Esra KALE
Manisa’nın Kula ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi’nin tüm olumsuz görüş raporlarına karşın büyük bir çevre katliamı yaşanmasına neden olacak tesisin yapımına Manisa Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından izin verildi.
Tarım arazisi üzerine kurulması planlanan ve evsel atık dışında özellikle tehlikeli sınıfa giren sanayi atıklarını yakarak elektrik enerjisi üretmeyi hedefleyen atık yönetim tesisinin; tüm canlı varlığa, doğaya, ekosisteme ve bölgenin sosyal ve ekonomik hayatına olumsuz etkileri olacak. Tüm bunlara karşılık hazırlanan olumsuz resmi görüşlerin göz ardı edilmesinin nedeni ise Manisalı bir milletvekilinin araya girmesi olarak gösteriliyor. Söz konusu milletvekilinin Bakanlığa siyasi baskı kurması sonucu alındığı iddia edilen izin belgesi ile kurulması planlanan tesis, bölgeye zehir saçmak için şimdi gün sayıyor. Manisa Valiliği’nin de siyasi baskılar karşısında zorlandığı için onay raporu verdiği vahim iddialar arasındaki yerini koruyor.
TÜRKİYE'NİN ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı olan 'Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın içerisinde yer alan ve 22 bin yıllık insan ayak izlerinin yer aldığı tarihi bir keşfe ev sahipliği yapan 305 kilometre alanı kapsayan bölge sınırları içerisine kurulması planlanan atık yönetim tesisi, Manisalıları ayağa kaldırdı. Binlerce yıllık tarihin tahrip edileceği bölgede aynı zamanda tüm canlı varlığı, verimli tarım alanları, çevre ve doğa da felakete sürükleniyor.
O ŞİRKETE ENGEL OLUNAMIYOR
Manisa’nın Kula ilçesi Narıncalı Pıtrak Mahallesi ile Sandal Mahallesi sınırları üzerinde Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. Tarafından kurulması planlanan devasa ‘atık düzenli depolama tesisi, çamur kurutma tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi’nin tarım arazisi üzerinde yapılmak istenmesi tepkilere yol açarken, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi’nin olumsuz görüş raporu sunması da tesisin yapımına engel olamadı.
BAKANLIK BÜYÜKŞEHİR’E İZİN VERMEMİŞTİ
Bilindiği üzere bölgeye yakın bir mahalle olan Caferbey Mahallesinde Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen katı atık transfer istasyonu projesi çevreye olabilecek riskleri nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından reddedilmişti.
BAKANLIĞA VE MANİSA VALİLİĞİ’NE SİYASİ BASKI YAPILIYOR İDDİASI!
Ancak aynı Bakanlığın, yapılan siyasi baskılar nedeniyle, katliama neden olabilecek Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ.’nin bu projesine izin verdiği iddia edildi.
Edinilen bilgiye göre, projenin Ankara ayağını, şirket yönetimiyle yakınlığı bilinen Manisalı üst düzey bir milletvekili takip ederken, Kula Belediyesi, Kulalı çevreciler ve Manisa Büyükşehir Belediyesi tesisin yapımına karşı çıkıyor. İnsan ve çevre sağlığına zararları nedeniyle risk uyarısı yapılmasına rağmen bu tesisin kurulması için Manisa Valiliği Mahalli Çevre Kurulu onayı verdi ve süreç başladı.
“SEÇİM AREFESİNDE ‘OLDU-BİTTİ’YE GETİRİYORLAR”
Yapılacak tesiste, özellikle sanayi bölgelerinden toplanan deri ve plastik atıklar başta olmak üzere kimyasal atıklar yakılacağı ve ortaya çıkan enerji ile elektrik üretileceği biliniyor. Bacasından çıkacak gaz nedeniyle insan sağlığı ve çevreye yüksek oranda zararı olacak, kimyasal atık yayacak olan tesisin, tarım alanlarına özellikle de verimli üzüm bağlarına da büyük ölçüde zarar vereceği söylenirken, Kulalı çevreciler ve üzüm üreticileri “Kula ilçesini yok edecek bu katliamı planlayanlar, tesisin yapımını seçim öncesi oldu bittiye getirmeyi istiyorlar” iddiasında bulundu.
BÜYÜKŞEHİR’İN RAPORUNDA KAN DONDURAN İFADELER VAR!
