Her Ramazan ayında, "Nerede o eski Ramazanlar?" sorusu gündeme geliyor. Zamanın ilerlemesiyle birlikte toplumların yaşam tarzı, alışkanlıklar ve değerler değişirken, Ramazan'ın ruhu da bu değişimden nasibini aldı. Manisa Olay Gazetesi olarak, bu değişimi daha yakından gözlemlemek için Manisa sokaklarında vatandaşlara mikrofon uzattık. Manisalılara eski Ramazanlarla şimdiki Ramazan arasındaki farkları sorduk!
Not: Video versiyonu Instagram hesabımızda 6 Mart Perşembe günü yayınlanacak...
Yıllar geçtikçe, eski Ramazanlar ile şimdiki Ramazanlar arasındaki farklar giderek daha belirgin hale geliyor. Yaşam koşulları, teknolojinin etkisi ve modern hayatın getirdiği zorluklar Ramazan’a olan bakış açısını da değiştirmiş durumda. Kentteki birçok kişi eski Ramazanların daha anlamlı, samimi ve coşkulu olduğunu belirterek, Ramazan’ı artık hissedemediklerini ifade etti.
“Ramazan Ayının Geldiğini Hissedemiyoruz”
Eski ramazanların daha samimi olduğunu dile getiren Cennet Saygılıoğlu, “Yıllar önce insanlar daha samimiydi, Ramazan gelince insanlarda coşku olurdu, Şimdi Ramazan ayının geldiğini hissedemiyoruz. Eskiden dışarılarda hiçbir şey yenmezdi, şimdi o saygı yok, herkes rahatça yiyip içebiliyor” ifadelerini kullandı.
“Herkes Birbirinden Uzaklaştı”
Eski ramazanlar ile şimdiki ramazanlar arasında hayat farklılıkları olduğunu belirten Gülsüm Topel, “Eski ramazanların heyecanı vardı, insanlar ramazan yaklaşıyor diye mutlu oluyordu. Ailelerde, komşularda birlik vardı. Hayat şartları daha yaşanılabilir bir şekildeydi. Eskiden komşularımızla beraber yer içerdik, şimdi zaman değişti herkes birbirinden uzaklaştı” dedi.
Bankta oturan Salih ve Kadir isimli vatandaşlar ise, şimdiki Ramazanların eski Ramazanlara benzemediğini belirtti.
“Eski Ramazanları Arar Olduk”
Salih Bey, eski Ramazanlarda birlik ve beraberliğin daha fazla olduğunu belirterek, “ Eskiden Ramazanlarda saygı ve sevgiyi daha çok hissederdik, yıllar geçtikçe eski ramazanları arar olduk” dedi.
Kadir Bey ise, “İftarlarda eskiden komşularımızla olurduk, birlikte açardık iftarımızı, şimdi aileler bile birlik içerisinde değil, insanlar birbirinden kopuk” diye belirtti.
“Sağlığın Yerindeyse Her Gün Bayram”
Sema Hanım çocukluğunda yaşadığı bayram sevincini anlatarak, “Biz çocukken bayram yaklaştığı zaman, ayakkabı alırdık. Başucumuzda onunla beraber uyurduk. Sabah bayram olsa da bir an önce giysek diye hayal kurardık. Şimdi, bayramlar bayram değil, sağlığın yerindeyse her gün bayram. Eski ramazanların da, bayramların da heyecanı kalmadı. Ya biz yaşlandık, ya da bayramlar değişti” ifadelerini kullandı.
“Herkes Birbirine Saygı Duyardı”
Eski ramazanların daha güzel olduğunu anlatan Hatice Hanım, “Eskiden her şey çok güzeldi, babaannemin evinde kalırdık, ona yardım ederdik, iftar yaklaşınca da hep beraber orucumuzu açardık. Oruç tutan da tutmayan da saygısını eksik etmezdi. Şimdilerde Ramazan gelse bile eski tadını alamıyoruz” diye konuştu.
“Kimse Oruç Tutmuyor”
Eskiden ramazanların daha bereketli olduğunu söyleyen Kader Hanım, “ Eskiden ramazanlar anlamlıydı, şimdi birlik yok, düzen yok. Kimse oruç bile tutmuyor. Komşularımızla gidip geliyoruz ama eski ramazanların tadını alamıyoruz” dedi.
“Ne İnsanlık Kaldı, Ne De Ekonomi”
Ekonomiden dolayı ramazanın tadı olmadığını belirten Abdullah Bey, “Zaman geçtikçe eski ramazanların tadını alamaz olduk, ne insanlık kaldı, ne de ekonomi, bu sebeplerden dolayı eski ramazanların tadı yok” ifadelerini kullandı.
“Kimse Birbirini Düşünmüyor”
Eskiden ramazan ayında komşuların birbirini düşündüğünü söyleyen Zeynep Hanım, “Şimdiki ramazanlarda kimse kimseyi aç mı, tok mu diye düşünmüyor. Herkes kendini düşünüyor. Eskiden komşularımızla beraber açardık iftarımızı, o zamanlar daha anlamlıydı. Artık kimse birbirini düşünmüyor” dedi.
“İnsanları Ayrıştırdılar, Yobazlaştırdılar”
Ramazanın eski tadı yok diyen Süleyman Bey, “Eski ramazanların tadı yok. Bu soruları ülkeye yönetenlere sorun, Ülkeyi bu duruma getirdiler. Eğer bu duruma getirmeselerdi eski ramazanların tadı olurdu. İnsanları ayrıştırdılar, yobazlaştırdılar” diye belirtti.
“İmkanlar Zorlaştı, Kimse Kimseye Yardım Eli Uzatmıyor”
Eskiden insanların daha iyi imkanlara sahip olduğunu belirten Murat Bey, “ Yıllar önce insanların eline imkan vardı, zekat veriyordu, fitre veriyordu. Şimdi imkanlar zorlaştığından kimse kimseye yardım eli uzatamıyor. Eski ramazanlar daha anlamlıydı” dedi.
“Maddi Anlamda İnsanlar Çöktü”
Şu anki ramazanların daha zor olduğunu belirten Mehtap Hanım, “Ramazanların eski tadı yok. Ne maddi ne de manevi olarak ramazanın geldiğini anlayamıyoruz. Herkes stresli, herkes gergin. Maddi anlamda artık insanlar çöktü” ifadelerini kullandı.