laktik asidin atılmasına yardımcı olur. Bu fonksiyonları sayesinde egzersiz performansının artmasını sağlayabilir.
- Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olan magnezyum, depresyon ve anksiyete semptomlarının azalmasını destekleyebilir.
- Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak tip 2 diyabet riskinin azalmasına katkıda bulunabilir.
- Kalp fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan magnezyum, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
- Kemik yapısına katılan magnezyum kemiklerin sağlıklı gelişimi ve sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
Günlük magnezyum ihtiyacı cinsiyete ve özel durumlara göre değişiklik gösterir. 19 yaş üstü yetişkin bir erkeğin günlük magnezyum ihtiyacı 400-420 miligram, kadının ise 310-320 miligram arasındadır. Hamilelik döneminde magnezyum ihtiyacı 350-360 miligrama ve emziren annelere ise 310-320 miligrama yükselebilir. ALMILA NUR BERİLĞEN