UNESCO tarafından korunması gereken tabiat varlıkları arasında gösterilen Kula Jeoparkı’nın kalbine inşa edilecek olan tesisin tarım alanı vasfındaki arazileri de tahrip edeceği gerçeğiyle, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan olumsuz görüş raporu da ortaya çıktı. Raporda yer alan ifadeler kan dondururken, Bakanlığın siyasi baskı haricinde hangi koşulları dikkate alıp tesisin yapımına izin verdiği merak konusu oldu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’nün, bölgede yaptığı incelemeler neticesinde Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sunduğu 07.10.2022 tarih ve 210070 sayılı raporda şu ifadeler yer aldı:
Söz konusu kanun maddesi gereğince, ilimizde uzun yıllardır süregelen katı atık sorununu çözmek adına; İdaremizce Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ilimize kazandırılmış olup ilgili yönetmelikler ve Çevre Mevzuatına uygun olacak şekilde işletme faaliyetine devam etmektedir. Yapılması planlanan tesisin Proje sahası çevresi; mutlak tarım arazisi ile zeytin, bağ ve meyve dikili tarım arazisi şeklindedir. Tüm parseller çevresi ile tarımsal bir bütünlük içerisinde olup tarım ve hayvancılığın en önemli gelir kaynağı olduğu kırsal kesim olan Kula ilçesinde bulunan Kula volkanları ve çevresi volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir.
Tüm bu hususlara rağmen projenin tüm canlı varlığa, doğaya, bir bütün olarak ekosisteme ve bölgenin sosyal ve ekonomik hayatına etki edecek olması göz ardı edilmesi mümkün olmamakla birlikte; coğrafi, zirai, ekolojik, sosyo-ekonomik tüm özellikleri üzerinde yaratacağı zararların telafisi mümkün olmayacaktır.
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 7 (i) bendine göre yetki İdaremizde olduğunda kaynakların etkin ve verimli kullanılması adına 1/100000’lik imar planında tarım alanında kalması, projenin Kula volkanik yapılarına, doğaya ve verimli topraklara verilecek zararın önüne geçilmesi, söz konusu alanın yerleşim yerine yakınlığı sebebi ile bahsi geçen tesisin yapımı Başkanlığımızda uygun değerlendirilmemektedir. Bilgilerinize rica ederim.”
KULA BELEDİYESİ’NİN OLUMSUZ GÖRÜŞ RAPORU DA GÖZARDI EDİLDİ
Tesisin yapımı ile ilgili Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce görüş yazısı istenen bir başka kurum da Kula Belediyesi oldu. 27.09.2022 tarih ve 6347 sayılı yazı ile olumsuz görüş raporunu Müdürlüğe sunan Kula Belediyesi raporunda ise yine benzer olumsuz görüşler yer aldı.
Raporda, “Yöre halkınca, benzer bir tesisin zaten faaliyette olması, yerleşim yerlerine yakınlığı ve insan sağlığını etkileyebilecek, geçimini tarımla sağlayan çoğunluğun olumsuz etkileneceğini düşünerek kaygılı ve tepkili olması ve genel olarak çevreye verebileceği olumsuz etkiler de dikkate alındığında tesis ve yer seçimi ile ilgili görüşümüz olumsuzdur” şeklinde ifadeler yer aldı.
MANİSA VALİLİĞİ SİYASİ BASKILARA DAYANAMADI…
TESİSİN YAPIMINA İZİN VERDİ
Manisalı üst düzey bir milletvekili eliyle Ankara’dan gelen siyasi baskılara dayanmakta zorlandığı iddia edilen Manisa Valiliği, tüm olumsuz görüş raporlarına rağmen konuyu İl Mahalli Çevre Kurulu’na taşımak zorunda kaldı.
Kurul, baskılar neticesinde Manisa’yı zehirleyecek o tesisin yapımı için tarihe geçecek korkunç kararı verdi ve tesisin yapımı için olur yazısını imzaladı. 30 Mart 2023 tarihinde toplanan Manisa İli Mahalli Çevre Kurulu’nda Manisa Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin red oyu kullanıp şerh düşmesine rağmen karar oy birliği ile kabul edildi. ÇED süreci devam eden tesisin düzenli depolama alanları ile ilgili fizibilite raporlarının hazırlandığı bu süreçte tesisin inşaat çalışmalarına kısa süre içerisinde başlanacağı öğrenildi. İnsan sağlığını, çevreyi ve doğayı, binlerce yıllık tarihi, verimli tarım alanlarını kimyasal atıklarla zehirleyip bir katliama neden olacak tesisin yapımını engellemek için Kulalı çevrecilerin ve üreticilerin eylem hazırlığında olduğu da gelen bilgiler arasında.