Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Manisa İl Müdürlüğü, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Manisa’da riskli bina tespiti için yapılan başvuru sayısının 9 adet olduğunu duyurdu. Deprem kuşağında yer alan ve altından 32 fayı hattının geçtiği Manisa’da yalnızca 9 başvuru yapılması, ‘Manisalılar deprem konusunda duyarsız’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

Burhan AKDEMİR

Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde 44 binden fazla insanımızı kaybettik. Aradan geçen 3 haftalık sürede, Türkiye’nin en büyük gündemi deprem olurken, uzmanlar sağlam yapıların depremde can kaybının önleme konusunda büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Manisa da deprem bölgesinde yer alan şehirlerden birisi ve altından tam 32 fay hattı geçiyor. Ancak, riskli bina tespitlerinin başındaki kurum olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden alınan veriler, Manisalıların deprem konusunda duyarsız olduklarını gözler önüne seriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, son bir yılda Manisa’da 231 risk tespiti yapıldığını, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 9 riskli bina tespiti başvurusu yapıldığını açıkladı.

SÜREÇ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Müdürlükten yapılan açıklamada, “Riskli bina tespiti için izlenecek yollar şöyle duyuruldu: “Riskli bina tespit işlemleri; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca lisanslandırılan, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sermayesinin en az yüzde 40’ı kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketler, depremden korunma, deprem zararlarının azaltılması ve deprem mühendisliğinin gelişmesine katkıda bulunmak gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre Bakanlıktan izin belgesi almış yapı denetimi kuruluşları ile laboratuvar kuruluşları, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar, tarafından yapılmaktadır. Lisanslı kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespiti yapabilir.” denildi.

RİSKLİ BİNA TESTLERİ ÜCRETLİ Mİ?

Müdürlük, bina risk tespitlerinin ücretli olup olmadığı konusunda ise şu bilgilendirmeyi yaptı: “Riskli bina tespiti işlemi mühendislik hizmeti alınan proje çalışması olup hizmet alım usullerine göre sözleşme kapsamında lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlarca yapılmaktadır. Ücretlendirme yapının alanı ve kat sayısına göre değişiklik göstermektedir.”

ÖNÜNÜZE GELENE RİSK TESPİTİ YAPTIRMAYIN

Yapılan açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı: “Vatandaşlarımız; 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanundan (Kentsel Dönüşüm Kanunu) faydalanarak ‘Bina Risk Tespiti’ yaptırmak isteyenlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca lisanslandırılmış kurumların dışında herhangi bir kurum, kuruluş ve şahsa Riskli Bina Tespiti yaptırmaması büyük önem arz etmektedir.” 

Editör: Onur Yılmaz